nlc.hu
Utazás

Természetes medence Írországban

Máig találgatják, ki állhat a világ legmélyebb medencéje mögött

Szabályos téglalap alakú medence, beékelve a sziklák közé és 300 méter mély.

Az Írországhoz tartozó Aran-szigetcsoport legnagyobbja, Inishmore szigetén található a rejtélyes medence. Téglalap alakú és olyan egyenesek a mészkőbe vájt oldalai, hogy sokan azt feltételezik, ember alkotta.

sziklamedence

Szabályos medence (Fotó: wikidata)

A „Féreglyuk” vagy „A kígyó barlangjaként” is ismert Poll na bPéist egy természetes vízgyűjtő, melynek széle kb. 10 x 25 méteres kőképződményben. Csak a Dún Aonghasa ősi helyszíntől délre fekvő sziklák mentén közelíthető meg. A Poll na bPéistben a leglenyűgözőbb a figyelemre méltó téglalap alakú alakja, amely sokakat arra késztetett, hogy megkérdőjelezzék természetes eredetét, és számos elmélet született már, köztük az is, hogy egy ősi civilizáció műve.

A szokatlan formáció víz alatti csatornákon át összeköttetésben van a tengerrel. A víz egy földalatti barlangon keresztül áramlik Poll na bPéistbe, néha hullámzik a víz dagálykor. A medence körülbelül 300 méter mély, és földalatti csatornák azzal fenyegetik a gyanútlan úszókat, apálykor az óceánba szívják.

Kutatók azonban leszögezték, hogy bármennyire is hihetetlen, a Poll na bPéist természetes úton, a mélyebb mészkőrétegek egyenes élek mentén történő eróziója révén keletkezett. (VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top