nlc.hu
Utazás

A Virgin Galactic első űrturistái

Sikeresen feljuttatta a világűr határára az első turistákat a Virgin Galactic, percekig élvezhették a súlytalanság állapotát

Ezentúl havonta indítanak oda járatokat.
Virgin Galactic

Feljuttatta a világűr határára az első turistákat csütörtökön a Virgin Galactic – jelentette be a Richard Branson amerikai milliárdos által alapított űripari vállalat. A VSS Unity űrrepülőgépen a két pilótán kívül még négy ember utazott, a vállalat egy instruktora és három turista.

Az Új-Mexikóból útnak indított jármű 88,51 kilométeres magasságba emelkedett, elérve ezzel a világűr határát. Ott pár percet tartózkodott, az utasok megcsodálhatták a Föld görbületét, és rövid ideig megtapasztalhatták a súlytalanságot is.

A Galactic 02 elnevezésű misszió a vállalat második kereskedelmi járata volt, az elsőt június végén indították. Akkor a fedélzeten nem turisták utaztak, hanem az olasz légierő három kutatója.

Már 800 jelentkező

Korábban a Virgin Galactic több tesztrepülést végrehajtott, egyik alkalommal, 2021-ben maga Richard Branson is járt az űrben saját űrhajóján. A cég tervei szerint havonta indítanak majd kereskedelmi járatokat a világűr határára. Eddig már mintegy 800 érdeklődő vásárolt jegyet.

Konkurencia az űrturizmusban

Az űrturizmus piacán a Virgin Galactic versenytársa az Amazont alapító Jeff Bezos űripari cége, a Blue Origin, amely több hasonló utat teljesített.

(MTI)

Kiemelt fotó: David Lienemann/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top