nlc.hu
Utazás

Elítélték a pilótát

Elítélték a pilótát, aki a levegőben elgázolta saját ejtőernyősét

Az ejtőernyős abból a gépből ugrott ki, ami aztán halálra gázolta.

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek gondatlan emberölés miatt egy 64 éves francia pilótát, miután bűnösnek találták egy ejtőernyős halálában, aki ugrás közben ütközött a gépe szárnyával – ismertette a CNN a dél-franciaországi Montauban büntetőbíróságának ítéletét. 

A francia Polgári Repülésbiztonsági Vizsgáló és Elemző Iroda által 2020-ban közzétett vizsgálati jelentés szerint az incidens 2018 júliusában történt az ország délnyugati részén fekvő Toulouse város közelében fekvő Bouloc kisvárosban.

kisrepülőgép

Elítélték a pilótát (Illusztráció: Pexels.com)

Az első madárruhás ejtőernyős a repülőgép bal szárnyának ütközött néhány másodperccel azután, hogy kiugrott a gépből. Az ejtőernyős az ütközés következtében életét vesztette” – áll a jelentésben.

A pilóta azt hitte, hogy az ugrás után egy balkanyarral eltávolodott az ejtőernyősök ereszkedési útvonalától, de csak másodpercekkel később jött rá, hogy tévedett, amikor elütötte az egyik ugrót – áll a jelentésben.

A jelentés szerint a második ejtőernyős kamerát viselt, amely a baleset teljes folyamatát rögzítette.

Több tényező is közrejátszhatott a balesetben, többek között a fedélzeti eligazítás hiánya az ejtőernyősök és a pilóta között, valamint a repülőgép azonnali meredek ereszkedése, amelyet a pilóta irányított, akinek nem volt vizuális kapcsolata a madárruhás ejtőernyősekkel.

A pilóta, aki a baleset idején 58 éves volt, egyedül repült aznap, megsértve az orvosi igazolását, ami a jelentés szerint megtiltotta számára, hogy egyedül repüljön.

A pilótát egy év repülési eltiltásra is ítélte a bíróság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top