Dekor

A karácsony színvilága

Díszítjük a fát. Idén piros színnel, tavaly arannyal vagy ezüsttel. Teszünk rá kerek gömböt, piros almát, vagy aranyozott diót, a tetejére valamilyen csúcsos díszt.





Karácsonyra gondolva hófödte táj képe jelenik meg sok ember szemei előtt, hógolyóval játszó, a fagytól megcsipkedett arcú, pirospozsgás gyerkőcök zsivajával. Már e fenti ábrándképben megjelenik két téli szín: a nyugalmat árasztó fehér és a felkavaró piros, amelyhez csatlakozik az utcákról, kirakatokból ránk zúduló ünnepi fények (arany, ezüst, sárga) sokszínű csillogása is. A díszítésnél is tudatosan vagy ösztönösen használjuk azokat a szimbólumokat és színeket, amelyek a karácsony misztikumát fonják körül évszázadok óta.





Az adventi koszorú színei

A karácsonyi készülődés egyik legősibb jelképe az adventi koszorú, amelynek gyertyáit a várakozásokkal teli adventi időszak négy vasárnapján kell meggyújtani. A koszorú zöld fenyőgallyakból van összefonva, amely – még a pogány idők hagyománya szerint – emlékeztet minket a nyári növényzet üdeségére, frissességére.

Egy másik, keresztény értelmezés szerint a koszorú kerek formája a végtelenség, az örökkévalóság szimbóluma, zöld színe pedig az eljövendő reményt sejteti. Gyakran díszítik piros vagy arany szalaggal, illetve ezüst vagy fehér színnel, amelyek a havat idézik fel, valamint a lelki és az anyagi gazdagságot is jelentik.





A koszorún négy gyertya áll, melyek a karácsonyt megelőző négy vasárnapot jelképezik.
A keresztény hitvilág szerint az advent színe a lila, ami a bűnbánatot jelképezi. Ezért a koszorú három gyertyája lila színű, míg a negyedik (amelyet azonban sorrendben a harmadik vasárnapon kell meggyújtani) rózsaszínű, amely utal az ünnep közeledtére.


A karácsonyfa színei

A karácsonyfa díszítésénél leggyakrabban az arany és az ezüst színei dominálnak, ami arra emlékeztet, hogy Jézus születésekor a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek ajándékba. Tehát ha gazdagságra törekszünk az újévben, akkor a fán minél több arany és ezüstszínű dísz legyen, ha szerelemre, akkor páros díszeket rakjunk fel a fenyőre – javasolja a Feng Shui is.

Gyakori, hogy a fa csúcsára csillagdísz kerül, amely a Betlehem fölött felragyogó csillagra emlékeztet. A fa ágaira piros almát, vagy diót akasztottak, amely a termékenység, bőség, gyarapodás szimbóluma, és egyben utalás is a Mária méhében nyugvó Jézusra.
Ma már sok helyen különböző színű (piros, kék, arany, ezüst) gömbök helyettesítik az almát.






Az ünnepi asztal színei


Az ünnepi asztal feldíszítésénél két állásfoglalás létezik. Az egyik szerint a karácsony csillogását, aranyba burkolását, az ünnepi pompát a terítéken is tovább kell vinni. Ehhez felhasználható a drága, korabeli porcelán étkészlet, a hófehér szaténterítő, a díszes aranyozott, vagy ezüst szalvétatartók, elegáns mintázatú szalvéták, fehér gyertyafény, stb.

A másik álláspont szerint a túl sok csillogás elterelheti figyelmünket az ünnep lényegéről. Az asztal díszítéséül megfelel egy fagyönggyel, tobozzal, vagy csipkebogyóval díszített vázába tett fenyőgally, vagy maga az adventi koszorú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top