nlc.hu
Tuti Tippek

A világ legcsúnyább karácsonyfája 100 éves

Százéves és újra áll a világ legcsúnyább karácsonyfája

1920-ban vették a Woolworthsben, azóta minden évben felállítják. Túlélte a világháborúkat és most a koronavírus évét is.
Csúnya karácsonyfa

Idén századszorra állítják ki a világ legcsúnyább karácsonyfáját. Ez természetesen nem hivatalos eredmény, hiszen a szépség (csúnyaság) szubjektív, tehát mérhetetlen, sőt, vannak, akik szerint minden karácsonyfa szép. Utóbbiak valószínűleg még nem látták Kay Ashton műfenyőjét, amelyet már csak ragasztószalag és a Szentlélek tart egyben. Mégis ragaszkodik a fához, ahogy most már egész Nagy-Britannia is: százéves, mindent túlélt és tökéletes illusztrációja ennek az elfuserált évnek.

A Mirror cikkében (ahol képeket is láthatsz a remekműben) Ashton elmeséli: nagymamája vette 1920-ban a Woolworthban, 20 schillingért. Azóta túlélte London bombázását és az egész 20 századot, benne nyolc költözéssel, igaz, ágait többnyire már csak ragasztószalag tartja a törzsénél. „Most már inkább egy családi vicc az egész” – meséli a 66 éves nő, aki csak azért is felállítja minden évben. – A nővérem mindig azzal jön, áll már az a kóró? Naná, mondom ilyenkor. Szebb már egy kicsit? – kérdezi. Én meg: dehogy.”

Azért is kész csoda, hogy a fa még megvan, mert Ashton anyja – a fát vásárló nő lánya – nem tűrte a háztartásban a felesleges dolgokat, amit nem használtak, azt kidobta. Kukában végezték például férje második világháborús érmei is. A műfenyő azonban valahogy megúszott minden nagytakarítást. Az asszony minden karácsony után dobozba vágta a borzalmas fenyőt, úgy, hogy még a díszek is rajta voltak, majd ment az egész a fészerbe. Miután édesanyja meghalt nyolc éve, Kay örökölte a fát. Ő már nagyon vigyáz rá. Igaz, a legutóbbi költözésnél nem találta, majdnem hátrahagyta, végül az ágy alatt bukkant rá az utolsó pillanatban.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top