nlc.hu
Utazás

Fejlemények a magyar túszokról

Katar segít kiszabadítani a Gázában fogva tartott magyar túszokat

Már az arab országnál van a túszul ejtett magyarok névsora.
túszok

Ígéretet tett Katar külügyi államminisztere Szijjártó Péternek, hogy közbenjárnak az 5 magyar túsz kiszabadításáért a Hamász fogáságából. A külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt írta, hogy a túszok neveit átadták a katari kormánynak, és amint lesz értékelhető információjuk, azonnal szólnak a magyar külügyminisztériumnak.

„Kiszabadításuk érdekében folyamatosan kapcsolatban állunk az izraeli kormány ezen célból létrehozott munkacsoportjával. Ma délután viszont telefonon tárgyaltam Katar külügyi államminiszterével. (…) Elmondtam a kollégának, hogy 5 részben magyar állampolgárságú személyről tudunk, akik jelenleg is fogságban vannak és kértem tőle, hogy segítsenek a kiszabadításukban. Katari kollégám (…) ígéretet tett, hogy közbenjárnak a magyar túszok kiszabadítása érdekében. A túszul ejtett személyek neveit átadtuk” – jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy mindent megtesznek a magyar túszokért, ezért kértek segítséget Katartól is.

Katar szerint egyébként a gázai túszok elengedéséhez „nyugalmi időszakra” van szükség. A közel-keleti arab emírség az Egyesült Államokkal egyeztetve próbál közvetíteni a foglyok ügyében a Hamász és Izrael között.

Novák Katalin köztársasági elnök amúgy a hétvégi izraeli látogatása során találkozott a magyar túszok családtagjaival Jeruzsálemben. Mind az izraeli elnöknek, mind később, az elrabolt magyar állampolgárságú túszok rokonainak hangsúlyozta, hogy háromgyermekes édesanyaként különösen fájdalmas számára a túszul ejtettek családjainak szenvedése. Mély szolidaritásáról biztosította a rokonokat, s elsőként annak az édesanyának a beszámolóját hallgatta meg, akinek 8 és 15 éves kislányát rabolta el a Hamász október 7-én az övezet melletti egyik kibucból.

Megismerkedett egy 47 éves, kisgyermekes édesapa történetével is, akinek azt mondta a Hamász, hogy ha ellenkezés nélkül velük tart, akkor nem ölik meg a feleségét és gyermekeit. Azóta a családja semmit sem tud a hollétéről, hasonlóképpen a harmadik magyar fogoly sorsához. Novák Katalin megígérte, hogy mindent megtesz nemcsak értük, hanem az összes izraeli túsz kiszabadítása érdekében.

230 túsz lehet

A Hamász fegyveresei október 7-én indítottak meglepetésszerű támadást Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a Hamász vezette palesztin területen. Az iszlamisták mostanáig négy túszt engedtek szabadon, két amerikai állampolgárt, valamint két idős, izraeli nőt.

A Hamász pár napja azt közölte, hogy kész elengedni a túszokat az izraeli börtönökben fogva tartott összes palesztin szabadulásáért cserébe. „A kezünkben lévő nagyszámú ellenséges túsz szabadulásának az ára minden (palesztin) elengedése az izraeli börtönökből. (…) Ha az ellenség egy csapásra le kívánja zárni a fogvatartottak kérdését, mi készek vagyunk erre. Ha szakaszonkénti eljárást akar, arra is készen állunk” – jelentették be.

(MTI-hírek alapján)

Kiemelt fotó: Nir Keidar/Anadolu via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top