Utazás

Még a Föld mozgása is megváltozott a koronavírus miatt

Nem vicc, a geofizikusok örülnek is a különleges felfedezésnek.

A koronavírus-járvány miatt emberek milliói zárkóztak az otthonaikba, sok helyen önkéntes alapon, míg máshol a hatóságok rendelkezésére tettek így, hogy a kórokozó terjedését meggátolják. A nagyvárosok utcái és a népszerű turistahelyek elnéptelenedtek, a soksávos autópályákon is alig-alig közlekednek autók.

Ennek a gyökeres változásnak a következményei hamar érzékelhetővé váltak: jelentősen csökkent a légszennyezés, de sok helyen a védett vagy rég nem látott állatok is előmerészkedtek az erdők mélyéről, mivel most nem zavarják őket az emberek.

Ami ennél meglepőbb, hogy ez a jelentős változás az egész bolygóra is hatással volt: a Nature tudományos folyóirat szerint ugyanis a Föld mozgásait tanulmányozó kutatók a szeizmikus zajok intenzitásának jelentős csökkenését észlelték, ami a közlekedés drasztikus mérséklődésének eredménye.

Thomas Lecocq, a brüsszeli Belga Királyi Obszervatórium szeizmológusa a Nature-nek elmondta, hogy ehhez hasonlót a karácsonyi ünnepi időszakban szoktak tapasztalni, igaz, csak kisebb mértékben és csak rövidebb ideig.

A Nature szerint a mozgó járművek és egyéb ipari gépek működése a földrengésekhez hasonló szeizmikus mozgásokat idéz elő, amelyek persze sokkal kisebbek, mint egy földmozgás esetében. Ez azonban egyfajta szeizmikus „háttérzajt” idéz elő, amely most, a karanténok miatt átmenetileg megszűnt.

Ez egyébként a kutatók számára örömhír, mivel most sokkal jobban tudnak figyelni más földmozgások vagy épp vulkanikus tevékenység okozta hanghatásokra.

a föld mozgására is hatással van a járvány

A bolygó lecsendesedett a koronavírus-járvány kitörése óta (Fotó: Getty Images)

Lecocq azt is elárulta, hogy Brüsszel környékén például körülbelül 30 százalékkal csökkent az emberi működésnek tulajdonítható szeizmikus hanghatások mértéke, amióta március 14-én bezárták az iskolákat, éttermeket és más nyilvános helyeket, négy nappal később pedig minden, nem létfontosságú közlekedést is leállítottak.

„Most igazán nagy a csend Belgiumban” – tette hozzá Lecocq: azt tapasztalták, hogy az obszervatórium földfelszíni szeizmográfjai most ugyanúgy érzékelik a kisebb földmozgásokat, vagy például a bányákban végrehajtott robbanásokat, mint egy száz méterrel a felszín alá telepített hasonló szenzor.

Ennek köszönhetően a szeizmológusok a mostani időszakban sokkal pontosabb képet kaphatnak arról, mi zajlik a lábunk alatt, a mélyben. „Jó esély van rá, hogy most sokkal jobb minőségű méréseket tudunk végezni” – reméli Lecocq.

Hasonló jelenségről számolt be Celeste Labedz, a California Institute of Technology geofizikus hallgatója is.

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top