nlc.hu
Utazás

Folyamatos utazással töltött élet

15 éve folyamatosan úton van ez a házaspár

Eddig 85 országban járt a világutazó házaspár, most elárulták, hogyan szereznek a pénzt az útjaikra.

Lauren Winslow-Llewellyn és Craig Hubbard 15 éve folyamatosan utazik, a világutazó házaspár eddig összesen 85 országban járt. Csavarogni számukra életforma: az anyagi javak helyett inkább élményekre utaznak.

A sussexi házaspár rábök Földünk egyik pontjára, majd odarepülve vesznek egy furgont, amivel aztán fél-egy év alatt bejárják a környéket. Amikor megunták, eladják a kisbuszt, aztán pedig vendéglátóznak valahol, hogy összeszedjék a pénzt a következő túrára – írja a Daily Mail.

„Nincs jól fizető állásunk. Általában minimálbérért dolgozunk, éttermekben vagy házaknál”

– meséli Lauren TikTok videójában. “A lehető legtöbbet próbáljuk meg félretenni, hogy aztán élményekre költhessük el, tárgyak helyett.”

Laurent és Craig az egyetem után kezdtek bele utazó életmódjukba. A Pizza Expressnél találkoztak, ahol egy évig teljes munkaidőben dolgoztak. A házaspár

fejenként körülbelül 5000 fontot takarított meg,

aztán 2008-ban leléptek Ausztráliába. Gyorsan rájöttek, hogy a hosszabb távon a hostel is drága, így beköltöztek első kerekeken guruló otthonukba. Akkor kezdtek bele megállás nélkül utazó életmódjukba. „Kilenc hónapig egy kombi hátsó részében laktunk” – meséli Lauren. Ausztrál útjukon szoktak rá arra is, hogy olcsó egynapos tengerparti kirándulásokkal és ingyenes városnézésekkel fogják vissza a költségeiket.

Nem volt ideális. Ha esett, nagyon csúnyán beázott, valahogy mégis megszerettük az életmódot és a szabadságot, amit adni tudott. Ami miatt azóta is kisbuszokban lakunk, világszerte… bár kombi személyautónk soha többé nem volt.

Azóta hét furgont vettek és adtak el, miközben a világ 32 országát járták be velük. Ha éppen nem utaznak, többnyire pincérként, baristaként, csaposként, illetve szobalányként dolgoznak, hogy feltöltsék az utazási alapot.

Utazásaikat a nonstoptravelling.com címen olvasható blogjukon is dokumentálják.

Például azt, amikor egy Alaszkából Floridába tartó útjuk során

üvöltő farkasok, jéghideg vízben való mosakodás és betört szélvédő nehezítette a dolgukat, miközben a furgonban éltek. Azóta viszont még kalandosabb úti célokat vállalnak be:

“Néhány téli szezont eltöltöttünk a norvég sarkvidéken, kirándultunk Kirgizia hegyei közé, jurtatáborokba, felfedeztük Mianmart e-bike-on, sőt stoppoltunk Örményországban is”

– mondta Lauren.

LAUREN ÉS CRAIG LEGUTÓBBI  ÚTJAI

2017

Marokkó és Görögország

Hat hónap munka az Egyesült Királyságban

 

2018

Utazások: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Thaiföld, Mianmar, Srí Lanka, Maldív-szigetek és Németország

A téli szezonban a norvég sarkvidéken dolgozott

 

2019

Lakóautózás fél évig Kanadában és az Egyesült Államokban

Hátizsákkal Patagónia Chilében és Argentínában. Aztán Málta, Jordánia, Törökország és Egyiptom

 

2020

A kovid idején az Egyesült Királyságban, Sussexben.

Vettek egy 1989-es lakóautót.

 

2021

Egy éves lakóautózás Anglián, Walesen és Skócián keresztül, beleértve Shetland- és Orkney-szigeteket.

Írország.

 

2023

Tél Norvégiában

Panzióban dolgoznak az Egyesült Királyságban

 

2024

Ománban járnak, hátizsákkal. Aztán a Maldív-szigetekre, és talán Kínába, Pakisztánba mennek tovább.

 

 

“A legjobb az egészben az, hogy szabadon leparkolhatsz a vadonban, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik, és a legjobb helyen lehetsz, hogy szemtanúja legyen a napfelkeltének vagy a naplementének a küszöbödről” – mondja Lauren. De az is megesik, hogy egy folyó mellett táboroznak le. Leginkább nem a bűnözőktől, hanem attól félnk, hogy elromlik az autójuk, mivel az egyben az otthonuk is. Néhány helyen nehezebb a táborozás, máshol a lakóautós kempingezés tilos, emellett az ivóvíz felkutatása is rendszeresen probléma.

A járművek adás-vételét ügyesen intézni

talán a legfontosabb az egészben; persze mindig megpróbálnak olyat találni, ami majd megbízhatóan szolgál.

De az érzés, amikor végre megvan a furgon és egy gyors szervizelés után útnak indulhatunk, az verhetetlen.

Utazásaik során csak egyetlenegyszer kellett a kisbuszon kívül éjszakázniuk, amikor az Egyesült Államokban -20 Celsius fok volt – akkor egy motelben szálltak meg.

Néha azért van para: egyszer valaki megpróbált bejutni

a kocsijukba, máskor pedig azzal fenyegetődztek, hogy kiszúrják a gumijukat. A kapcsolatukat illetően azt mondják, hogy „meglehetősen elválaszthatatlanok”, amióta 2007-ben randevúztak. Mindenkinek megvan a maga szerepe: Craig a sofőr, Lauren a navigátor – általában nincs GPS-ük, helyette papírtérképet vagy ingyenes offline térkép alkalmazást használnak. Craig a szakács-karbantartó, Lauren pedig a tisztasági felelős, emellett megtervezi az utazást, és fotóz – videóz is útközben.

Egyik kedvenc országuk az Egyesült Államok,

a „sokféle táj, a vadon élő állatok és a barátságos lakosok” miatt. Norvégiát pedig „a tengerből kiemelkedõ drámai látványt nyújtó hegyeiért és az északi fényért” kedvelik. A legkevésbé Litvánia jött be nekik, ahol „meglehetősen barátságtalan hangulatot” tapasztaltak, és Egyiptom, a „az emberek miatt, akik folyamatosan pénzt kunyerálnak”.

Legutóbbi tripjük első állomásukra, Ománba nemrég érkeztek meg, onnan a Maldív-szigetekre látogatnak egy olcsón szerzett utazással. Utána pedig Kína és „remélhetőleg” Pakisztán következik. “Az első hat hónap után következő célok még kissé homályosak, így meglátjuk, hova jutunk” – teszik hozzá. „Imádjuk a változatosságot, egy helyben, ugyanazt csinálva unatkozunk. Hat hónapig szoktunk  egy helyen dolgozni, aztán zavarni kezd a helyzet.

Az elmúlt 15 évre visszagondolva azért érzik,

hogy egyre nagyobb kihívást jelentenek az utazások, így egy szép napon majd talán letelepednek valahol.

 „Fiatalabb korunkban, iPhone nélkül sokkal könnyebbnek tűnt és minden országban eligazodtunk egy Lonely Planet könyvvel. Ahogyan az úticélok egyre népesebbé válnak, egyre több kutatást igényel a rejtett drágakövek megtalálása. Így pedig az, hogy egy kis földdarabot egyszer otthonunknak hívhassunk, és teljes év helyett csak pár hónapig utazzunk, egyre vonzóbbnak tűnik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top