nlc.hu
Utazás

8 dolog, amire hasznos odafigyelni a reptéren

8 repülés előtti jó tanács, avagy mit ne csinálj a reptéren

A legtöbb ember szeret utazni, új helyeket, kultúrákat felfedezni és megismerni. Azonban sokaknak ez nem is olyan egyszerű, mint ahogy tűnik. Sok-sok feladattal és elintéznivalóval jár. Ha pedig repülünk, ezek a teendők megsokszorozódnak.

Valljuk be őszintén, az utazásra való elindulás mindenkinek egy stresszfaktor. Főleg, ha repülővel megyünk valahova, akkor még jobban oda kell figyelni arra, hogy mit vihetünk fel a gépre, és mit nem, mit tehetünk a kézipoggyászba, és mit csak a feladott poggyászba. Mikor pedig nagy nehezen átjutottunk az ellenőrzésen, akkor következik a méregdrága bolt, ahol bizony be kell szerezni néhány dolgot még az repülőútra vagy esetleg olyasmit, amit otthon felejtettünk.

De ne is szaladjunk ennyire előre, hiszen még rengeteg teendőt kell elvégeznünk a reptérre való kiérkezés előtt is. A legjobb, ha ezekről készítünk egy teendőlistát. Gondoljuk át előre, hogy miket szeretnénk elvinni, mely dolgokat kell még beszereznünk, mely iratokat kell lecsekkolni. Sok dolgot el tudunk végezni a reptérre való kiérkezés előtt is, pedig azt hisszük, hogy az majd ráér ott. Összeszedtünk 8 olyan dolgot, amit semmiképp se hagyj arra a bizonyos rohanós 1,5 órára a reptéren.

Ne pakold az okmányaidat a bőröndbe!

Bár a személyes tárgyainkat szeretjük mindig a legbiztonságosabb helyen tartani, és esetleg eszünkbe juthat, hogy a bőröndben jó helyük lesz, azt senki nem veheti ki és mi sem hagyhatjuk el véletlenül. De ez az egyik legrosszabb megoldás. Igazán kínos lesz az ellenőrzés előtt a hosszú sorban állva nekilátni a bőrönd kipakolásának, hogy megtaláljuk a személyinket és a beszállókártyát. A legjobb, ha egy zárható zsebben vagy a kistáskánk egyik belső zsebébe tesszük ezeket. Így biztonságban is lesznek, és könnyen elő is tudjuk őket venni, amikor kell.

Ne tülekedj a sorban!

Ha csak nem perceken belül indul a géped, akkor semmiképp se tülekedj előre az ellenőrzésen. Mindenki oda vár, és mindenki sorra fog kerülni, a reptér személyzetének is az a célja, hogy ez a procedúra minél könnyebben és gyorsabban megtörténjen. Azzal viszont saját magadat is segítheted, hogyha előre szétválogatod például a piperecikkeket és az élelmiszereket. Hogy ne ott kelljen majd keresgélni és zacskózni őket. Vagy előre megiszod a magaddal hozott folyadékot, mert jó tudni, hogy az palackot beviheted, és majd megtöltheted a mosdóban.

Ne vásárolj felesleges dolgokat a reptéri boltokban!

Bármikor is utazol, ha hosszú lesz a repülőút, akkor érdemes előre szendvicseket vagy apró nassolnivalókat csomagolnod a kézipoggyászba. Így elkerülheted az éhséget és a felesleges pénzkidobást is. Nem mellesleg, mindig rendkívül hosszú sorok állnak az ételeket árusító pultoknál. Nehogy belemerülj a sorban állásba, és lekésd a géped! Persze, mindenki szereti a finom illatú parfümöket, de ezek szintén sokkal olcsóbbak a boltokban vagy online megrendelve, mint a repülőtéren található üzletekben.

Tervezd meg előre a reptér és a szállás közötti utat!

A legegyszerűbb, ha előre megnézed az úti célként választott város honlapján a közlekedési eszközöket. Ne ott szembesülj vele, hogy esetleg már nem járnak a buszok olyan későn! Minden repülőtérhez szokott kapcsolódni egy reptéri járat, ami a legjobb esetben pont a város központjába visz be. Ez lehet busz, vonat, metró, bármi, és valószínűleg megfelelően ki lesz táblázva az útvonal. Sőt, ha követed a tömeget, az is jó megoldás lehet, mert minden bizonnyal a többiek is ugyanoda mennek.

Két nő a reptéri poggyászkiadó mellett áll, egyikük éppen mosolyogva veszi le bőröndjét a szalagról, másikuk a telefonján néz valamit.

Figyeljünk táskáink és bőröndünk méretére és súlyára! Fotó: Getty Images

Vásárolj előre poggyász- és utasbiztosítást!

Ne hagyd aznapra a biztosítás megvásárlását, mert az sokkal bonyolultabbá teszi a te életedet is. Lehet, hogy nem tudsz teljes körű biztosítást venni már. Sok cég foglalkozik már az utas- és poggyászbiztosításokkal, így az interneten könnyedén megtalálhatod, és akár össze is hasonlíthatod őket, hogy mely az, amelyik számodra a legmegfelelőbb. De személyesen is intézheted, a legtöbb bankban is van lehetőség biztosítás megkötésére.

Ne vásárolj valutát a reptéren!

A reptéri pénzváltással lehet, hogy nem jársz túl jól pénzügyileg. Vannak országok, ahol kifejezetten sokkal drágább a reptéren pénzt váltani. A valutavásárlás is egy lehet a teendők között, amelyeket felírsz a listára. Ez is egy olyan elintéznivaló, amely könnyedén megvalósítható az utazás előtt. Ha pedig nem szeretnél a reptéren készpénzzel járkálni, akkor vigyél pár valutát magaddal, és majd az úticélod városában lévő bankból is kivehetsz.

Ne az utolsó pillanatban érkezz!

Tudjuk, könnyű mondani! De tényleg ne a reptéren töltött időn spórolj, mert bármi történhet, ami miatt megcsúszik az egész folyamat! Például irtó hosszú a sor a biztonsági ellenőrzésen, és nagyon lassan is halad. Ez egy olyan bökkenő, amivel nem tudsz előre számolni, de ne gondold, hogy pár perc alatt átjutsz rajta. Jobb inkább rászámolni, mintsem rohanni a kapuhoz vagy lekésni a járatot.

Okosan az alkohollal!

Lehet, hogy irtózol a repüléstől, és jólesik egy pohár bor előtte. De ne vidd túlzásba! Nem épp a legjobb ötlet a repülőn rosszul lenni az alkoholtól, hiszen nem tudsz leszállni. Többeknek alapvetően is kicsit mocorog a gyomra a repüléstől, nem kell, hogy plusz feladatot adj neki azokra az órákra.

(Forrás: Apartment Therapy, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top