Ahogyan nő a nappali átlaghőmérséklet és testünkön a fedetlen bőrfelületek aránya, úgy nő bennünk a vágy is a szép, napsütötte bőrszínre. Csakhogy a napozástól és a szoláriumtól is óva intenek bennünket a szakemberek, jó lenne tehát, ha a napon töltött idő minél hatékonyabb és látványosabb volna, szebb eredménnyel reagálna rá a bőrünk. Szerencsére nem kellenek csodaszerek ahhoz, hogy elősegítsük a barnulásunkat, hiszen több egészséges alternatíva is rendelkezésünkre áll. Az pedig bónusz mindehhez, hogy a megfelelő élelmiszerekkel támogatott barnulás még egészségünk más területeit is bőven támogatja. Mutatjuk, miket érdemes bevetni a cél érdekében, és mik kerüljenek a barnaságért asztalunkra.
A csodálatos béta-karotin
A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, egy természetes pigment, mely élénk színt ad számtalan gyümölcsnek és zöldségnek is. Segít javítani a bőr pigmentációját, egyenletesebb és egészségesebb barnaságot elérni, sőt képes fokozni a barnulás mértékét is. Antioxidánsként semlegesíti a szabad gyököket, segítséget nyújt a bőr védelmének támogatásában, bár nem helyettesíti a napvédő használatát, csökkenteni képes a napfény által okozott károsodás mértékét is. A sejtek regenerálódásában való közreműködése elősegíti a bőr megújulását, a rugalmasság megőrzését, ráadásul még az immunrendszert és a szem egészségét is támogatja.
Nagy mennyiségben megtalálható a sárgarépában, édesburgonyában, sütőtökben, sárgadinnyében, spenótban és brokkoliban.
Likopin a további barnulásért
A likopin is a karotin egy formája, úgyhogy szintén nem csupán a barnulásban segít, de még antioxidáns hatású is, mérsékli az UV-sugárzás káros hatásait, óvja a szem egészségét, segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is.
Bőven találunk belőle a görögdinnyében és a paradicsomban, utóbbinál kimondottan jótékony hatású a hőkezelés, több mint duplája szívódik fel belőle sütést vagy főzést követően, mint nyers formájában.
Leégés ellen és bőrszárazság ellen
A C- és E-vitamin segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, a napozás során sajnos nagyobb mennyiségben képződő a szabad gyökök semlegesítésében, ha pedig esetleg megtörtént a baj, bőrünk pedig kissé leégett a napon, akkor pedig mindkét vitamin nagyszerű mankó a regenerálódásban.
A citrusfélék, a káposzta és paprika csak néhány a bőséges C-vitamint tartalmazó ételek közül, E-vitaminhoz pedig leginkább a növényi olajokból, halakból, olajos magvakból juthatunk.