Utazás

A csend ereje – 7 elgondolkodtató tény a csend jótékony hatásairól (x)

Imádsz beszélni, csacsogni, cserregni, de mi történik, amikor elfogy a szó? Nálad mit jelent a csend? Ha csak alvás közben vagy csendben, itt az ideje megismerned a csend gyógyító és felszabadító erejét!

A csend sok mindent szimbolizálhat: befelé fordulást, nyugalmat, együttérzést éppúgy, mint megrendülést, vagy éppen figyelmet. A pannonhalmi monostor falai között idén azt keresik a szerzetesek, miként élhető át a csend mint az Istenre figyelés, az önreflexió és a belső töltekezés tere. 2019-ben te is tanulhatsz a szerzetesektől!

Segít befelé figyelni és dönteni

Ha válaszút elé érkeztél, de nem tudod, merre haladj tovább, válaszd a csendet. Néha segíthet, ha a barátainkkal, családunkkal beszélgetünk, viszont jó döntéseket akkor hozhatunk, ha a saját megérzéseinkre hallgatunk. Ez pedig csak úgy megy, ha befelé figyelünk. Ahhoz, hogy tudd, mire van szükséged valójában, mire vágysz, csendesedj el, és az agyad, a félelmeid helyett az érzéseidre figyelj. Válassz ki egy csendes zugot, némítsd le a telefonodat, és egy kis időre nyomd meg magadon a kikapcsolás gombot. A fizikai csend önmagában kevés, a belső csendedet is meg kell találnod ahhoz, hogy ráismerj, melyik út a tied.

Segít szembenézni a félelmeiddel

Sokan azért keressük állandóan a társaságot és a minél hangosabb tevékenységeket, szórakozási lehetőségeket, hogy ne kelljen azzal törődnünk, ami valójában feszít legbelül. Ideig-óráig ez segíthet elfedni a problémáinkat, de attól még nem oldódnak meg. A valódi csendhez bátorság kell: csak így nézhetsz szembe a félelmeiddel és az önkorlátozó hiedelmekkel. A csend az első lépés önmagad megismeréséhez.

Gyógyít

Túlzás nélkül állíthatjuk, egész nap, és éjjel is, egyfolytában zaj vesz körül minket. Még akkor is, ha kikapcsolod a tévét, nem pörgeted az okostelefonodon a videókat, nem hallgatod a rádiót, hiszen az autók, mások beszéde, sőt, önmagunk belső hangja is szolgáltat némi alapzajt. A legtöbbünk fejében állandóan cikáznak a gondolatok – tegyük hozzá, nem a gyógyítók. A stressz, a szorongás, a folyamatos teljesítménykényszer számos betegség origója, ezért igyekezz minden nap alkalmat találni arra, hogy egy kicsit elcsendesedj – belül éppúgy, mint belül.

Nem csak egymagad élheted át

Ha szeretnél elvonulni a világ zaja elől, de úgy érzed, egyedül nem megy, és szívesen részt vennél egy belső utazáson, látogass el augusztus 23-25. között a Pannonhalmi Főapátságba, az Arcus Temporum Művészeti Fesztiválra, ahol a csend kitüntetett szerepet kap. A bencés szerzetesek ősi vágya, hogy megtalálják a csöndet, amely segít nekik rendet teremteni az élet kuszaságában. A várost elhagyva a sivatagi pusztaságban lelték meg ezt a csendet – hogy onnan újra útnak induljanak, még beljebb, már nem a fizikai hangok hiányát, hanem a szív és a lélek csendességét keresve. A főapátság varázslatos atmoszférájába burkolódzva te is megélheted önmagad csendjét.

A szótlan életnek nagyobb lehet a haszna, mint az élettelen szónak. Amaz ugyanis hallgatva is hasznot hajt, míg emez kiáltva is csak akadályoz. Ha pedig találkozik a szó az élettel, a kettőből a bölcselet tökéletes szobra formálódik ki.

Péluszioni Iszidórosz abba, A szent öregek könyve, 366.

Növeli az együttérzést

Ugye, te is átéltél már olyan helyzetet, ahol egyszerűen nem volt helye a szavaknak, miközben a csend mindennél többet adott? Egy megrendítő helyzetben a legjobb, amit tehetsz, hogy csendben együtt vagy azzal, akin segíteni szeretnél, akivel együtt érzel. A csendben mélységes erő lakozik.

Jobb lehet az életminőséged

Ha állandóan pörögsz, száz százalékon égsz, és este már aludni sem tudsz, akkor csendesedj el. Ha az agyad egy forgalmas autópályához hasonlít, amin a gondolatok ide-oda cikáznak, ne csodálkozz, ha képtelen vagy a pihentető alvásra. Az altatók helyett próbáld ki a legegyszerűbb gyógymódot: engedd meg magadnak a csendet!

Figyelmet adhatsz, és kaphatsz

Sokszor úgy segíthetünk valakin, ha egyszerűen csak meghallgatjuk. De ahhoz, hogy úgy érezze, figyelsz rá, visszacsatolást kell adnod a részére: ez azonban nem azt jelenti, hogy folyamatos hümmögésekkel, vagy kérdésekkel félbe kell szakítanod. Az értő figyelem a csendre épül: ha valakire valóban figyelsz, a szemkontaktus, és az mély csend tökéletesen elegendő. De a csenddel te is kaphatsz figyelmet: a mély csend figyelemre, megértésre szólít, és sokkal többet elérhetsz vele, mint a hangos szóval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top