nlc.hu
Utazás

Eldugott Tisza-parti települések

3 csodás Tisza parti település, ahol nyugalomra lelsz

Vízparti nyugalom, jóféle halászlé: apró települések a Tisza parton, amiket érdemes meglátogatni.
Mártély, települések, Tisza

A koronavírus járvány egyik pozitív hatása, hogy mi magyarok jobban elkezdtük felfedezni az országunkat. Bőven van mit felkutatni, hiszen rengeteg természeti szépséget, kedves települést rejt Magyarország. Van Tiszánk, Dunánk, Balatonunk és még számos kisebb, nagyobb tavunk, földrajzi adottságaink pedig szintén sokszínű képet fest. Ha hegyekben lenne kedvünk túrázni, arra is van lehetőség, ha azonban inkább csak vízben lógatnánk a lábunkat, az sem jelenthet gondot, és ha megismerkednénk Móricz írásainak helyszíneivel, akkor pedig csak a Dél-Alföldig kell utaznunk.

Egyébként is érdemes körülnézni a Tisza vonalán: számos kedves, és nagyon szép természetközeli falut, községet találunk, ahol eltölthetünk néhány igazán szép napot. Ezekből gyűjtöttünk most nektek egy kisebb válogatást.

Tiszacsécse, Móricz otthona

Tiszacsécse, Móricz Zsigmond
Megnézem
Összes kép (2)

Eszerint „a ház olyan, mint a többi kis ház ebben a kis faluban; egyik az ötvenkét házból, amennyiből a falu áll a Tisza partján, gyümölcsfa erdővel körülvéve, a Tisza–parti fűzesek mögött megbújva, mint egy madárfészek. De ez a ház még olyan sincs, mint a többi, mert nincs neki még rédelye se, virágtartó korlátja az ereszemelő faoszlopok közt.”

– írja Móricz szülőházáról az Áldozat című elbeszélésben, amely Tiszacsécsén áll. 10 évvel az író halála után 1952-ben egy emléktáblát helyeztek el a ház falán, és ma is látogatható.

Az író szívből ragaszkodott a szülőfalujához, így írt arról, amikor el kellett hagynia a szeretett települést.

 „Énnekem Csécse marad a tündérsziget, ahová mindig visszavágytam, ahová mindig úgy tér vissza az emlékezet szárnyán a lelkem, mint a boldogság és a béke kedves szigetére.”

1966-tól napjainkig az emlékházban megtekinthető a paraszti élet használati tárgyai és a kisebbik helyiségben pedig egy irodalomtörténeti kiállítást is láthatunk. A falu alapításának körülményei nem igazán ismertek, de az valószínűsíthető, hogy a Kölcsey család alapította a XIII. század végén. A település első írásos említése 1315-ből származik, majd 1344-ben találkozunk ismét nevével, ezt követően földesúrról földesúrra vándorolt a település. Ura volt: a Komoróczy, az Újhelyi család, Werbőczy István, Perényi István, Báthory András, majd ismét a Kölcsey család, a Kende és a Horváth család is. 

Mártély, a halászfalu

Mártély, holtág
Megnézem
Összes kép (3)

Az egyik legkedvesebb település a Tisza vonalán, amelyet halászatával együtt, István király adományozta az általa alapított zalavári bencés apátságnak. Mártély központi része máig megőrizte egykori halászfalu jellegét. Az ófaluban még láthatunk néhány jellegzetes halászházat. A Tisza menti táj szépsége már a 19-20. század fordulóján megihlette a képzőművészeket, köztük például Barcsay Jenőt, aki sokat alkotott Mártélyon.

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet 1971-ben létesült,  az ország harmadik tájvédelmi körzeteként jegyzik. Mivel a Tisza hullámterében fekszik, a folyó vízjárása a terület állapotát, növény- és állatvilágát, illetve hasznosítását is döntően befolyásolja. A védett természeti területen két holtág található: az Ányási- és a Körtvélyesi-holtág. Mártély kb. 15 km-re fekszik Hódmezővásárhelytől, amelyhez egy bicikliút is vezet, és alig 40 kilométerre pedig Szegedet találjuk, ahol még számos érdekességet megnézhetünk. Persze a helyben is akad látnivaló, például az „Ártéri Tanösvény”, melynek fapallókkal tarkított útvonalát bejárva a táj történetét és élővilágát ismerhetjük meg.

Mindszent, a Tisza egyik legszebb szabadstrandja

És ha már Mártélyon vagyunk, mindenképp nézzünk át szomszédos községbe, az eggyel nagyobb Mindszentre. Főleg, ha egy igazán szép, de kiépített szabadstrandon szeretnénk fürödni. A Mindszenti Tisza-parti szabad strand, a Tisza bal partján, a Kurca torkolatánál fekszik, kb. 50 km- re Szegedtől északra, a Hódmezővásárhely – Mártély – Mindszent – Szegvár – Szentes útvonalon.

A távolabbról érkezők meg tudnak szállni a szintén felújított helyi kempingben, vagy a kisvárosban található panziókban. A vízparton halászlé illatú étterem, büfék, sörözők sorakoznak egymás mellett, helyi és strandi ételekkel, de a gyerekeknek van játszótér, egy strandröplabdapálya felnőtteknek, és persze lehet bérelni kenut, kajakot is. A település az ókorban is lakott volt, a történelem folyamán aztán többször elpusztult, de a visszatelepülőkkel mindig tovább élt. 

A kuriózumnak számító mindszenti kompot is érdemes kipróbálni, a túlpartól már nincs is annyira messze Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékparkja.

via ; via 

Fotó: MTI

Hová kiránduljunk augusztusban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top