nlc.hu
Gasztro
A sütőtök sosem unalmas! 12 sütőtökös recept őszre

12 sütőtökös recept: megmutatjuk, hogyan süsd, főzd, töltsd az ősz sztárzöldségét!

Olcsó, több fajtája is finom és elképesztően sokoldalú. A lélekmelengető levestől a kreatív köretig, az újragondolt olasz klasszikustól a szaftos édességig tucatnyi módon elkészíthetjük ezt a zöldséget. Ezúttal épp egy tucat receptet hoztunk!

Egy jótanács őszre-télre: sütőtök mindig legyen otthon! Hűtve hetekig eláll, a belőle készíthető ételek pedig változatosabbak, mint elsőre gondolnánk. Korábban jobbára kimerült a felhasználása a bébipapik fő alapanyagaként és sütve utcai árusok portékájaként. Amikor a 2010-es évek környékén elkezdett újra divatba jönni, sokunk konyhájában csak a kötelező krémlevesekben és köretelemként jelent meg.

Érdemes eggyel mélyebbre ásni, és még több dimenzióját felfedezni ennek az olcsó és könnyen elérhető zöldségnek, ami ráadásul a gluténmentes, laktózmentes, vegán, paleolit és ketogén étrendekbe is könnyedén beilleszthető.

Sütőtöksütés egyszerűen

Az ábécét is az a-nál kezdjük, a sütőtököt is kezdjük a zöldség egyszerű kisütésénél! Jöhet bármilyen jó édes sütőtökféle, úgy mint a sonkatök, a pézsmatök vagy hazai büszkeségünk, a nagydobosi, és mehet is a sütőbe! Önmagában is csemege, de ha igazán édesszájúak vagyunk, mézzel is megcsorgathatjuk. A téli vásárokon gesztenyesütő árusok mellett a másik leghangulatosabb portéka ez.

Tovább a receptre: sütőtöksütés egyszerűen

Sütőtökös latte – ne fizess egy pohár kávéért ezreket!

Otthon is egyszerű az ősz slágeritalát elkészíteni, nem kell hozzá egy trendi kávézóláncba menni, ahol kissé túlárazottan kínálják. Okos megoldás, ha más ételhez kisütött sütőtökből készítünk pürét, és félretesszük. Akár porciónként le is fagyaszthatjuk. A „pumpkin spice latte” lelke a fűszerkeverék, amivel a pitétől a mézeskalácsig számtalan téli finomságot ízesíthetünk. Vagy akár meg is ihatjuk. Íme!

Tovább a receptre: sütőtökös latte

Sütőtökhummusz, a szuperegészséges

A hummuszrajongóknak nem újdonság, hogy milyen finom ízekkel lehet variálni a közel-keleti alapételt. Naná, hogy a sütőtökös verzió is csicseriborsóval, tahinivel és fokhagymával készül, akárcsak a klasszikus hummusz. A pluszt hozzá a sütőben előpuhított sütőtök adja: így lesz a hummuszunk még krémesebb és kap a sütőtök által egy erős édes csavart. Bele fogtok szeretni!

Tovább a receptre: sütőtök hummusz

Sütőtökös hummusz

Hummusz őszre hangolva: sütőtökös hummusz / Fotó: Tatyana Kildisheva, Getty Images

Gourmet fogás pofonegyszerűen: almás sütőtökkrémleves

Nem ok nélkül lett a krémlevesek egyik sztárja a sütőtökös. Mondhatni erre lett kitalálva: ha több kilót vásárolunk belőle, még akkor is a megfizethető kategóriában vagyunk. Az íze és az állaga is telt, könnyen krémesíthető, jól kanalazható, és nem utolsósorban az édes és a fűszeres ízek irányába is jól elmozdítható. Ez az almás leves egyszerre gyümölcsös és zöldséges, édeskés és fűszeres, avagy egy tökéletes őszi-téli recept.

Tovább a receptre: almás sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves (kivételesen) Hokkaido tökből

A legtöbben az édes kanadai tökből vagy a még édesebb nagydobosi tökből főzzük az ilyenkor kötelező sütőtökkrémlevest. Mutatunk egy kis trükköt: szerezzetek be Hokkaido tököt, más néven japán sütőtököt, és ebből készítsétek el a levest! Meg fogtok lepődni, de ízben és színben is egy másik ételt kaptok: Hokkaidóból sokkal kevésbé édes, kicsit földesebb, gesztenyés ízjegyekkel bír majd ez a haloványsárga színű, tápláló leves.

Tovább a receptre: sütőtökkrémleves Hokkaido tökből

Sütőtökkrémleves Hokkaido tökből

Sütőtökkrémleves Hokkaido tökből / Fotó: Westend61, Getty Images

Főzelék ínyenc módra: kókuszos–currys sütőtökfőzelék

Az indiai, távol-keleti ízvilágba is otthonosan beilleszthető a sütőtök. Ez az étel egy parádés fúzió, ugyanis az indiai fűszerezéshez egy magyar műfaj társul: főzeléket is készíthetünk ugyanis ebből a zöldségből. Curry, fokhagyma, gyömbér és pár csepp citrom ízesíti, és kókusztej teszi krémessé ezt az egzotikus főzeléket, ami minden vonzereje mellett még glutén-, laktóz- és cukormentes is.

Tovább a receptre: kókuszos–currys sütőtökfőzelék

Vegamennyország: gombás-sütőtökös lasagne

Egy olasz (és világ-) kedvencet is megmutatunk sütőtökös kiadásban. A lasagne hagyományosan bolognai raguval készül, húsos-paradicsomos betéttel. Az eszményien összeolvadó tésztarétegek alkotta egytálételben azonban meglepően jól működik a húsos betét nélkül is. Ebben a receptben a gomba ad egy kis húsos textúrát a tölteléknek, a sütőtök pedig édes-krémes ízzel fejeli meg. A húsevők is szeretni fogják!

Tovább a receptre: gombás-sütőtökös lasagne

Gombás-sütőtökös lasagne

Gombás-sütőtökös lasagne / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Kecskesajtos-rozmaringos sütőtökpüré, akár az ünnepi asztalra is

Számos zöldségből készíthetünk ízletes püréket, a sütőtök pedig ezek közül is egy igazi alapvetés (a krumpli mellett természetesen). Már a kisbabák is sütőtökkel kezdik a gasztronómiai kalandjaikat az anyatej után. Az édeskés ízű sütőtökből készült pürének hihetetlenül jól áll a határozottan sós ellenpontozás: a kecskesajttal és a friss rozmaringgal egy igazán ünnepi triót alkotnak köretként.

Tovább a receptre: kecskesajtos-rozmaringos sütőtökpüré

Fűszeres raguval töltött sütőtök, a szuperlátványos

A sütőtök szinte kívánja, hogy kivájva „edényként” szolgáljon, és mi jól megtöltsük! Végtelen számú tölteléket állíthatunk elő, amivel a sütőtököt kibélelhetjük. Mi most egy paradicsomos, darált marhahúsos receptet hoztunk, amiből ne hagyjátok ki a bulgurt sem, mert így lesz teljes értékű és laktató ez az étel. Ha nincs otthon bulgur, rizzsel is kiválthatjátok ezt a hozzávalót!

Tovább a receptre: fűszeres raguval töltött sütőtök

Húsos raguval töltött sütőtök

Húsos raguval töltött sütőtök / Fotó: margouillatphotos, Getty Images

Pihe-puha sütőtökös-kakaós muffin

Egy jó muffinrecept nélkül nem lehet teljes a konyhatudományunk. Márpedig aki egy muffin receptjét ismeri, annak onnantól szabad bejárása van ebbe a birodalomba, és variálhatja az ízesítéseket rogyásig. Logikus, hogy a sütőtök is muffinba kívánkozik, hiszen a puha, pürés állag minden mufinnak jót tesz. Társa a narancs, a mascarpone és a mézeskalács-fűszerkeverék az illatos muffinokban.

Tovább a receptre: sütőtökös-kakaós muffin narancskrémmel

Szupertrió: sütőtökös brownie-cheescake

Három sztár a porondon: ez a brownie még dúsabb és még krémesebb, hiszen sajttortával infuzionáljuk, ám nem csak a kakaó ízesíti, hanem egy zöldség is, jelesül a sütőtök. (Lám, nem csak a répatortában kaphat főszerepet egy zöldség!) Bár összetettnek tűnik a recept, kezdők is bátran nekiugorhatnak, nehéz elrontani!

Tovább a receptre: sütőtökös brownie-cheescake

Sütőtökös brownie-cheescake, avagy sajttorta

Sütőtökös brownie-cheescake, avagy sajttorta / Fotó: Irina Taskova, Getty Images

Sütés nélküli sütőtökös sajttorta

Olyan sok szó esett az elmúlt hetekben a hagyományos háztartási kekszről és annak sokoldalú felhasználásáról. Íme, ebben a receptben is háztartási keksz alkotja a tésztaalapot, ebben a sajttortában ugyanis nem kerül elő liszt és gyúródeszka, sőt még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolnunk. Egy ötletes őszi finomság, amibe így még egy szezonális zöldség is kerül, miközben egy sajttorta kerül az asztalra.

Tovább a receptre: sütés nélküli sütőtökös sajttorta

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top