nlc.hu
Trend

Fél év és betilthatják a TikTokot Amerikában

Bő fél év múlva kerülhet sor a TikTok betiltására az Egyesült Államokban

Joe Biden már jelezte, hogy alá fogja írni a törvényt, ha az íróasztalára kerül.

Kétpárti támogatással fogadták el a TikTok amerikai betiltását támogató törvényjavaslatot az Egyesült Államokban. Most a Szenátus döntése következik, és ha náluk is átmegy a javaslat, akkor Joe Biden elnökhöz kerül aláírásra, aki már jelezte, hogy részéről nem lesz akadálya. Amint a törvény hatályba lép, a kínai cégnek fél éve lenne az amerikai leányvállalata értékesítésére, és ha erre nem kerül sor, kisöprik az elérhető alkalmazásboltokból – írja cikkében a 24.

A TikTok elleni háborút még Donald Trump indította el, amikor felvette a kereskedelmi harcot Kínával, de a Demokrata párt is folytatta azt. Miután az amerikai képviselőház már márciusban megszavazta a törvényt, ami biztonságpolitikai okokra hivatkozva kötelezné a tulajdonost a TikTok eladására. A törvénynek szokatlanul nagy támogatottsága volt mindkét politikai oldalon, de ettől még a Szenátusban akadhatnak lassító tényezők. Több szenátor például már tavaly kidolgozta a saját javaslatát a cég megrendszabályozására, és ezeket is számításba vehetik majd. A Fehér Ház sajtótitkára azonban megüzente a szenátoroknak, hogy ne üljenek a törvénytervezeten sokáig.

TikTok

“Drágám, hoznál nekem az app-bótból egy TikTokot?” (fotó: Getty Images)

A TikTok tulajdonosa jelenleg a ByteDance. A cég 60 százaléka globális befektetők, 20 százaléka az alkalmazottak és 20 százaléka az alapítók tulajdonában van.

Az amerikaiak régóta attól félnek, hogy a TikTokon keresztül a kínai hatóságok és titkosszolgálatok adatokat gyűjthetnek, illetve a videómegosztó a kínai állami narratíva szerint befolyásolhatja a felhasználókat. Az amerikai fogyasztók jelenleg több időt töltenek a TikTokon, mint bármely másik közösségi oldalon. A cég távozása nemcsak annak a 170 felhasználónak lenne fájdalmas, akik nap mint nap görgetik az appot a telefonjukon, hanem annak a 7000 dolgozónak is, akik a cég amerikai leányvállalatának alkalmazásában állnak.

A tiltás mindenesetre rengeteg fiatalt bosszanthat fel, és egyelőre nem világos, visszaüthet-e majd az év végi választás idején, már ha addig átmegy a Szenátuson és az elnökön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top