nlc.hu
Utazás

Dobos Evelin a nemzetközi filmfesztiválokról

Dobos Evelin: „Sokkoló a figyelem, ami ilyenkor körbevesz”

Nemzetközi fesztiválokon is bemutatkoztak az év színésznői.

A legtöbb ember ámulattal figyeli a leghíresebb díjátadók és filmes fesztiválok vörös szőnyeges bevonulásait. Különösen izgalmas egy magyar színész életében, amikor ilyen nemzetközi eseményekre kap meghívást. Dobos Evelin, Nagy Katica és Szőke Abigél is megosztotta legizgalmasabb emlékeit. Dobos Evelin első „A” kategóriás fesztiválja a montreali volt, majd rá pár napra a velencei fesztiválra utazhatott.

Zavarba ejtő volt, megtisztelő és nagyon boldog pár nap minden alkalommal. Magyar színész számára sokkoló az a figyelem és azok a körülmények, amik ilyenkor körbevesznek

 – mondta el Dobos Evelin, aki a 2024-es GLAMOUR Women of the Year az év színésznője kategória jelöltjei között is szerepel. „A pekingi fesztivál volt számomra a legmegdöbbentőbb. Nagyon máshogy gondolkodnak az ázsiaiak az ünnepet és a szórakoztatást illetően. Minden grandiózus volt. Felejthetetlen marad minden alkalom, hálás vagyok, hogy megadatott.”

Dobos Evelin

Fotó: Getty Images

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál speciális a fesztiválok között: magyar emberek szervezik a kint élő magyaroknak, de a külföldiek is a célközönségéhez tartoznak. Ezen vett részt 2023-ban Nagy Katica. „Eleinte nagyon izgultam, mert bár New Yorkban mutatták be először a Semmelweist, a magyar közönségnek várnia kellett a filmfesztiválig. A rendezvény nekem külön megnyugvást hozott, hiszen nagy szeretettel fogadták a filmet. Óriási élmény volt Los Angeles és az a speciális helyzet, aminek a részese lehettem. Csodálatos helyek, csodálatos emberek és csodálatos atmoszféra; így tudnám a legjobban összefoglalni” – árulta el Katica hozzátéve, hogy már önmagában nagy élmény volt részt venni a rendezvényen, az pedig, hogy díjjal térhetett haza, egyenesen felfoghatatlan. „Kerestem a megfelelő szavakat és igyekeztem összeszedetten beszélni. Ez nem a legegyszerűbb feladat, amikor ilyen jelentős visszaigazolást kapsz arról, hogy a magyar alkotások között úgy találták, ebben a filmben nyújtottam a legjobb alakításom.”

Nagy Katica

Nagy Katica
(Fotó: Redlemon)

Evelin és Katica mellett Szőke Abigél is esélyes, hogy az év színésznője legyen az idei GLAMOUR Women of the Year gálán. Abigél legutóbb a Tallini Black Nights „A” kategóriás filmfesztiválon vett részt a Ki mint veti ágyát című feminista rövidfilmjükkel.

„A fesztivál nagyon hangulatos volt ebben a tenger melletti halászvárosban. Az esemény idejére a város felpezsdült, sokfelé tartottak vetítéseket, történelmi városi túrákat, illetve különböző programokat a fesztiválozóknak. Hogy a számomra legérdekesebbeket említsem: a merész jelentkezőket kora reggeli indulással kivitték busszal a tengerpartra, ahol egy vezető segítségével iglu alakú szaunákban felhevültünk, majd a 7 fokos tengerbe mártóztunk pár percig. Persze filmeket is néztünk, versenytársaink rövidfilmjeit, Hajdu Szabi Kálmán-nap című filmjét például. Bár mi nem nyertünk ezen a fesztiválon, az élmény mégis nagyon különleges, feltöltő volt.”

Szőke Abigél

Szőke Abigél
(Fotó: Redlemon)

Abigél azt is hozzátette, hogy a külföldi fesztiválok alapvetően kapcsolatépítésre nagyon hasznosak, és jóleső ilyen biztonságos környezetben belecsöppenni egy másik kultúrába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top