nlc.hu
Utazás

A Burj Al Babas szellemváros

Szellemváros lett a Disney-lakóparkból

Tündérmesének indult, kísértethistória lett belőle...

Törökországban, a Fekete-tenger közelében fekvő Mudurnuban még 2014-ben kezdett impozáns városfejlesztésbe a Sarot Group nevű vállalkozás: egy Disney-kastélyokra hajazó épületekből álló lakóparkot, egyfajta „mini királyságot” álmodtak meg, elsősorban tehetős külföldi ingatlanvásárolókra számítva.

A Burj Al Babas építése el is kezdődött és az eredeti tervek szerint négy évig tartott volna. A helyiek azonban nem nézték jó szemmel az épületek sajátos, a környezettől teljesen idegen esztétikáját, ahogyan azt sem, hogy az építkezés során fakivágásokra is sor került, ami miatt aztán pert is indítottak az építtetők ellen. 

Burj Al Babas (Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

Burj Al Babas (Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

Törökország gazdasága a projekt indulását követő években komoly nehézségekkel küzdött, és a fejlesztőknek hamarosan 27 millió dolláros adósságuk keletkezett, végül 2019-ben kénytelenek voltak csődöt jelenteni. Az építkezés leállt, a befektetők pedig igyekeztek menteni a pénzüket, a Sarot Group azonban még ekkor is bízott abban, hogy találnak megoldást és a projektet végül mégis sikerül majd befejezni. A világjárvány azonban végképp keresztülhúzta a számításaikat. 

Az egészen pontosan 587 félkész épület alkotta Burj Al Babas azóta is üresen áll, hátborzongató, posztapokaliptikus hangulatot árasztva.

Megnézem
Összes kép (6)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top