Dekor

Készíts te is képeslapot!

Nem is gondolnád, milyen könnyedén készíthetsz kreatív üdvözlõlapokat saját kezûleg. Íme, néhány egyszerû ötlet, amit bárki megvalósíthat otthon - minimális kézügyességgel is!





Bár kifogyhatatlan a kínálat a boltokban kapható szebbnél szebb karácsonyi üdvözlőlapokból, ráadásul az interneten küldött karácsonyi jókívánságok is egyre népszerűbbek, mégis sokkal nagyobb örömöt tudunk szerezni egy-egy saját készítésű képeslappal. Elő hát az ollóval, ragasztóval, lássunk munkának!


Térhatású papír-varázs

Ehhez a kinyitható üdvözlőkártyához válogassunk össze három különböző színű kartonpapírt (amit legfelső rétegnek szánunk, lehet picit vékonyabb papír is, könnyebb lesz vele dolgozni). Érdemes az egymással harmonizáló klasszikus karácsonyi piros-zöld-arany (esetleg fehér) színösszeállítást választani. A kártya alapjául szolgáló téglalap vagy négyzet alakú kartont hajtsuk félbe, majd a fedőlapra ragasszunk fel egy kisebb méretű darabot a másik színű kartonból. A harmadik lapra – mielőtt felragasztanánk – rajzoljuk egy tetszőleges mintát (pl. fagyöngy-ágat), majd vágjuk körbe, de ne teljesen, épp csak úgy, hogy a széleit fel tudjuk hajtogatni, annyira, hogy kiemelkedjen a síkból. Ha ezzel megvagyunk, ragasszuk fel ezt a réteget is.

Tipp:
Ha a középső réteg köré ragasztócsíkot húzunk, és csillámport szórunk rá, még ünnepélyesebb lesz a kártya.






Üdvözlőlapok textilből


Képeslapot nem csak papírból készíthetünk – egy kis darab maradék textilből is sokféle mintát kihozhatunk. Ehhez a díszdobozzal mintázott üdvözlőlaphoz válogassunk össze olyan anyagokat, amelyekben a piros és a zöld színek dominálnak.

A képeslap alapjához kartonból vágjunk ki egy kb. 10×10 cm-es négyzetet, majd egy barnás árnyalatú papírból ennél valamivel kisebbet, amire aztán firkantsuk fel kedvenc versünket, vagy egy kedves dalocskát. Végül a textildarabokból kivágott négyzetet, valamint a magyallevél mintákat ragasszuk fel a barna kartonra. A dobozt díszíthetjük keresztben ráragasztott aranyszínű szalaggal. Nem baj, ha irományunk egy része rejtve marad, hiszen úgyis csak dekorációnak szántuk. 






Nyomdázzunk!

A jó öreg krumplinyomdával is csodaszép dolgokat készíthetünk, rohamozzuk hát meg a kamrát egy-két szem krumpliért. Ennek a visszafogott külsejű üdvözlőlapnak az elkészítése roppant egyszerű, és csak egy nagyon pici kézügyességet igényel, azt is csak a minták kifarigcsálásánál.

Ne ragaszkodjunk a képen látható díszítőelemhez, mert bármilyen karácsonyi motívum jól mutat, legyen az akár fenyő, csillag vagy hóember minta. A félbevágott krumpli egyik feléből faragjuk ki a sablont, és mártogassuk meg egy kis festékben. Színes háttérre inkább fehér, míg fehérre színes mintákat vigyünk fel.

Tipp:
Nyomdát nem csak krumpliból készíthetünk. Keressünk egy lécdarabot, és egy vastagabb zsinórból ragasszunk rá tetszőleges mintát. Fessük be a zsinórdarabot, és már nyomdázhatunk is kedvünkre!






Hóemberke

Ezt a kedves hóember-mintás karácsonyi lapot gyerekek is könnyűszerrel elkészíthetik. A fehér kartonból kivágott alapra ragasszuk fel a hóembert, amit előzőleg fehér színű merített papírból vágtunk ki. Segítségképpen nem árt, ha először megrajzoljuk a mintát. A kalapot és a sálat fessük be tetszőleges színű festékkel, de akár színes papírból is kivághatjuk őket. Végül fekete filccel rajzoljuk meg a hóemberke szemét, száját, gombjait, narancssárgával pedig varázsoljunk neki répa-orrot.

Tipp:
merített papírt művészellátókban, hobbiboltokban szerezhetünk be.






Képeslap – ruhacsipeszekkel


A három különböző színű kesztyűt színes kartonpapírból vágjuk ki, majd fessük be őket kedvünk szerint. Szükségünk lesz három darab kisebb fa ruhacsipeszre és egy vékonyka rafia szalagra vagy zsinegre. Ragasszuk fel keresztben a ruhaszárító kötelet mintázó rafiát, majd hasonlóan ehhez, a csipeszeket is ragasztóval rögzítsük a kartonhoz. Végül pedig csippentsük a színes papírkesztyűket a csipeszek közé.







Tipp: Üdvözlőlapok saját kezűleg







Kattints a képre!
A Praktika könyvek sorozatban nemrég megjelent könyv segítségével színpompás és fantáziadús üdvözlőlapokat készíthetünk saját kezűleg, gyorsan és egyszerűen. Több mint 80 fantasztikus ötletet találhatunk benne minden alkalomra, így a közelgő karácsonyra is. 

A könyv lépésről lépésre ismerteti az elkészítés folyamatát, bemutatja a különböző technikákat (különleges díszítések nyomdázással, papírszövéssel, domborítással, mintalyukasztással), megtalálhatjuk továbbá a legfontosabb eszközök, kellékek és alapanyagok részletes leírását is. A könyv praktikus segítség, amelyhez időről időre visszalapozhatunk az alkotás során. 

• Szerző: Julie Hickey
• Ár: 2900 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top