nlc.hu
Utazás

4 dolog, amit megbánt a világutazó

Felmondtam a munkahelyemen, hogy beutazzam a világot – Ezt a 4 dolgot bántam meg a legjobban

Az amerikai nő 28 évesen otthagyta az állását, és utazgatni kezdett. Összességében nem bánta meg döntését, de bizonyos dolgokat már másképp csinálna.

Helen Zhao 28 éves volt, amikor videós producer lett az amerikai CNBC tévécsatornánál. Úgy érezte, ez álmai munkája, és erre született. Izgatottan vetette bele magát az újabb és újabb feladatokba, de egy idő után éjszakánként gyakran felébredt egy nagyon rossz érzéssel.

„Elképzeltem, hogy az idő villámgyorsan elszáguld mellettem, én pedig 80 évesen hirtelen felébredek, és sajnálom, hogy azért éltem, hogy dolgozzak, ahelyett, hogy azért dolgoztam volna, hogy éljek” – emlékszik vissza arra az időszakra. Emiatt életének nagy részét a jövőre koncentrálva töltötte, kiégés és krónikus szorongás gyötörte, és képtelen volt a jelenben élni. Aztán elhatározta, hogy ennek vége.

Egy női turista hátizsákkal a tömegben

Az utazást nem bánta meg, de sok dolgot már másképp csinálna (Fotó: Unsplash)

„32 évesen felmondtam, vettem egy csak oda szóló jegyet Peruba, majd másfél évet és 34 ezer dollárt szántam arra, hogy felfedezzek 18 országot Dél-Amerikában és Ázsiában” – írja Zhao a CNBC oldalán. Mint fogalmaz, minden nap egy általa választott kaland volt, jó és rossz döntésekkel, így a saját bőrén tapasztalta meg a felkészülés, a hatékonyság és a szórakozás egyensúlyát.

Tapasztalatai alapján Zhao ezt a négy dolgot bánta meg, amelyek megtanították arra, hogy mikor kell a pillanatnyi boldogságot előtérbe helyezni, és mikor érdemes azt feláldozni egy szebb jövőért.

1. Túl sokat aggódtam a pénz miatt, és életre szóló élményekből maradtam ki

Amikor 2022 decemberében Rio de Janeiróban leszállt Zhao gépe, nem akart ott lenni. Szeretett volna még Buenos Airesben maradni, hogy a barátaival ünnepelje az utcán Argentína labdarúgó-világbajnokságon aratott győzelmét. Ehelyett egyedül ült a szállásán, és Instagram-sztorikat nézett, mert már hetekkel korábban lefoglalta a repülőjegyét Argentínából Brazíliába, mert attól tartott, hogy az árak magasabbak lesznek. Amint megérkezett Rióba, lefoglalta a legolcsóbb járatot a kolumbiai Bogotába. Így a születésnapján, három nappal a híres riói újévi ünneplés előtt elhagyta Brazíliát, és a szállodában, a neten nézte a bulit.

Annyira megszállottan terveztem előre, hogy úgy érezzem, kézben tartom a dolgokat, hogy lemaradtam az életem fontos élményeiről

 – foglalja össze Zhao.

Ettől kezdve sokkal lazábban kezelte a terveit, hagyta hogy az új kapcsolatok és kalandok határozzák meg, meddig marad egy adott helyen. Most minden napot úgy kezd, hogy van egy hozzávetőleges elképzelése, mit szeretne aznap csinálni, és rugalmasan reagál az eseményekre. „Megtanultam az életemet az örömtől, nem pedig a szorongástól vezérelve élni”.

2. Elköltöttem a megtakarításom nagy részét, ezért halasztani kellett más célokat

Az utazásra költött 34 ezer dollár (12,3 millió forint) Zhao félretett pénzének jelentős része volt. Emiatt most, 34 évesen nagyon kevés spórolt pénze maradt a nyugdíjra, és távol áll attól, hogy összejöjjön az önerő egy Los Angeles-i ház megvásárlásához. Bár az utazását nem bánta meg – még a ráköltött pénzt sem sajnálja –, azt megbánta, hogy fiatal felnőttként túl felkészületlen volt, és választania kellett a személyes kiteljesedés és az anyagi biztonság között.

 

Úgy gondolja, hogy ha már a középiskolában tudatosabban állt volna a pénzügyekhez, elkezdett volna megtakarítani, befektetni és karriert tervezni, akkor az utazásai miatt nem tolódott volna jelentősen a többi cél.

3. Teljesen leálltam a befektetésekkel

2020-ban részvényekbe fektetett, amikor a piac az egyik csúcs után a másikat döntötte meg. Ám a két évvel későbbi visszaesés miatt az összes nyereségét elveszítette, és félt, hogy még többet veszíthet. Aztán miután felmondott a munkahelyén, leállt a nyugdíjcélú és befektetési befizetésekkel, amivel elszalasztotta a vagyonépítés lehetőségét.

Utólag sajnálja, hogy utazásai alatt nem tett félre semmit, pedig havonta 200 dollárnyi (72 ezer forintot) befektetést megengedhetett volna magának. „De hogy enyhítsem félelmemet, hogy elfogy a pénzem, kevesebbet is költhettem volna szép éttermekre, ruhákra, mindennapi lattéra és koktélokra.”

4. Nem vigyáztam a dolgaimra

„Utazásom legnehezebb pillanatában hisztérikusan sírtam a kambodzsai Phnompenben egy forgalmas út mellett. Két perccel korábban még egy turistaövezetben sétáltam a telefonommal a farzsebemben, elmerülve a zenehallgatásban, gondtalannak és hihetetlenül boldognak éreztem magam. Aztán egy kéz benyúlt a zsebembe, és ellopta a két hónapos iPhone 13-amat.”

Zhao összetört, rémültnek, tehetetlennek és magányosnak érezte magát egy idegen országban a telefonja nélkül. Egy csomó pénzt költött új készülékre, de a fényképeit nem tudta visszahozni. Utazása során több holmiját is elveszítette, ami sok pénzbe, időbe és energiába került. Miközben nagyon odafigyelt a repülőjegyekre és a teendőire, más szempontból olykor figyelmetlen volt.

„Az utazás közben elkövetett hibáim megtanítottak arra, hogy mikor kell elengednem magam, de arra is, hogy mikor kell jobban kézben tartanom az irányítást.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top