valentin 2012

Le a Valentin-nappal!

Miközben világszerte egyre többen ünneplik a Valentin-napot, Indiában több ezren vonultak utcára tüntetni ellene.
foto: ibtimes
Fotó: ibtimes

Ahogyan New Yorkban, Londonban és már Budapesten is, úgy Kalkuttában, Mumbaiban és Delhiben is virágokkal, ajándékokkal és képeslapokkal lepik meg egymást a szerelmesek február 14-én. Indiában főleg a fiatalok körében népszerű a „nyugati kultúra majmolása”, amit az ellenzéki Bharatiya Janata Párt (BJP) egyáltalán nem néz jó szemmel. Míg a legtöbb ember számára a Valentin-nap egy ártalmatlan szokás, addig a hagyományos indiai értékek fontosságát hirdetők szörnyű veszélyt látnak benne, és ennek évről évre hangot is adnak. Az idén a nyílt utcán képeslapokat égettek, miközben Valentin-nap ellenes szövegeket skandáltak, írja az International Business Times.

„Mindez teljesen ellentétes az indiai kultúránkkal. Nekünk a munkára, a pozitív gondolatokra, a szeretetre és a harmóniára kellene összpontosítanunk a saját társadalmunkban, nem pedig hagynunk, hogy a nyugati kultúra kiszipolyozzon minket” – nyilatkozta az egyik ultranacionalista csoport vezetője, akik a tüntetésnél is tovább mennek: olyan virágüzleteket támadnak meg és gyújtanak fel évről évre, amelyek a szerelmesek napján csokrokat szállítanak házhoz.

Salman Noor, egy delhi diák szerint azért van ebben a helyzetben jó adag ellentmondás. „Milyen kultúráról beszélnek? Az ókori kultúránk része volt a Káma-szútra is, abba miért nem kötöttek bele?” – mondta a tanuló, aki nem érti, ha a szülei nem helytelenítik a Valentin-napot, akkor a politikai pártok miért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top