Utazás

Ónos eső – Már a honvédség is azt kéri, maradjunk otthon

Miután harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső területén várhatóan lehulló 15 milliméter ónos eső miatt, a Magyar Honvédség is figyelmeztetést adott ki.

Megerősítette az OMSZ információit a MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) Meteorológiai Központja, akik a honvédségnek készítenek időjárás-jelentéseket. Méréseik alapján szerda reggelig a fővárosban és környékén akár 5-10 milliméternyi ónos csapadék is hullhat, amely földet érve azonnal ráfagy mindenre.

Kedvező feltételek

Az elmúlt közel egy hónapban a Kárpát-medencében megülepedett hideg, fagyos levegő fölé az elkövetkező órákban meleg, csapadékos légtömeg kúszik be. Ez pedig kedvező feltételeket biztosít az ónos eső kialakulásához – mondta dr. Seres András Tamás főhadnagy a honvedelem.hu-nak.

“Már ezekben az órákban is vannak olyan területei az országnak, ahol ónos szitálás, ónos eső, illetve havazás tapasztalható. A csapadék rövid időn belül erősödni fog, s egyre nagyobb területre terjed ki. Először az ország déli és nyugati, később már az északkeleti tájain is kiterjedt ónos esőre kell számítani! Az északi, északkeleti tájakon kezdetben havazás, havas eső is várható, majd a legtöbb helyen ott is megjelenik az ónos eső. Eközben – a hőmérséklet lassú emelkedésével – holnap már fokozatosan az eső nyer teret az ország többi részén. A legfrissebb számítások szerint az ország legalább felén, kiemelten a középső országrészben, így a fővárosban is akár 5-10 milliméternyi ónos csapadék eshet, amely már jelentős mennyiségnek számít. Az Északi-középhegységben várható a legtovább a havazás, havas eső, itt holnap éjfélig akár 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat” – részletezte dr. Seres András Tamás.

Mivel az ónos esőben jégpályává váló utak nagyon veszélyesek, ezért a meteorológus azt kéri, hogy aki megteheti, ma és holnap ne induljon útnak.

Fotó: Facebook.com
Fotó: Facebook.com

Grátisz: Regensburgban is ónos esős az idő:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top