nlc.hu
Tuti Tippek

Fenntartható ajándékcsomagolás

Így kell szépen karácsonyi ajándékot csomagolni

Karácsonykor minden évben rengeteg felesleges hulladékot halmozunk fel. Hogyha szeretnénk jót tenni és olcsón megúszni, akkor csomagoljunk így!

Unjuk már, hogy ajándékozás után papír- és műanyagcsomagolások halmai között kell sétálnunk? Irritál, hogy az ajándékzacskók szanaszét hevernek a padlón? Akkor itt az ideje környezetbarát módon csomagolnunk az ajándékokat, hogy megszabadulhassunk ettől a rengeteg felesleges hulladéktól! Sőt, ösztönözzük barátaink is és családtagjaink is, hogy ők is fenntartható módon csomagolják be az ajándékaikat.

A Stanford Egyetem szerint pedig a hálaadás és az újév között 25%-kal nő a begyűjtött hulladék mennyisége. Így, hogy már szembesültünk ezekkel a számokkal, még több okunk van arra, hogy megváltoztassuk ajándékcsomagolási szokásaink.

Némi előzetes tervezést és talán néhány házi készítésű kiegészítőt leszámítva, a fenntartható csomagolás nem bonyolult. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet az ajándékokat fenntartható módon becsomagolni.

1. Csomagoljunk szövetbe

Furoshiki csomagolású ajándékok.

Fotó: Getty Images

Tanuljuk meg a furoshiki művészetét, és csomagoljuk ajándékaink szövetbe. A furoshiki hagyományos japán csomagolási módszer, amikor szövetnégyzeteket használnak különböző dolgok hordozására, tárolására és becsomagolására. Ezek az anyagdarabok különböző méretekben kaphatók, a kis zsebkendőtől a nagy mikulászsákokig.

Bár a hagyomány évszázadokra nyúlik vissza, a furoshiki fenntartható alternatívát kínál a hagyományos csomagolópapírral szemben, mert a szövetet újra fel lehet használni egy másik ajándék becsomagolására. Vagy akár át is lehet alakítani, hogy táskaként használhassuk.

Ezzel a módszerrel a legegyszerűbben úgy csomagolhatunk be egy ajándékot, ha a tárgyat a szövet közepére helyezzük. Ezután a szemben lévő sarkokat tekerjük az ajándék fölé, a maradék két sarkot pedig kössük össze egy tetszetős csomóval. Nincs szükség műanyagfóliára vagy -szalagra, és a címzett ajándékot kap az ajándékban.

2. Használjunk régi újságpapírt

Barna papírba csomagolt ajándék.

Ha nincs újságpapírunk, akkor vegyünk újrahasznosított papírból készült csomagolópapírt a hagyományos helyett

A retró megjelenés érdekében fogjunk egy régi újságot, és tekerjük körbe az ajándékot. Újságpapírral is pont olyan jól tudunk csomagolni, mint a hagyományos csomagolópapírral. Csak nem hagyunk magunk után fényes papírdombokat, ráadásul az újság is kaphat egy második életet ezáltal. Hogy ráerősítsünk a vintage hatásra, használjunk szalag helyett zsineget.

Az alábbi videó arra is megoldást nyújt, hogyan használhatjuk fel kreatívan régi papírzacskóink, hogy egy aranyos házikót kaphassunk:

3. Használjuk újra a régit

Ne dobjuk ki a csomagolópapírt, amelyben ajándékaink kaptuk. Ha nem túl kopott vagy szakadt, akkor egyenesítsük ki, hogy újra felhasználhassuk. A szakadt vagy ragasztószalaggal borított részeket levághatjuk, így marad egy darab csomagolópapír, amellyel egy kisebb ajándékot be is tudunk csomagolni.

De mi van akkor, ha a papír gyűrött? Ne bosszankodjunk, ki lehet vasalni! Helyezzünk egy konyharuhát egy vasalódeszkára, és fektessük rá a csomagolópapírt. Ezután enyhén fújjuk be vízzel a papír egy kis területét úgy, hogy kézzel ne érjünk hozzá.

Mielőtt folytatnánk, ellenőrizzük, hogy nem folyt-e el a tinta. Ha nem, fújjuk be a papír maradék részét, és helyezzünk rá egy másik konyharuhát. Állítsuk a vasalót a legalacsonyabb fokozatra, és kis körkörös mozdulatokkal vasaljuk meg a felső konyharuhát, ügyelve arra, hogy ne égessük meg a papírt. Ha a gyűrődések eltűntek, hagyjuk a papírt megszáradni.

A fenti videón láthatunk néhány egyszerű csomagolási módszert, ha már unjuk a hagyományos tűrögetést. Sőt, akár kis kosárkákban is átadhatjuk ajándékaink, így a megajándékozott sokáig veheti hasznát a csomagolásnak.

+1 Természetes díszek

Anyagba csomagolt ajándék, díszként szárított gyümölcs és fahéj.

Fotó: Getty Images

Cseréljük le a műanyag szalagokat és díszeket, és használjuk a természetben fellelhető dekorációkat. Az illatosításhoz gyűjtsünk fenyőtobozokat, eukaliptuszleveleket vagy kakukkfűágakat. Ha időnk engedi, szárítsunk narancsszeleteket a sütőben, és párosítsuk fahéjrudakkal. Koszorúk és füzérek is készíthetők belőlük, amelyekkel otthonunk díszíthetjük.

A narancsok szárításához vágjuk őket vékony szeletekre és konyhai papírral tapogassuk szárazra, mielőtt kibélelt sütőlapra helyeznénk őket. Ezután tegyük a karikákat 3 órára 230 fokra melegített sütőbe. Miután megszáradtak, hagyjuk őket kihűlni, mielőtt díszként az ajándékokhoz illesztenénk vagy ragasztanánk őket.

(Forrás: Tom’s Guide, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top