Utazás

Életeket menthet az új autós segélyhívó rendszer

Az autóba szerelt készülék baleset esetén automatikusan riasztja a 112-t, így gyorsabban a helyszínre érkezhetnek a mentők. Már Magyarországon is tudják fogadni ezeket a jelzéseket.

Életeket menthet az új segélyhívó rendszer, amelyet már itthon is teszteltek. Az úgynevezett E-call szolgáltatás lényege, hogy ha baleset történik, automatikusan tárcsázza a segélyhívó operátorát, aki riaszthatja a mentőket.

A GPS-szel felszerelt készülék azonnal működésbe lép, ha vészhelyzetet érzékel, például ha kinyílik a légzsák. Majd magától felhívja a 112-t, és továbbítja a pontos helyadatokat is – közölte az RTL Klub.

A hívásokat a Magyar Autóklub operátorai fogadják, de fél éve már a magyar rendőrség is tudja kezelni ezeket a vészhelyzeti jelzéseket. Egy uniós rendelet nyomán pedig áprilistól csak olyan autókat lehet forgalomba hozni, amelyekben van ilyen fedélzeti egység.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top