Aktuális

Titokzatos erőhatás pusztította el a földrengésmérő állomást

Különös dolog történt egy alaszkai szeizmológiai mérőállomáson: az eszköz hirtelen óriási erőhatást regisztrált, majd elhallgatott. Mielőtt bárki bepánikolna, nem egy újabb földrengés történt, az eset magyarázata szerencsére ennél sokkal viccesebb.

A szeizmológiai mérőállomások a kőzetlemezek mozgását figyelik, de képesek olyan erőhatásokat is érzékelni, mint például egy szabadtéri koncert, ahol a közönség ütemesen ugrál a zene ritmusára, vagy mint ebben az alaszkai esetben, azt, ha egy medve úgy dönt, hogy valamiért nem szimpatikus neki az ember alkotta létesítmény és nekilát átrendezni az érzékeny műszert tároló szekrényt.

Kollégánk pulóverére rajzolt egy fantomképet a megbánást nem tanúsító jószágról
Kollégánk a pulóverére rajzolt egy fantomképet a megbánást nem tanúsító jószágról

Valami hasonló történhetett Alaszkában, a kutatók legalábbis erre következtetnek a lenti grafikonon is látható hirtelen erőhatásból. A műszerek rövid ideig rögzítették a hirtelen változást, majd elhallgattak.

 Vadállatbűnözés

Nem ez az első eset, amikor a természet a maga módján vesz revánsot, amiért az emberek a természetbe telepítenek hasonló műszereket.

Így nézhetett ki a medve a támadás után, mint aki jól végezte dolgát
Így nézhetett ki a medve a támadás után, mint aki jól végezte dolgát

“Ugyanezt a mérőállomást tavaly is megrongálták, bár arról azt gyanítjuk, hogy egy hegyi kecske lehetett a tettes – nyilatkozta Scott Dalton, karbantartást végző mérnök a KTUU tévécsatornának. – Akkor a napelempaneleket törték össze, azt feltételezzük, hogy egy kecske öklelhette fel azokat.”

Az alaszkai rendőrség igazoltatja a környéken lófráló, gyanús medvéket
Az alaszkai rendőrség igazoltatja a környéken lófráló, gyanús medvéket

Dalton azt is hozzátette, hogy a javításra jövő évig várni kell, mert a szerelőcsapat csak akkor tudja felkeresni a lakott területtől meglehetősen távol eső mérőállomást. Az Alaszkai Földrengés Információs Központ (AEIC) azonban megnyugtatta az északi állam lakóit, hogy az esetleges földmozgásokat a több mint 400 mérőhelyből álló hálózatuk segítségével továbbra is képesek lesznek figyelemmel kísérni.

A medve indítékai egyelőre ismeretlenek.

További cikkek medvékről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top