nlc.hu
Trend

Így kerülnek a ruhák a vörös szőnyegre

Így választják ki a világsztárok, mit viselnek a vörös szőnyegen

Az outfitek, melyeket a vörös szőnyegen látunk a sztárokon, gyakran több hónapos előészítő munka eredményei. De vajon hogyan is zajlik ez a folyamat pontosan?

A világsztárok esetében gyakorlatilag magától értetődő, hogy a legnevesebb divatházak luxusruháiban pózolnak a vörös szőnyegen. De vajon pontosan hogyan is kerülnek hozzájuk ezek a ruhák? Miért éppen ezek? Kik segítenek nekik a választásban? Milyen szempontok alapján és vajon hány ruhából válogathatnak? És mi történik akkor, ha több híresség is szemet vet ugyanarra a kreációra? A kulisszatitkokat vezető celebstylistok árulták el a Teen Vogue-nak. 

Zendaya a 2016-os Golden Globe gálán

Zendaya a 2016-os Golden Globe gálán (Fotó: Tyler Boye/WWD/Penske Media via Getty Images)

Felkészülés

A vörös szőnyeges eseményekre való felkészülés általában már hónapokkal korábban megkezdődik. 

„Amint megkapják a jelölést, elkezdek ruhákat választani és felkéréseket küldeni. Egy-egy öltözék megalkotása hetekig tarthat” – magyarázta a magazinnak Tara Swennen, aki többek között Kristen Stewart és Emily Ratajkowski stylistja. A megfelelő időzítés rendkívül fontos, ugyanakkor elsietni sem szabad a dolgokat. Ő maga korábban azzal is próbálkozott, hogy már előre, még a jelölések bejelentését megelőzően kért ruhát egy színésznő számára egy gálára, akit azonban végül nem jelöltek a díjra, ami igen kínos szituációt eredményezett. 

Előfordulhatnak azonban olyan helyzetek is, amikor nem hogy hónapok vagy hetek nem állnak rendelkezésre, de pár nap vagy akár néhány óra alatt kell összerakni egy outfitet, melyet aztán az egész világ lát majd. 

Zendaya stylistja, Law Roach felidézte, amikor 2016-ban csupán egy héttel korábban dőlt el, hogy a színésznő megjelenik a Golden Globe-gálán. Ekkor már nem volt idő túl sokat variálni, így egyetlen lehetőséget ajánlott fel neki: a vörös Marchesa ruhát. 

Egy másik celebstylistnak, Manny-nek azonban ennél extrémebb kérést is sikerült már teljesítenie: „Emlékszem, 13 órakor hívtak, hogy öltöztessem fel Kendall Jennert az aznapi British Fashion Awardsra. A vörös szőnyeg este 6-kor kezdődött, így csak öt órám volt, hogy összehozzak valamit, és akkor találkoztam vele először.”

Kendall Jenner a 2018 Fashion Awards vörös szőnyegén

Kendall Jenner a 2018-as Fashion Awards vörös szőnyegén (Fotó: Jeff Spicer/BFC/Getty Images for BFC)

50-75 lehetőség, nagy adag őszinteség

Amikor megvan a kellő idő a felkészülésre, egy-egy díjátadó szezon előtt a világsztárok jellemzően 50-75 darab ruhát próbálnak fel, hogy kiválasszák a legelőnyösebb és ízlésüknek, elképzeléseiknek leginkább megfelelő darabokat.

„Minden alkalommal, amikor megjelennek, kiszolgáltatják magukat, így nagyon erősen bíznak bennünk. Ezért igyekszünk úgy megrendezni a ruhapróbákat, mint egy minipartit – mondta Tara Swennen. – Nem ritka, hogy a ruhapróbák több mint négy órán át tartanak, ezért fontos, hogy jó energiáink legyenek. Az egyik legszórakoztatóbb találkozásom Cara Delevingne-nel volt az Elle Style Awards és a Brit Awards díjátadó előtt tavaly. Egy a hatalmas lakosztályban voltunk a Claridge’s-ben Kendall Jennerrel, Taylor Swifttel, Jourdan Dunnnal és fiával, Riley-vel, aki az Everything is Awesome című dalt énekelte nekik a A Lego kalandból. A végére buli kerekedett, mindenhol ruhákkal!”

Persze a ruhapróba nem csak felhőtlen pillanatokból áll. A stylistnak nagyon is őszintének kell lennie a klienseihez.

„Valójában nagyon pszichológiai jellegű, amit csinálunk – olyan emberekkel dolgozunk, akik bizonytalanságban szenvednek amikor a nyilvánosság elé lépnek, hiszen nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az imázsukat kockáztatják. Nagyon őszinte vagyok a ruhapróbákon. Ha kockáztatnak, például tollat vagy sárga ruhát viselnek, akkor azt mondhatom: lehet, hogy céltábla leszel és megtalál a divatrendőrség. Gratulálok, hogy megpróbálod, ha meg akarod csinálni, de ne ijedj meg, ha Big Birdhez hasonlítanak.”

Heidi Klum

Heidi Klum az Elton John AIDS Foundation 2023-as partiján bevállalta a sárga tollakat (Fotó: Phillip Faraone/Getty Images)

Hierarchia

A leginkább vágyott kreációk megszerzése során szigorú hierarchia érvényesül.

„A jelölt lányok választhatnak először – ha nem egyénileg csináltatnak maguknak valamit –, aztán a műsorvezetők – fejtegette Law Roach. – Rákérdezel: megkaphatom ezt? Nem, ezt az egyik jelöltnek tartogatjuk. Sok nemet kapsz. Nagy a versengés, ami nehéz, különösen, amikor beleszeretsz valamibe és tudod, hogy az lenne az igazi, mégis nemet mondanak. Aztán látod, hogy valaki más viseli, amitől minden alkalommal összetörik a szíved.”

Manny hozzátette: a divattervezők számára a színésznők jelentik a „Szent Grált”, tehát őket részesítik előnyben a ruháik kiosztásakor, majd következnek az énekesnők és a modellek.

Mivel még a legnagyobb divatházak számára is presztízs értékű, ha egy híresség viseli valamelyik terméküket, ezért a ruhákért, kiegészítőkért a sztároknak nem kell fizetniük. Mi több, gyakori, hogy a divatmárka fizet azért a sztárnak igen jelentős, akár 100 000-250 000 dolláros összeget, hogy az ő kreációjukban jelenjen meg egy-egy fontos rendezvényen. A ruhákat azonban általában csak kölcsönbe kapják, az eseményt követően vissza kell szolgáltatniuk azt. A divatház persze dönthet úgy is, hogy a hírességnek ajándékozza az adott ruhát.

Manapság ráadásul egyre több sztár köt szerződést valamelyik divatházzal, ami többek között azt jelenti, hogy a vörös szőnyegen az esetek többségében adott márka ruháiban jelennek meg, de elsőbbséget is élveznek a kreációk lefoglalásakor is.

„Kristen általában ott van a Chanel show-kon, én pedig ott ülök vele, és mondogatom: azt, azt, meg azt is! Majd a bemutató után azonnal jelezzük a Chanel csapatának, hogy miket akarunk lefoglalni. Mindig gondoskodom arról, hogy Kirsten minden egyes ruhapróbáján legyen Chanel és más olyan ruhamárkák, amelyek támogatták, de új márkák is, hogy fejlődhessen” – magyarázta Tara Swennen.

Kristen Stewart

Kristen Stewart a 2024-es Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vörös szőnyegén Chanelben (Fotó: Andreas Rentz/Getty Images)

Kritikák kereszttüzében

A sztároknak és stylistjaiknak persze azzal is együtt kell élniük, hogy a ruhaválasztásaikat egy egész világ véleményezi majd. Mémmé válhatnak vagy akár felkerülhetnek velük az adott esemény legrosszabbul öltözöttjeinek listájára is.  

„Percekkel az első fotó elkészítése után rengeteg véleményt és megjegyzést kapunk, ami nehéz, mert emberek vagyunk, és azt akarjuk, hogy szeressék és értékeljék, amit csinálunk, és nem vágyunk negativitásra, ami bántja a kliensünk érzéseit. A stressz az elejétől a végéig jelen van” – fogalmazott Law Roach. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top