nlc.hu
Trend
Így szabadulj meg örökre az akné sebektől

Így szabadulj meg örökre az akné hegektől

A pattanások okozta hegek, sebhelyek talán még magánál az aknénál is rosszabbak. De van rájuk megoldás, amivel megszabadulhatsz tőlük örökre.

Hiába gyógyult meg az arcod a pattanástól, az utána kialakult heg vagy sötét folt örök (?) emlékeztetőként ott figyel a bőrödön. Ennek a látványa már önmagában elég ahhoz, hogy bejelentkezzünk egy szakemberhez  – de mielőtt elköltenél egy tonna pénzt a bőrgyógyásznál, olvasd el a cikket. Összegyűjtöttük ugyanis, mit lehet tenni a makacs sebhelyekkel, hogy végleg eltűnjenek.

Hogyan előzd meg az akné hegek kialakulását?

A sebhelyek megjelenésének elkerülése érdekében elsősorban a pattanások kialakulását kell megakadályozni. Persze ezt könnyű mondani, tudjuk. De a szakemberek szerint, ha jó arctisztítót használsz, akkor az már félsiker. „Szalicil- vagy glikolsav tartalmú, minőségi arclemosót válassz. Ezek az anyagok segítenek a faggyú és az elhalt hámsejtek eltávolításában, amik eltömítik a pórusokat, így törve az utat az egészséges bőr számára” – mondta Vee Mistry kozmetikus.

Sajnos azonban még így is előfordulhat, hogy megjelenik egy-egy tolakodó pattanás. Ilyenkor egyetlen teendőd van: ne csinálj semmit. Ne nyomkodd, ne fogdosd, ne piszkáld. Tudjuk, hogy nehéz megállni, de ha sikerül, elkerülhető a hegesedés. A pattanások babrálása gyulladáshoz vezethet, megnehezíti a gyógyulási folyamatot, és kézen fogva vezet be a hegképződés előszobájába. Ehelyett inkább tegyél fel egy pattanás elleni gélt, esetleg tapaszt, amik elősegítik a természetes gyógyulást.

Bajos csajok

Jelenet a Bajos csajokból. (Fotó: Profimedia)

Hogyan kezeld a meglévő sebeket?

Amikor az akné hegek halványításáról van szó, akkor van néhány hatóanyag, ami nem véletlenül élvezi már a reflektorfényt egy jó ideje. Igen, a retinolról és a retinálról van szó. „Segítenek a sejtmegújulásban, és friss, egészséges sejteket hoznak a felszínre” – magyarázta a szakértő. A (receptre kapható) tretinoin, retinol és adapalén remek választások, ha beemelnéd a retionidot a bőrápolási rutinodba. Ezek az összetevők nemcsak a meglévő sebeket célozzák, de az újak kialakulását is megelőzi.

Az AHA-savak szintén jó opciók lehetnek. Közéjük tartozik a glikolsav és a tejsav, melyek gyengéden hámlasztják a bőrt, eltávolítják az elhalt hámsejteket és felgyorsítják a sejtmegújulást. A sebhelyek halványítása mellett a hiperpigmentáció (azaz a sötét foltok) ellen is felveszik a kesztyűt. Az AHA-savakat a legkülönfélébb termékekben találhatod meg: tonikban, szérumban és hámlasztókban is.

Mit tegyél a makacs, mély hegekkel?

Ha régi, makacs és mélyen húzódó sebhelyeid vannak, akkor azokat ne (csak) otthon kezeld. Ez az a pont, amikor már jó ötlet szakemberhez fordulni. A lézerterápia, microneedling kezelés és a kémiai hámlasztás jó megoldást jelenthetnek. Közvetlenül a heget kezeli, és túlórában dolgozik a kollagéntermelésen a problémás területeken.

Bármilyen kezelést is választasz, fontos, hogy minden egyes reggel fényvédővel zárd a napi rutinod (és ne csak most, nyáron). Ezek az anyagok ugyanis bármennyire is hatékonyak az akné hegekkel szemben, a bőrödet érzékenyebbé teszik az UV-sugárzásra, ami pedig ront a sebhelyek kinézetén.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top