nlc.hu
Trend
II. Erzsébet brossai

II. Erzsébet brossainak rejtett jelentése van

Családi kötelékeket, emlékezetes eseményeket idáznek II. Erzsébet csodálatos brossai.

II. Erzsébet a védjegyének számító gyöngysorok mellett a nyilvános megjelenéseinek többségén valamilyen brosst is visel. A brit uralkodónak komoly gyűjteménye van ebből a típusú ékszerből is és minden egyes darabnak külön története van. Íme a hat legszebb!

Az Albert herceg bross

Az Albert herceg bross története egészen Viktória királynő korába nyúlik vissza. Az aranyfoglaltú, zafírral és gyémántokkal kirakott ékszert leendő férje, Albert herceg ajándékozta Viktóriának az esküvőjük előtti napon, aki aztán már az esküvői ruháján is viselte azt. Viktória végrendeletében a korona örökségeként jelölte meg végrendeletében a brosst – ami azt jelenti, hogy minden utána következő uralkodó örökli azt. Azóta az összes királyné, majd pedig Erzsébet királynő is feltűzte. Utóbbinak az egyik nagy kedvence, melyet meglehetősen gyakran hord. 

II. Ezsébet

Az Albert herceg bross (Fotó: David Cheskin – WPA Pool/Getty Images)

A krizantém bross

A krizantémot formázó, zafírokkal és gyémántokkal ékesített brosst Erzsébet hercegnő 1946-ban, egy róla elnevezett olajszállító tartályhajó avatásakor kapta ajándékba. Számos jelentős alkalommal viselte, többek között 1947-ben, a nászútján készült fotóin is látható rajta, illetve később  több hivatalos családi portrén is feltűnik. 2007-ben, a 60. házassági évfordulóján ezt a brosst tűzte a ruhájára, ahogy idei, karácsonyi beszédekor is, ezzel is megemlékezve áprilisban elhunyt férjéről, Fülöp hercegről.

II. Ezsébet és Fülöp herceg

Fülöp herceg és II. Erzsébet nászútja (Fotó: Central Press/Getty Images)

A virágkosár bross

A virágkosár brosst Erzsébet a szüleitől, VI. Györgytől és Erzsébet királynétól kapta 1948-ban, első gyermeke, Károly herceg születésének alkalmából. Ezt viselte az első, Károllyal közös fotózásán, illetve különösen az ötvenes években egy sor hivatalos megjelenésén. 2013-ban ezt a brosst választotta György herceg keresztelőjére, de 2015-ös karácsonyi beszéde alkalmával is. Az ékszer a mai napig is felbukkan olykor rajta hivatalos megjelenésein.

II. Ezsébet

A virágkosár bross (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

A szerelmi kötés bross

A szerelmi kötés brosst a nagymamájától, Mária királynétól örökölte 1953-ban. A romantikus nevet viselő ékszert jelentős diplomáciai, valamint meghatározó családi események alkalmával viselte, így ez volt rajta 1960-ban a testvére, Margit hercegnő esküvőjén, de 2011-ben is, amikor az unokája, Vilmos herceg feleségül vette Kate Middletont.

II. Ezsébet

A szerelmi kötés bross Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén (Fotó: Getty Images)

A Courtauld Thomson kagylóhéjas bross

A Courtauld Thomson kagylóhéjas bross az uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirályné kedvence volt, aki Winifred Hope Thomson írótól kapta 1944-ben. A kagyló formájú ékszert a Goldsmiths and Silversmiths Co. készítette 1919-ben: egyetlen  gyöngyöt tartalmaz, gyémántokkal körülvéve. Az uralkodó megörökölte a brosst édesanyjától és azóta is rendszeresen hordja, többek között olyan eseményeken, melyek valamilyen vonatkozásban a néhai anyakirálynéhoz kapcsolódnak. 

II. Erzsébet

A Courtauld Thomson kagylóhéjas bross (Fotó: Getty Images)

A centenáriumi rózsa bross

A centenáriumi rózsa brosst II. Erzsébet készíttette 2000-ben az édesanyjának, 100. születésnapjára. A brosst 100 darab gyémánt és egy Grandiflora rózsa kézzel festett képe díszíti, mely fajtát kifejezetten a brit uralkodó koronázásának tiszteletére nemesítették 1953-ban. Az anyakirálnyé 2002-ben bekövetkezett halála után a bross II. Erzsébeté lett, aki abban az évben karácsonyi üzenetében is ezt viselte, így megemlékezve édesanyjáról. 

II. Ezsébet

A centenáriumi rózsa bross (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top