Programok

20 év – 7500 család

Egy beteg gyermek számára semmi sem pótolhatja a szülei jelenlétét. Ennek szellemében éppen 40 éve nyílt meg az első Ronald McDonald Ház az Egyesült Államokban. Ma már 350 működik a világon, kettő közülük Magyarországon. A budapesti Ronald McDonald Ház 15, a miskolci 10 éve nyújt a beteg, hosszú kórházi kezelés alatt álló gyermekeknek és családjaiknak térítésmentesen otthont, távol az otthonuktól. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány nemrég bensőséges ünnepségen köszönte meg a támogatásokat.
20 év – 7500 család

Az ünnepségen köszönetet mondtak a kuratórium elnökének, Bókay János gyermekorvos professzornak két évtizedes áldozatos munkájáért, és díjakkal jutalmazták a legelkötelezettebb önkénteseket, támogatókat, vállalati adományozókat. Az adománygyűjtő kampányokat a kezdetek óta támogató DJ Dominique is emlékplakettet vehetett át.

Az este vendégei megismerhették Dávid történetét, aki súlyos születési rendellenességei miatt töltött el születése után kis szünetekkel több mint egy évet a budapesti házban, s már több mint egy évtizede jár vissza oda a kezelések és kontrollok idején. A család a házmenedzserrel, a segítőkkel és a többi családdal is tartós, baráti kapcsolatot alakított ki a helyen, amely második otthonukká lett. A szívszorító történetet ellenpontozta Dávid eleven kisöccse, aki a pódiumbeszélgetés közben is vidáman bejárta, úgyszólván elfoglalta a színpadot.

Az ünneplő közösségnek a miskolci Twist Olivér Kórus énekelt. Báthori László tanítványai 10 évvel ezelőtt a miskolci Ronald Ház nyitóünnepségén is felléptek. Koncertjük, a sok egybefonódó gyermekhang erejével, az összefogás hatalmára emlékeztetett.

Egy páratlan kezdeményezés

1974-ben Philadelphiában egy leukémiás kislány gyógyulása érdekében fogtak össze jószándékú magánszemélyek és szervezetek, köztük a helyi McDonald’s étterem. Egy elkötelezett gyermekorvos javaslatára megvásároltak és átalakítottak egy házat, hogy a hasonló helyzetben lévő családoknak a kórház közelében biztosítsanak szállást beteg gyermekük kezeléseinek idejére. Ez lett az első Ronald McDonald Ház. Kezdeményezésükből a McDonald’s nemzetközi étteremlánc támogatásával világméretű hálózat nőtt ki, amely ma már 62 országban, 350 Ronald Házban nap mint nap közel 20 ezer beteg gyermeknek és családjaiknak nyújt segítséget.

20 év – 7500 család

Hazai évfordulók

Nemcsak a globális alapítvány, de a hazai szervezet is többszörös évfordulót ünnepel idén. Éppen 20 éve, 1994-ben alakult meg a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Magyar Tagozata. Az első hazai Ronald McDonald Ház, amely a világon a kétszázadik ilyen létesítmény volt, 15 éve, 1999-ben Budapesten nyílt meg, és ma 20 apartmannal áll a családok rendelkezésére. A második hazai Ronald McDonald Ház 10 éve, 2004-ben Miskolcon nyílt meg, 12 apartmannal. A két hazai Ronald Ház már több mint 7500 családnak segített a legnehezebb időszakban. Az alapítvány a közeljövőben tervezi olyan speciális kórházi szobák kialakítását is, amelyek az egészségügyi intézményen belül teszik lehetővé, hogy a szülők folyamatosan beteg gyermekeik közelében lehessenek.

A budapesti és miskolci Ronald Ház éves működési költségét több forrásból fedezi: a McDonald’s éttermekben elhelyezett pénzgyűjtő perselyekből befolyt adományokból, az éttermekben minden ősszel zajló jótékonysági hét bevételeiből, valamint a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. és üzleti partnerei, beszállítói, valamint más cégek és szervezetek adományaiból. Az évfordulókra emlékezve az idei kampányban felelevenítették a házakhoz kapcsolódó emberi történeteket, betegek, szülők, orvosok és önkéntesek meghatározó emlékeit, és szerepet kaptak a piros-fehér Ronald-csíkok is.

A többszörös évfordulóra megújult az alapítvány weboldala: www.ronaldhaz.hu, és elindult egy Facebook-oldal is: www.facebook.com/Ronaldhaz, hogy virtuális otthont adjon az alapítvány körül létrejött közösségnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top