TV-sztárok

X-Faktor-válogató: “Erzsikének hívnak, de a művésznevem Reményi Napsugár”

"Jutyub-sztárok", önjelölt tehetségek és tiszta hangú énekesek – szombaton megkezdődött az X-Faktor negyedik szériájának előválogatója. Ott jártunk és megpróbáltuk kitalálni, vajon ezúttal kiben van benne az a bizonyos "x".
X-Faktor előválogató - Lelkes amatőrökből ezúttal sem volt hiány

Már a megérkezésünkkor nyugtáztam: lesz itt munka bőven. Hiszen hiába a rengeteg tehetségkutató, az énekesi karriere vágyó emberekből még mindig Dunát lehetne rekeszteni. Kérdéses azonban, hogy a megjelent több tízezer emberből ezúttal hányan lesznek, akikben valóban ott szunnyad a tehetség halvány szikrája.

„Saját dallal készültem, de ha kell, szavalok is”

A jelentkezők nagy része ezúttal szembetűnően fiatal. Hozzák is a fesztiválhangulatot: többen szimatszatyorral az oldalukon, sörrel a kezükben, a fűben körbeülve várják, hogy megnyíljon előttük Fortuna kapuja. Van, aki barátokkal jött, de van, akit a szülők kísértek el. Persze nem hiányozhatott a szalvétába csomagolt rántott húsos szendvics sem, ami a többórás várakozás után valóságos életmentőnek bizonyult. Elnézve a jelentkezőket, egy feltűnő jelenségre leszünk figyelmesek, akiről már az első pillanatban tudjuk, hogy ő fog mosolyt csalni a tévénézők arcára, és nem azért, mert nyolc oktávos hangterjedelme van. „Kérem szépen, Erzsikének hívnak, de a művésznevem Reményi Napsugár. Hetvenéves vagyok, vidékről jöttem, és saját dallal készültem. Te vagy nékem a nagy szerelmem a címe, de ha kell, elszavalom az Anyám tyúkját is, azt is tudom. Nekem ez az egész olyan, mint egy álom” – mondja Napsugár, és elárulja, fellépőruháját is maga készítette, és még színben passzoló szintetizátorral is készült. A körülötte lévők összemosolyognak, a néni ettől még nagyobb lelkesedéssel kezdi produkálni magát. Hisz benne, hogy felfedezik.

További képek a galériában!
További képek a galériában!

Erdélytől Afrikáig mindenkiben ott az X-Faktor

Van itt minden, mi szem-szájnak, na és egy sikerműsornak „ingere”, színes hajú, piercinges fiúk-lányok, tökéletesen belőtt sérójú „nagyon laza” fiúk, akik lecsúszott farmerral rohangálnak. Feltűnik néhány élő Barbie baba, mögöttük sorban jönnek az önjelölt, „Van már klipem a jutyubon”-sztárok, és persze a ByeAlex-utánzatokból sincs hiány. Hirtelen egy ismerős arcra leszünk figyelmesek. „Azért vagyok itt, mert a keresztlányom is a jelentkezők között van. Lelkileg próbálom felkészíteni”árulja el az előző széria felfedezettje, Stone, aki régi barátként pacsizik le a negyedik széria férfi műsorvezetőjével. Istenes Bence ugyanis időről időre a színpadra pattan, és lelkesedésével próbálja buzdítani a kissé elcsigázott tömeget. Van, aki reggel nyolc óta az RTL Klub székházánál várja, hogy beteljesedjen a vágyott álom.

Idén egyébként igencsak nemzetközire sikerült a jelentkezők mezőnye: Erdélytől elkezdve Törökországon át, még Afrikából is jöttek énekelni vágyó emberek. De itt van például Icuka néni is, akit a tehetségkutatók törzsközönsége már jól ismerhet. A kisnyugdíjas ugyanis nem először próbálkozik. Icuka lelkesen mutogatja korábbi okleveleit, melyeket a helyi énekversenyeken tanúsított kiváló szerepléséért kapott. „Karda Bea tanított énekelni” – büszkélkedik, és csak úgy árad, vagyis áradna belőle a szó, de hát sajnos muszáj továbbmennünk.

További képek a galériában!
További képek a galériában!


Van, aki nemcsak az éneklésben tehetséges

Délután kettőkor már kicsit mi is kezdünk fáradni, nemhogy a szorgalmasan várakozó tömeg. Lankad a lelkesedés, korog a gyomor, ráadásul sötét felhők gyülekeznek. Egy fiatal srác ki is dől, később megtudjuk a mentősöktől, szerencsére ennél nagyobb baj nem történt, a fiú is azért ájult el, mert nem evett semmit. Ekkor ismét Bence lép a színre, aki igazi porondmesterként buzdítja a fázó embereket, akik – hála neki – egy perc alatt elfelejtik, hogy reggel óta egy helyben toporognak. Van itt minden, mint egy focimeccsen. Hullámoznak, énekelnek, sikítoznak, tapsolnak. Még a Gangnam-style is felcsendül, majd a Queen jól ismert slágerére, a We will rock you-ra kezdenek tombolni. Bence töretlen lelkesedéssel buzdít, amihez segítséget kap. Katát, az egyik jelentkezőt viszik fel a színpadra, hogy megmutassa, hogyan is kell ütemesen ugrálni. Hatalmas tehetség! Ha az éneklés mégse jönne be, nyugodtan elmehet hivatásos buzdítónak.

Tóth Gabi az egyik legnépszerűbb mentor

Pár perc múlva eszeveszett sikítás fogadja a színpadra lépő Tóth Gabit, aki nemrég tért haza Rómából. Izgatottan köszönti a közönséget, dalra fakad, a nép őrjöng, majd Gabi elmegy. A zene még mindig üvölt, visszajött a reggeli lelkesedés. Közben megérkezik Bence mellé Lilu is, felveszik a tévéspotot, és remélhetőleg lassan elkezdik a válogatót is. Egy gyors – és persze nem reprezentatív – közvélemény-kutatást is lefolytattunk a jelentkezők között, miszerint melyik mentorhoz kerülnének szívesen. A versenyben Tóth Gabi és Geszti Péter győzedelmeskedett, a másik két mentort annyira nem ismerik az igencsak fiatal énekes palánták. Közben belefutunk a legifjabb (és legtürelmesebb) szurkolóba: a kis Lujza még csak 3 hetes, apukáját kísérte el a versenyre. Ő a kabala. A zenekarok közben egy hátsó teremben gyakorolnak, és végre hallok élő gitárszót. Eddig ugyanis hiányoltam a korábbi válogatókról megszokott spontán dzsemborit és a hangosan gyakorló jövendőbeli X-faktorosokat.

További képek a galériában!
További képek a galériában!

„Véget ért a móka mára”

Fél három után végre megnyitják a kapukat, és elkezdenek beszivárogni az emberek. Megrohamozzák a regisztrációs pultot, és izgalommal megindulnak a világot jelentő deszkák felé. Itt viszont úgy döntünk, nekünk egyelőre elég volt ennyi, és letesszük mára a lantot. Majd visszatérünk, amikor már a mentorok előtt kell bizonyítaniuk a dalos pacsirtáknak.

Kövess minket a Twitteren is! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top