Aktuális

Nem túlterheltek a magyar pedagógusok – ez történt a nőkkel júniusban

Bár a Hableány felfoghatatlan tragédiája beárnyékolta a mindennapokat, 2019 júniusa nem volt épp uborkaszezon. Összegyűjtöttük a legfontosabb, nőket érintő híreket, ügyeket.

Greta Thunberg mozgalma kapta az Amnesty legfontosabb díját

Greta Thunberg nevét ma már jól ismeri a világ, nemcsak megannyi fiatal példaképe, de a bolygó reménye is egyben az a kicsi lány, aki nem fél a felnőttek haragjától. Nem véletlen, hogy júniusban ő és az iskolásokból álló Fridays For Future mozgalom nívós díjat kapott. A Lelkiismeret Nagykövete díj az Amnesty legfontosabb elismerése, olyan emberek kapják, akik kivételes vezetői képességről és bátorságról tesznek tanúbizonyságot az emberi jogok területén. Nem tudok az idei évben alkalmasabb jelöltet Greta Thunbergnél és a Fridays For Future mozgalomnál – mondta Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára. – Mindannyiunkat inspirál és alázatra nevel, ahogyan ezek a fiatal aktivisták világszerte bátran szembe mernek nézni az előttünk álló klímakatasztrófával.”

Greta-Thunberg

Fotó: Profimedia

Babos Tímeáék megnyerték a Roland Garrost párosban

Ha már a példaképeknél tartunk, mindössze hetven perc alatt nyerte a francia nyílt teniszbajnokság női páros döntőjét Babos Tímea és francia partnere, Kristina Mladenovic. Babosék a kínai Tuan Jing-jing és Csen Szan-szaj kettőssel találkoztak a döntőben, amit végül két sima szettben, 6:2, 6:3 arányban meg is nyertek. Zseniális teljesítmény! 

Donald Trump undoknak nevezte a sussexi hercegnét

Nem múlhat el nap Donald Trump nélkül. Rég megszokhattuk már, hogy az amerikai elnök simán beszól a nőknek, legyen szó Hillary Clintonról, Diana hercegnőről vagy épp tulajdon lányáról. Ezúttal Meghan Markle mellett nem tudott szó nélkül elmenni. A Nagy-Britanniába látogató elnök a The Sun című bulvárlapnak nyilatkozva nevezte „undoknak” a sussexi hercegnét. Az amerikai elnök nehezen viselte, hogy a Briliáns elmék egykori sztárja, Harry herceg felesége 2016-ban a Comedy Centralnak nyilatkozva azt mondta: ha Trump nyeri az elnökválasztást, Kanadába költözik, ráadásul „megosztónak” és „nőgyűlölőnek” is nevezte őt. És milyen igaza van!

A tizennégy gyerekes anya a világ leggyűlöltebb nője

Júniusban újra átélhettük, hogy édesanyának lenni mennyire nem könnyű szerepkör, hiszen ha a társadalmi megítélésen múlik, valakin biztosan elverik a port. Így „járt” az Octomom néven híressé vált anyuka is, aki hat gyermeke után nyolcas ikreknek adott életet – ezzel pedig hamar a gyűlölet tárgyává vált. „Azzal lett híres, hogy szült és hisztizett, hogy ez túl sok neki, aztán meg pornózott…!” – gondolták róla sokan, ő mégis felállt és bizonyított. Ikrei idén tízévesek, kollégánk pedig megírta, miért válhat valaki nagyon könnyen a nőgyűlölet célpontjává. 

Octomom

Fotó: Profimedia

Ezekben az országokban a legjobb a családoknak

Előre lelőnénk a poént, Magyarország nincs fent a listán, de azért megmutatjuk, hol jó a családoknak. Harmincegy fejlett országot vizsgált meg a UNICEF, majd az eredmények alapján összeállította a leginkább családbarát országok listáját. Az osztályozás szempontjai a következők voltak: az anyák és az apák gyerekszületés utáni, fizetett szabadságának hossza, valamint a három év alatti, illetve a három év feletti, de még nem iskolás gyerekek felügyeletének lehetőségei. A listát itt találod!

Nőt küldenének a Holdra

Egyszer mindennek eljön az ideje. Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után az amerikai űrkutatási hivatal azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra. A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében női asztronauta is a Holdra léphet.

Nem túlterheltek a magyar pedagógusok

Fiatal pedagógusokat ma nagyítóval kell keresni, nem véletlenül, a pályakezdő pedagógusoknál 134 ezer forint a nettó fizetés, míg a pedagógustársadalom elöregedése súlyos probléma. Ezt igazolja a Nemzetközi tanítás és tanulás vizsgálat az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet nagy mintás nemzetközi vizsgálata, amely a tanárok pedagógiai módszereit térképezi fel. A 2018-as felmérésben 48 ország tanárai és igazgatói válaszolták meg a kérdőíveket, összesen csaknem 160 ezren. Magyarországról 3245 tanár és 182 intézményvezető vett részt a tesztben, akik az 5-8. évfolyamon dolgozó mintegy 44 ezer pedagógust, vagyis a felső tagozatos tanárokat reprezentálják. A vizsgálat meglepő eredményeket szült.

MTI Fotó: Balázs Attila

Fotó: MTI / Balázs Attila

Orvos támadta a koraszülött baba édesanyját

Fontos téma került terítékre azáltal, hogy a Koraszülöttekért Országos Egyesületének egyik alapítóját Facebook betámadta egy neves orvos. „Meghallgattam, s megdöbbentem” – írta a szakember. Nehezményezte, hogy nem a baba túléléshez adott ereje áll a fókuszban, sőt: „egy szó nem hangzott el sem a babáról a születési súlyán kívül, sem az apákról – tette hozzá. – A koraszülés nem magányos tragédia. (…) A koraszülés családi trauma, nem lehet azt magányosan elszenvedő amazonok harcaként értékelni, ez tévút. A család egysége, egyenrangúsága, a baba szolgálata a lényeg – majd a kommentek között is hosszan magyarázta –, Zsuzsi itt csak magáról, csak az anyák traumájáról beszél, ami elfogadhatatlan egy ilyen helyzetben, amikor – írja – a gyerek a főnök”. Ezek szerint az anyák traumája még mindig tabu? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top