Aktuális

Octomom: a világ leggyűlöltebb nője akár te is lehetnél

Nadya Suleman ügye a nőgyűlölet klasszikus példája, ezért mindannyiunkat érint.

A világ egyik leggyűlöltebb nője kétségkívül az amerikai Nadya Suleman, alias „Octomom”. Ő az, aki hat gyereke mellé nyolcasikreket vállalt lombikprogram segítségével, egyedülálló anyaként a kezdetektől. Az emberek önzőnek és felelőtlennek nevezték. Ikrei idén tízévesek lettek, így ideje átkeretezni a történetet.

Mert hát miért is gyűlölte őt a fél világ, miért köszörülte a nyelvét családján sok millió ember, aki nem is látott bele a mindennapjaiba? Olyan dolgokért, amelyek egy része rengeteg családot, nőt érint vagy érinthet, és ami sokat elárul a patriarchális társadalmak nőkkel kapcsolatos attitűdjéről.

Alternatív családforma: aszexuális és aromantikus nő

Nem könnyű az életük azoknak, aki az LMBTQIA-esernyő alá tartoznak, sokan már azt is kétségbe vonják, hogy joguk van családban élni (noha az Emberi és polgári jogok nyilatkozata szerint ehhez nem férhet kétség) Suleman – mint elmondta – sem szexuális, sem pedig szerelmi kapcsolatra nem vágyott soha. Nem trauma érte, egyszerűen nincs benne késztetés erre. Családot viszont akart, ezért megkereste a számára leginkább elfogadható módját ennek: egy férfi becsapása vagy magához kötése helyett a lombikprogramot választotta, spermadonációval.

Nem egészségügyi okok miatt vállalta a lombikprogramot 

Vannak, akik vallási, etikai okokból már magát az IVF-et (in vitro fertilizáció, vagyis testen kívüli megtermékenyítés) is elítélik. A többség ugyan képes elfogadni a lombikot, de azt nem, ha valaki nem egészségi kényszerűségből választja ezt az utat. Márpedig ahogyan egy leszbikus nő sem szívesen létesítene szexuális kapcsolatot a gyerekvállalás érdekében, úgy egy aszexuális nő sem igen fog így teherbe esni. Sulemant már azért is bántotta a közvélemény, mert tisztességes volt: nyíltan vállalta szándékát, nem csapott be senkit, és tudatában volt annak, hogy egyetlen szülőként neveli majd gyerekeit.

Tudatosan sok gyereket vállalt

Ez az a terület, ahol nő legyen a talpán, aki jól dönt. Ha nincs gyereked (esetleg csak egy van): önző vagy, csak magadra gondolsz (és hát egy testvér, az KELL). Ha kettőnél-háromnál több gyereked van: önző vagy, csak magadra gondolsz, egyébként is az állam nyakán élősködsz, csak szülni tudsz, semmi mást. Az pedig, aki a kezdettől egyedülálló szülőként vállal sok gyereket, végképp közellenség, hiszen még csak „normális” családot se „ad meg” annak a „rengeteg gyereknek”! Hogy egyébként alkalmas a szülői szerepre, eltartja a csemetéket, és a gyerekei kiegyensúlyozottak, az már senkit se érdekel.

Orvosi karriervágy áldozata: ilyen sokat azért nem akart!

Bár tény, hogy Sulemannak már volt hat gyereke korábbról, amikor 2008-ban a lombikos kezelést megkezdte, nyolcas ikrekre azért nem számított. Amiért mégis így alakult, az leginkább orvosi túlkapás, karriervágy lehetett: erősen elkábított állapotban az orvosa meggyőzte, hogy tizenkét embriót ültessenek be, amiért később a kísérletező kedvű doktor urat fel is függesztették hivatása gyakorlása alól. Mivel Suleman egészséges fiatal nő volt, az embriók megtapadtak, és sikeresen ki is tudta hordani őket.

Nadya Suleman – a nyolc baba még bent (Fotó: Profimedia)

Negyedik gyereke autista

Súlyos autizmussal élő nagy fia egy tizennyolc hónapos gyerek szintjén van, felnőtt méretű rácsos ágyban alszik, állandó gondoskodásra szorul. Az, hogy mennyire magukra vannak hagyva a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyereket nevelő szülők, sajnos nem csak Octomom, hanem az egész fejlett világ problémája.  

Teljesen magára volt utalva: hozott pár kényszerű döntést

Az amerikai rendszer sajátosságai folytán fizetett szülési szabadság és gyed hathetes kor után nincs, ráadásul már a bölcsőde is többe került volna ennyi gyereknél, mint amennyit egyedül megkereshet egy ilyen helyzetben lévő anya. Nadya Suleman ezen a ponton utólag bevallotta: valóban felelőtlen volt, hogy ezzel nem kalkulált – kellő mértékben – előre, de ennek meg is fizette az árát, gyerekei pedig semmiben nem szenvedtek hiányt. Alaposan megbánt döntéseinek egyike az volt, hogy eladta történetét a médiának, valóságshow-szereplő lett. Octomom karaktere pedig egy fura, önző, felelőtlen, elvont nő volt, akivel Suleman nem tud azonosulni – de gyerekei sem.

Nyíltan beszélt a nehézségeiről

Ami lássuk be, még mindig tabu: egy anyának erősnek, bátornak kell lennie, és hálát adni az égnek a gyerekeiért akkor is, ha fáradt és szorong. Mi azt, hogy fáradt és szorong? Ki kell bírni!

Nadya Suleman a segítőjével (Fotó: Profimedia)

Belekóstolt a szexiparba

Furcsa ellentmondása társadalmunknak, hogy még azok is hajlamosak megvetni a szexmunkásokat, akik egyébként pornófogyasztók. Suleman valóságshow-szereplőként felkérést kapott a pornóipartól, és mivel kényszerű helyzetben volt – csak a gyerekek etetése havi ötezer dollárt tett ki – elvállalta. Aszexuális nőként undorodott ettől, de ne feledjük: a magyarországi szexiparban – legyen szó webcamről vagy keményebb műfajról – szintén rengeteg a kisgyerekes anya, akinek kell a  pénz…

Octomomnak vége, Nadya Suleman viszont talpra állt

Ez akár happy end is lehetne, ha a tizennégy gyerekes anya kezdettől pozitív karakter lett volna a médiában, de a leggyakoribb komment még ma is az: „azzal lett híres, hogy szült és hisztizett, hogy ez túl sok neki, aztán meg pornózott…!” Akárhogy is, óriási eredmény, hogy a már említett rossz döntések ellenére Sulemannak sikerült talpra állnia: ma részmunkaidőben dolgozik a tizennégy gyerek mellett, sikeresen működteti a családot, és minden gyerekével jó a kapcsolata.

A gyerekeim szerint jó anya vagyok, és nekem ennyi elég. Mindenki más kritizálhat, de cseréljünk helyet egyetlen napra, és meglátjuk, mit mond

– foglalta össze a lényeget Suleman a Saturday Night riportfilmjében. Ez pedig akár minden nő mantrája is lehetne…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top