Utazás
Szponzorált tartalom

Makóra ne a hagyma miatt menj!

Sokan esküsznek a makói hagymára, mi most mégis más okokból javasolnánk, hogy látogasd meg a Maros parti várost.

Bár Makó őszi színei egészen lenyűgözőek, télen is van miért felkeresni a Csongrád megyei várost. Persze itt minden a hagyma körül forog, így az egyik legnépszerűbb látnivaló is a Makovecz Imre tervezte Hagymaház, amelyben a város színháztermét is magába foglaló kulturális központ található. Különleges épület, egy különleges városban.

A makói belváros-rekonstrukció részeként épített zenepavilon a Hagymatikum fürdő előtti Makovecz téren. A fürdőt és a zenepavilont is Makovecz Imre terveztem (Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Makón több épület is van, amit Makovecz vagy tanítványai terveztek, iskolákon, az uszodán, de a buszvégállomáson is könnyen felismerhető az egyedi stílus. A kortárs építészet iránt érdeklődőknek csemege a település.

Érdekesség, hogy a magyar organikus építészet megteremtőjeként ismert Makovecz Imre, bár több általa tervezett épület van a városban és egy tér is viseli a nevét, sosem élt Makón, a város mégis több ismert embert adott Magyarországnak. Itt született Galamb  József gépészmérnök, a Ford T-modell egyik megalkotója, a filozófus Munkácsy Gyula, a színész Páger Antal vagy Palya Bea énekesnő.

A Hagymaháztól alig öt perc sétára található a Hagymatikum, a fürdő, ahol kikapcsolódhatsz, miután bejártad a téli Maros partot, ahol egykor a sót szállították Erdély mélyéről Makóra és Szegedre. Jó, ha tudod, hogy a Hagymatikum csak a nevében kapcsolódik a hagymához, a kupolájának alakja a feltörő víz buborékjait mintázza.

Sajnos a Maros part egyik legjobb programja, a tíz méter magasan vezető lombkorona sétány csak májustól októberig van nyitva, de télen is akad szabadtéri program, ugyanis a makói strand várja a látogatókat. Fürdőruhát persze ne vigyetek, a Maros-parti strandon ilyenkor csak sétálni lehet, de a kocogók is kutyasétáltatók is hálásak, ha napközben megnyitják a strand kapuit.

Lombkorona sétány Makón, nyitva májustól október végéig (fotó: FB)

A városban csatangolva szembesülhettek azzal, hogy Makó egykor Magyarország 12. legnagyobb települése volt, belvárosában impozáns épületek, díszes utcák csábítják a karácsonyi forgatagot.

A 18. században még jelentős zsidó közösség élt Makón, így itt található az ország második legnagyobb ortodox zsinagógája. Ne hagyd ki a zsinagóga mennyezetét, amire arany csillagokkal festették fel az égboltot.

Makón található Magyarország egyik legszebb art deco stílusú szállodája, a Grand Hotel Glorius, amely csak pár lépésre található a Hagymatikumtól. Ha pedig egy jót ennél Makón, akkor a Glorius hotel éttermét is jó szívvel ajánljuk, csak jókat ettünk ott.

Végül hadd ajánljunk egy makói különlegességet nektek, a Makói vágott savanyú levest, amely sertéslapockából készül, kell hozzá vöröshagyma is és főtt tojás is kerül bele. A Nosalty-n találjátok a pontos receptet, higgyétek el, érdemes kipróbálni!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top