Dekor

Fenyőfakörkép – melyiket válasszam?

Akárhogy is, a karácsony akkor kezdődik igazán, amikor a fa bekerül a helyére. Mielőtt azonban elindulnál karácsonyfa-beszerző körutadra, nem árt tájékozódni, hogy melyik fenyőfajta felel meg neked a legjobban. Ehhez adunk most némi segítséget.

A karácsonyfák esetében is jönnek-mennek a divatok, s az „igazit vagy műfenyőt” kérdés is újra és újra terítékre kerül. Abban sokan egyetértenek, hogy a nagyobb méretű, frissen kivágott fenyőfát semmi sem múlhatja felül, ám egy tökéletes karácsonyfának még nagyon sok szempontnak kell megfelelnie. Tagadhatatlan, hogy mindannyian azt szeretnénk, ha fánk nem hullatná le leveleit idő előtt, ha formás és jó illatú, sőt mi több, olcsó is lenne egyszerre, így nem árt körültekintően választani. Lássuk, melyik fenyő az, ami leginkább megfelel az elvárásoknak.

A legkedvezőbb áron


Feketefenyő (Pinus nigra) – a legolcsóbb

Sötétzöld színe miatt a fa messziről feketének látszik, nevét is innen kapta. Tűlevelei kettesével helyezkednek el az ágakon, hosszúságuk a 10 cm-t is meghaladja. Ugyan a levelei nem potyognak, és az ára is kedvező, azonban hosszú tűlevelei miatt díszítésre nem ez a legideálisabb fajta. Erős gyantatermelő, ezért óvatosan bánjunk vele!
Ára: vágott: 1000 Ft-tól/méter

Feketefenyő (Pinus nigra)
Feketefenyő (Pinus nigra)


Lucfenyő (Picea abies) – a klasszikus
karácsonyfa

A sötétzöld, 1-2 cm tűlevelű lucfenyő a klasszikus karácsonyfa megtestesítője. Ez az egyik legszolidabb árú karácsonyfafajta, ám nagy előnye mellett meg kell említeni nem elhanyagolható hátrányát, miszerint ez a fajta az, ami jól fűtött szobában sajnos igen hamar hullatni kezdi leveleit. Illata is jellegzetesen karácsonyi, de gyenge lombtartó képessége miatt szépségét és illatát szinte csak az ünnepek alatti néhány napban tudjuk élvezni.
Ára: vágott: 1000–2500 Ft-tól/méter, földlabdás: 1500 Ft/méter

Lucfenyő (Picea abies)
Lucfenyő (Picea abies)

 

Jó lombtartók

Ezüstfenyő (Picea pungens) – a legtartósabb
A dús, erős lombozatú ezüstfenyő levelei kékesfehér színűek, nevét is innen kapta ez a fenyőfajta. Igen jó lombtartó képessége és szabályos formája miatt a legkedveltebb fenyőfajták közé tartozik. Tűlevelei meglehetősen szúrósak, szürkés vagy kékes árnyalatúak, hosszúságuk csak pár centiméter. Az ezüstfenyőnek számos változata ismert, ezek színükben eltérhetnek az alapszíntől, de mindegyikre jellemző, hogy nem hullajtják le leveleiket.
Ára: vágott: 1800–2700 Ft/métere, földlabdás: 2500 Ft/m

Ezüstfenyő (Picea pungens)
Ezüstfenyő (Picea pungens)

Nordmann jegenyefenyő (Abies nordmanniana) – a legdrágább
A jegenyefenyő, vagy másik és talán ismertebb nevén normand (normann, esetleg normandiai) fenyő napjaink egyik legkedveltebb karácsonyfafajtája. Szabályos kúp alakú, dús korona jellemzi. Puha tapintású, sötétzöld, fonákjukon ezüstös tűlevelei még megszáradva sem hullanak le a fáról, így különösen ideális kisgyermekes családoknál, ahol a gyerkőcök sokáig ragaszkodnak a feldíszített fához. Jól bírja a gyűrődést, csillogó, tömött lombja üde zöld marad az ünnepek elmúltával is, viszont szépségéért igencsak a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis ez az egyik legdrágább fenyőfajta.
Ára: vágott: 3000–5000 Ft-tól/métere, földlabdás: 3000–5000 Ft-tól/méter

Nordmann jegenyefenyő (Abies nordmanniana)
Nordmann jegenyefenyő (Abies nordmanniana)

 

Jó illatúak


Erdeifenyő (Pinus sylvestris) – a gyantás, ragadós
A feketefenyő közeli rokona, magasságuk nagyjából megegyezik. Az erdeifenyő előnyei közé sorolható, hogy leveleit nem hullajtja le, viszont ritkás ágszerkezete miatt nehezebb feldíszíteni. A fa gyantatartalma igen magas, így kellemes illattal tölti be a lakást. 3–7 centiméteres tűlevelei – a feketefenyő leveleihez hasonlóan – kettesével állnak, gyakran csavarodottak, szürkészöld színűek. Törzse felső része rókavörös, tobozai kicsik. Vágottan ritkán kapható, inkább földlabdás változatai népszerűek.
Ára: vágott: 1590 Ft-tól/méter

Erdeifenyő (Pinus sylvestris)
Erdeifenyő (Pinus sylvestris)

Zöld duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii) – a gyümölcsillatú
Az enyhén narancs- vagy almaillatot árasztó fenyő igazi kuriózumnak számít, melynek több fajtaváltozata ismert, ezek színben kicsit eltérnek egymástól, de valamennyi jól bírja a szobahőmérsékletet. Tűlevelei 2-4 cm hosszúak, nem szúrnak, inkább lágyak, így ideális kisgyermekes családoknak. Ami a legjobb, hogy levelei száradás után is az ágon maradnak. Az egyik legszebb és legillatosabb karácsonyfának való fajta ez, amit ára is tükröz.
Ára: vágott: 1200–1500 Ft-tól/métere; földlabdás: 2000 Ft-tól/m

Zöld duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii)
Zöld duglászfenyő (Pseudotsuga menziesii)

 

Hol szerezd be?

December második hetétől szinte minden utcasarkon, piacokon, nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban megjelennek a fenyőfaárusok. Ha azonban van a közelben erdészet vagy faiskola, inkább ott nézz körül először, hiszen ezeken a helyeken kétségkívül jobb példányokhoz juthatsz jobb áron, sőt mi több, vannak helyek, ahol még azt is megengedik, hogy te magad válaszd ki a kivágandó fát.

Ha beéred a műfenyővel

Szépségük ellenére sokan nyűgnek tartják, hogy valódi fával és a rengeteg tűlevéllel „bajlódjanak”. Szerencsére már messze van az az idő, amikor a műfenyőt kimondhatatlanul ízléstelennek tartották. Nemcsak hogy sokféle, rendkívül élethű műfenyő közül válogathatsz manapság, de töméntelen mennyiségű, finom illatú illóolaj is kapható, mellyel kárpótolhatod magad a jellegzetes fenyőillat hiányáért is.

Fenyő.lap.hu »

Karácsony.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top