nlc.hu
Trend

Ez a helyes hajszárítás technika

Így szárítsd a hajadat, hogy frizura legyen az eredmény

Tudományoskodni nem fogunk, néhány apróságra azonban valóban érdemes figyelni hajszárításkor.

Sokunk számára a hajformázás egyet jelent a hajszárítással, és ha sietünk, azzal sem pepecselünk sokat. Persze ettől még a végeredmény nem biztos, hogy olyan lesz amit szeretnénk, a laza frizkóról könnyen kiderülhet, hogy nem több kusza szénaboglyánál. Általában ilyenkor kerül elő a hajvasaló vagy hajgöndörítő, hogy mégis, valami frizuraféle azért kikerekedjen a dologból. Pedig van néhány apróság, amire ha figyelünk, sokkal szebb lesz az eredmény már hajszárítással is, mégsem növesztjük e tettet bonyolult procedúrává.

Hajszárítás lépései, hogy otthon is szalonhajat csinálhassunk

0. lépés: moss jól hajat

Talán furán hangzik elsőre, de a jó hajszárítás a megfelelő hajmosással kezdődik, ez pedig nem alapul máson, mint a hajtípusunk számára megfelelő sampon és balzsam használatán. Érdemes kétszer is átsamponozni a hajat, eltávolítani a szennyeződést a fejbőrről, és soha, semmi körülmények között ne hagyjuk le a balzsamot. A hajkondicionálás elengedhetetlen lezárása a hajmosásnak, amit persze helyettesíthetünk időnként hajmaszkkal, pakolással, vagy más, kiöblítendő formulájú termékkel is, ha fel akarjuk boostolni a folyamatot.

1. lépés: tedd törölközőszárazzá a hajadat

A víztől csöpögő fürtöket sose kezdd el egyből szárítani, a hajadnak sem tesz jót és a végtelenhez fog tartani az idő, ami alatt majd megszárad. Csavard be hajadat egy pihe-puha törölközőbe (a mikroszálas típusok szuper választások), vagy pamut pólóba, ami a legtöbb nedvességet fel tudja szívni a hajadból. Sose dörzsöld a tincseket, ettől sérülhet a haj szerkezete.

2. lépés: használj hajban maradó hajápolókat

Félreértés ne essék, ezen készítmények egyikre sem a balzsamot helyettesíti. A hajban maradó, hajszárítás előtt használatos krémek, folyadékok közt találjuk a hővédő készítményeket, amik lezárják a kutikulát, védik a hajat a hajszárító magas hőjétől, így kevésbé lesz szöszös, sprőd a haj, kevesebb lesz a töredezett hajvég. Legtöbbjük ápolja, megfelelő hatóanyagokkal látja el a hajat, érdemes ilyet választani, vagy külön felvinni egy hajhidratáló, kreatinos készítményt. A festett, szőkített, a gyakran hajformázóval igazgatott hajkorona, az alapjáraton is szárazabb hajtípus hihetetlenül igényli ezeket a plusz ápolókat. 

Érdemes kipróbálni azt is, milyen pozitív hatása lehet annak, ha hajvégápoló olajunkból egy keveset hajszárítás előtt már felviszünk a hajunkra. Ez nemcsak plusz ápolást nyújt, de hozzátesz a hővédelemhez is, a haj selymesebb, könnyebben kifésülhető lesz általa (nem a szilikonos fajtáktól, azokat keresd, melyek valóban növényi olajaknak köszönhetik hatásukat).

A hajban maradó ápolókat mindig csak a hajvégekre és a hajhosszra vidd fel, a hajtövekhez és a fejbőrre nem juttass belőlük – hacsak nem kimondottan fejbőrápoló készítményről van szó. Máskülönben zsírosíthatják a fejbőrt és felesleges lerakódásokat képezhetnek.

hajszárítás

A hajban maradó ápolók sokat tehetnek érte, hogy ne legyen ilyen sprőd a hajad (Fotó: Getty Images)

3. lépés: kezdődhet a hajszárítás

Bár csábító, sose told fel maximumra a hajszárító hőfokát és semmiképp se közvetlen közelről szárítsd tincseidet. A hajszárítás első fázisában ne használj fésűt, helyette a kezeddel igazgasd hajadat ha szükséges, így szárítsd meg körülbelül 60-70 százalékosra a hajadat. Felesleges ehhez ráznod a fejedet, vagy körbe-körbe rángatnod a hajszárítót, csak elfárad a kezed és a nyakad. Haladj egyik oldalról a másikra, vagy elölről hátulra, ahogy kényelmesebb, és 20-30 centi távolságot tartva szárítsd át a hajadat.

4. lépés: ami alatt végzel a hajszárítással

Ha már „majdnem száraz” a hajad, jöhet a fésű, a körkefe, pattinthatod a formázó fejet, szűkítőt a hajszárítódra, indul a végső menet a mutatós frizkóért. Ekkor már száraz hozzá eléggé a hajad, hogy finoman átfésüld, és készen áll rá, hogy a vágyott irányba szárítsd be a hajadat. Érdemes tincsenként, kisebb szekciónként haladni a beszárítással, miközben a hajtömeget felkötheted, feltűzheted.

5. lépés: még egy kis ápolás

Nem kötelező, ám ha száraz, igénybe vett a hajad, jót tehet neki, ha a hajszárítást követően még egy kis hajápoló olajat viszel fel rá. Nem kell sok, pár csepp bőven elég, ami láthatóan fényesebbé, selymesebb tapintásúvá teszi a hajat. Ráadásul párás időben így jobban ellenáll a hajad a szöszösödésnek, és kifésülhetőbb is lesz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top