Utazás

6 érdekesség Máltáról

Máltáról számtalan írás, élménybeszámoló készült már. Mégis, ez a különleges és apró szigetország számtalan rejtélyt, érdekességet hordoz. Megunhatatlan, bármennyiszer is jártál már ott. Máltáról 6 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze, melyekről eddig talán nem is hallottál még.

1. érdekesség Máltáról – kőkori emberek lakták

Az ősszel is csodaszép Málta első lakói Szicíliából érkeztek még az időszámítás előtti 700 körül. A szigeten ma is látható megalitikus templomokat ők építették.

2. érdekesség Máltáról – hosszú éveken át gyarmatosították

A franciákat követően a britek gyarmata volt Málta, hosszú éveken át. Nem véletlen, hogy a máltai mellett az angol a hivatalos nyelv a gyönyörű apró szigeten. Függetlenségét csak 1964. október 21-én kiáltották ki, ettől a naptól számítva önálló állam Málta. Az Európai Unióba 2004-ben lépett be.

3. érdekesség Máltáról – a zord tél erre ismeretlen

A mediterrán éghajlatú Máltán is létezik tél, csak jóval enyhébb, mint nálunk. A leghidegebb januárban és februárban általában 9 és 15 fok közötti a hőmérséklet. Ugyanakkor a nyarak is elviselhetők a tenger közelsége miatt, hiszen a legforróbb júliusi és augusztusi hónapokban is 30 fok körüli a levegő hőmérséklete. Szemben a mi kontinentális éghajlatunkkal, ahol nem ritka a nyári 40 fok, és a téli mínuszok is igencsak röpködnek.

6 érdekesség Máltáról

4. érdekesség Máltáról – ivóvízhiánnyal küszködnek

Nem is gondolnánk, a csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Máltán komoly ivóvízgondokkal küzdenek. A téli hónapokban ugyan jelentős csapadék hull a szigetre, de az gyorsan a tengerbe szivárog, a talajba csupán kevés kerül belőle. A kőzetek közé szivárgott víz összegyűjtésére alagútrendszereket építettek, illetve a tenger sótalanításával próbálják a vizet pótolni.

5. érdekesség Máltáról – madarak lepik el a szigetet

Málta éppen a költözőmadarak vonulási útvonalába esik, így tavasszal és ősszel óriási mennyiségű madár szállja meg az apró szigeteket. A lakosság pedig – a tiltás ellenére – bizony igencsak írtja a bosszantó madarakat.

6. érdekesség Máltáról – városlakók

Máltán csak minden tizedik ember él a városokon kívül. Így a szigetország lakóiról  elmondható, hogy többségében városiak. És érdekesség az is, hogy Máltán nem rangsorolják a településeket. Létezik a városi avagy a helyi tanács és az azon kívüli élet.

6 érdekesség Máltáról

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top