nlc.hu
Utazás

Mesebeli erdők és tengerpartok Németországban

Filmbe illő, természetközeli helyszínek Németországban, amelyek elvarázsolnak

Németország valóban ezerarcú. Nem számít, hogy tengerparti nyaralásra, városlátogatásra, vagy vidéki, természetközeli kalandra vágyunk, megtaláljuk a számunkra megfelelőt. Kevés olyan sokarcú ország van, ahol mindez megvan. Németország ilyen!

Ringat a víz!

Németországban két tenger – az Északi-tenger és a Balti-tenger adottságait is élvezhetjük. Ki ne ismerné a romantikus, német regényeket, melyeket gyakran meg is filmesítenek? Szinte azokat a helyszíneket járhatjuk be Németország tengerpartjain!

Az észak-német tengerpartot a nagyvárosok közül Brémából és Hamburgból érjük el a leggyorsabban. Az Északi-tenger Watt-tengeri részén páratlan élményben lehet részünk. Amikor ugyanis apálykor visszahúzódik a víz, szakemberekkel mezítlábas túrára indulhatunk ezen a különleges tájon. A barangoláson megismerhetjük az itteni élőlényeket, mint például a nagy tarisznyarákot, a homokgilisztákat és szívkagylókat.

A Balti-tengert Rostock, Hamburg és Lübeck érintésével érdemes felkeresni. Ezen a partszakaszon egyszerre találjuk meg a tengeri levegő és az erdős vidék jellegzetes illatát. Olyan frissesség ez, amely valóban feltölti az embert.  A tengerparti Warnemündében, a Stoltera természetvédelmi részén, 17 kilométer hosszan élvezhetjük az érintetlen természet látványát.

Tengerpart Mecklenburgnál

Tengerpart Mecklenburgnál

Nemzeti parkok

Németország 16 nemzeti parkkal és majd 9 ezer védelmi területtel várja a látogatókat. Igazi oázisok ezek, melyeket meglátogatva feltöltődhetünk, megnyugodhatunk és ismét rácsodálkozhatunk a természet szépségére. Akár folyóparti, sziklás tájat keresünk, akár végtelenségbe nyúló mezőket, itt mindent megtalálhatunk.

A Vesztfáliában található Externsteine sziklaformációról úgy tartják, hogy az Németország „szíve”. S valóban, az öt grandiózus mészkőoszlop az erdő felett szemkápráztató látvány. Ez az erdei szentély egykor pogányok és keresztény szerzetesek harcának színtere is volt. A sziklába vájt kamrák, a helyet övező csend ma is kedvelt úti célja a zarándokoknak és a megnyugvásra vágyóknak.

A Drezda közelében található, Szász-Svájc Nemzeti Parkban látványos homokkősziklákat találhatunk, melyekről szintén hollywoodi szuperprodukciók jutnak az ember eszébe.

Szász-Svájc Nemzeti Park

Szász-Svájc Nemzeti Park (fotó: Francesco Carovillano/GNTB)

Ha nem sziklákra, hanem virágzó mezőkre és rétekre vágyunk, akkor a Bajorország legkisebb nemzeti parkjában található, Ammergau-i Alpok lesz a tökéletes úti cél számunkra.  A tapasztalt szakértők által vezetett túrákon megismerhetünk ritka orchideákat és enciánokat, de láthatunk megannyi veszélyeztetett madárfajt is.

Németországban is érdemes két kerékre pattanni! Késő nyáron és ősszel is csodálatos élmény kerékpárral felfedezni a Rajna romantikus vidékét. A folyó mellett egy 318(!) kilométer hosszú kerékpárút vár a bringázókra, melyet úgy kötöttek össze a környező vasútvonalakkal, hogy a környező városokat – Speyer, Ludwigshafen, Worms, Mainz vagy Koblenz – is könnyűszerrel elérjük.  

Az a bizonyos Fekete-erdő

Ha azt mondjuk, hogy Fekete-erdő, akkor legtöbbünknek a népszerű sorozat, na és persze Brinkmann professzor jut az eszébe. Ki ne szeretne egy olyan mesebeli, erdőhöz közeli háziban élni, mint az őszülő doktor, és bájos felesége, Krista? Ha ott élni nincs is lehetőségünk, turistaként kalandozhatunk a Fekete-erdőben. A zöld minden árnyalatával találkozhatunk a 150 km hosszú és 50 kilométer széles erdőben.  Ha városnézéssel is egybekötnénk a pihenésünket, akkor érdemes Baden-Baden irányából megközelíteni az erdőt. De népszerű turistalátványosságai a Fekete-erdőnek a Schluchsee tavak, a Mindszentek-vízesés és a Triberg-vízesés is.

Triberg-vízesés

Triberg-vízesés (Fotó: Francesco Carovillano/GNTB)

Ha sok hely van még a hátizsákodban, vagy a bőröndödben, akkor a Fekete-erdőben járva szerezz be, egy klasszikus, itt készült kakukkos órát. Ezeket már a 17. század óta készítik itt a helyi óramanufaktúrák mesterei.

kakukkos óra

Kakukkos óra a Fekete erdőből (Fotó: Leungmo/ GNTB)

Mesebeli kastélyok

A Disney-meséket idézik Németország álomkastélyai. Olyan varázslatos úti célok ezek, melyeket a gyerekek és a felnőttek is élvezni fognak.  

1869-ben kezdték építeni a Bajorországban található Neuschwanstein kastélyt, mely nemcsak a leglátványosabb, de a leghíresebb kastély is Európában. A belső teret Wagner operáinak témái és karakterei inspirálták. Az épület esetében nem túlzás azt állítani, hogy Disney-mesébe illő, ugyanis a Neuschwanstein ihlette a Disneylandben található Csipkerózsika-kastélyt, de Walt Disney szintén ez alapján álmodta meg a Hamupipőke rajzfilmben látható épületet.

Neuschwanstein kastély

Neuschwanstein kastély (Fotó: Florian Trykowski/GNTB)

A Rajna-vidék Pfalz tartományában, Koblenztől alig 20 kilométerre található az eltzi vár, mely 800 éve van családi kézben. Érdekesség, hogy ez bizony nemcsak egy látványos, hanem bevehetetlen vár is, mivel sem a XVII., sem a XVIII. század háborúi, sem pedig a nagy francia forradalmat kísérő társadalmi és politikai változások sem érintették.

Németország eltzi vár

Az eltzi vár (Fotó: Florian Trykowski/GNTB)

A német várak közül számos épületet nagy park vesz körül, amelyeket napjainkban is gondosan ápolnak. Néhányuk pedig része az UNESCO-világörökségnek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top