Baba

Mint egy bölcs nagycsalád

Régen több nemzedék is egy fedél alatt élt, így a fiatal szülõk számíthattak az idõsebb, tapasztaltabb családtagok segítségére, érzelmi támogatására. Manapság gyakran elõfordul, hogy magukra maradnak gondjaikkal. Számukra kínál fogódzót az Otthon Segítünk Alapítvány.




A családok életében szép számmal akadnak olyan gondok, amelyekre – mivel a mindennapos életvitellel kapcsolatosak, s inkább tapasztalatlanságból fakadnak -, nem szakemberektől kaphatják a megfelelő választ. Régen sok különböző korú gyerek nőtt fel együtt, több felnőtt családtag társaságában, így egymástól leshették el a nevelés, a háztartás minden csínját-bínját. A hagyomány összetartó erőnek és hiteles mintának bizonyult, amíg létezett. Ezt a hiányt igyekszik pótolni számos önsegítő egyesület és alapítvány. A La Leche Liga tagjai például szoptató anyák, akik szoptatási problémákban nyújtanak segítséget. A Gólyahír és a Bölcső Alapítvány válságba került várandósokon próbál segíteni. Másfél éve már, hogy magazinunkban hírt adtunk az Otthon Segítünk Alapítványról, mely a nemzetközi Home Start mozgalom tagszervezete, és kisgyerekes családok segítését tűzte ki céljául. Önkénteseik és szervezőik azóta már az ország tizenhárom településén segítik a hozzájuk forduló családok mindennapjait.




Dr. Benkő Ágota
, az Alapítvány igazgatója szerint a segíteni akarás és a jó szándék világszerte közös a szolgálat szervezőiben és tanácsadóiban. A helyi szolgálatokat minden esetben főállású szervező működteti, akit a szülők és az önkéntesek egyaránt elfogadnak, aki elhivatott, rendelkezik a szükséges személyiségjegyekkel, és elvégezte az alapítvány speciális felkészítő tanfolyamát.

Baráti kéz és támogatás
Az alapítvány neve olykor félreértésekre ad okot, mert sokan azt hiszik, bébiszitterek és háztartási alkalmazottak ingyenes közvetítéséről van szó.
– Meggyőződésünk, hogy a gyerekeknek az első éveikben van leginkább szükségük kiegyensúlyozott családra, derűre, magabiztos szülőkre. Hatékony működésünk érdekében behatároltuk azt a területet, amelyre összpontosítunk. Kizárólag olyan családoknak segítünk, ahol legalább egy iskoláskor alatti gyermeket nevelnek. Olyan helyzetekre „szakosodtunk”, amikor egy családban átmeneti probléma teszi nehézzé a mindennapokat: új baba születik, új településre költöznek, egyedül maradnak a gondjaikkal, nevelési problémáik támadnak, vagy éppen csak egy gyakorlati kérdésben nem tudnak jó megoldást találni. Önkéntes segítőink a család mellé állnak, amíg a nehézség el nem rendeződik . Célunk a magabiztosság és a függetlenség növelése. Egyszer-egyszer az is elképzelhető például, hogy segítőnk, ha ideje engedi, óvodába kíséri a nagyot, amíg az édesanya otthon van az újszülöttel, de nem teszünk rendszeressé ilyenfajta segítséget. Azonban az alapprobléma jellemző módon nem ilyen jellegű. A gyakorlati kérdésekről érdemes lenne az egyik szervezőnket kérdezni – adja át a szót Dr. Benkő Ágota Sz. Ágnesnek, aki egy Budapest környéki településen irányítja az önkéntesek munkáját.
– Előfordul, hogy egészen speciális probléma miatt fordulnak hozzánk. Egy anyuka például azzal keresett meg minket, hogy a kisgyereke minden etetésnél kiborítja, kiköpi, eltolja magától az ételt, és már kétségbeejtő állapotba kerültek az evés körüli gondok miatt. Többszöri látogatás után szép lassan fény derült a konfliktus gyökerére. Az anyukának ugyanúgy változtatnia kellett a hozzáállásán, mint a babának. Egy háromgyerekes anya tudta továbbsegíteni őket tanácsaival, aki maga is átélt hasonló helyzeteket. Nem véletlen, hogy alapítványunknál az lehet önkéntes segítő, aki maga is szülő, akár anya, akár apa az illető. Volt példa arra, hogy egy dombtetőn lakó anyuka, aki hat hónapos ikergyerekekkel volt otthon, távol a nagyszülőktől, egyszerűen képtelen volt egyedül sétálni indulni a hatalmas ikerbabakocsival. Hozzájuk éppen ezért egy házaspár jár, mert csak így oldható meg a kicsik levegőztetése. Boldog pillanat volt, amikor egy általam ajánlott önkéntes és a segítséget kérő anyuka egymás után telefonáltak, és meghatottan mesélték, milyen nagyszerű volt az együttműködésük. Számomra is sikerélmény volt, hogy eltaláltam, az adott családnál milyen típusú önkéntes tud a leghatékonyabban segíteni. A visszajelzések egyre csak erősítik az elhivatottságunkat.

Ideiglenes jelenlét
Amikor az önkéntes meglátogatja a családot, és eldönti, hogy a probléma egyáltalán az Otthon Segítünk Alapítvány „hatáskörébe” tartozik-e, azt is látja, milyen időtartamra vonatkozhat a segítség. Erről szóbeli megállapodást kötnek, ami azért fontos, mert a családnak nem szabad függővé válnia a segítőtől – fűzi hozzá Benkő Ágota. – Tudnia kell, hogy a jelenlétünk csak néhány hónapra szól. Ugyanígy nem vállalunk „beugrást” egyszeri alkalomra sem. Fontos alapelvünk, hogy a családnak magának kell kérnie a segítséget. Volt rá eset, hogy egy védőnő és egy családtag is felhívta figyelmünket egy nehéz helyzetben lévő anyára, de amíg ő nem kérte, nem tehettünk semmit. Ugyancsak alapelvünk, hogy mi minden esetben a családok otthonában segítünk, és a tudomásunkra jutott információkat bizalmasan kezeljük. Egyetlenegy esetben kötelességünk a titoktartás feladása: ha gyerekbántalmazásról szerzünk tudomást. Mielőtt önkénteseink szolgálatba állnának, el kell végezniük egy negyvenórás, nemzetközi tananyagon alapuló felkészítést. Megtanulják, hogyan viszonyuljanak a családokhoz, meddig terjed a hatáskörük. Helyzetgyakorlatokban tehetik próbára képességeiket és emberi hozzáállásukat.
Fontos lenne, hogy társadalmi szinten is felismerjük: a segítség nem feltétlenül anyagi természetű lehet, és nem csak akkor kell felfigyelnünk a jelzésekre, amikor kés áll ki valakinek a hátából. Ez szeretetteljes szolgálat, mely nem ítélkezésen, kioktatáson, hanem bizalmon, biztatáson és rugalmasságon alapul.

Ki segít és miért?
Sz.-né A. önkéntes segítőtől érdeklődtünk, miért vállalkozott erre a feladatra.
– Háromgyerekes anyuka vagyok, és a férjemmel együtt vagyunk önkéntesek. Már az első családdal való találkozásom is fantasztikus élmény volt, egészen meghatódtam, amikor az anyuka megnyílt előttem, és megosztotta velem gondjait, félelmeit. Ennek tudatában aztán lassan sikerült úrrá lennünk a problémáján, és ez mindkettőnknek örömet szerzett. Az ilyen jellegű gondok orvoslására többnyire nem alkalmas a családorvos, a védőnő, a pedagógus, hiszen nekik sem idejük, sem lehetőségük a többszöri látogatásra és beszélgetésre. Ha kell, természetesen szakemberhez irányítjuk a családokat. Arra is figyelünk, hogy mindig érzékeltessük: a mi jelenlétünk átmeneti, előbb-utóbb el kell szakadnunk egymástól. A szülő és mi is érezzük, hol van az a határ, amikor már nincs ránk szükség.
Sz. Ágnesék településén egyébként megalakították az első Otthon Segítünk Baráti Kört, azzal a céllal, hogy akik valaha ezen a szervezeten keresztül kapcsolatban voltak, és továbbra is szeretnének egy közösségbe tartozni, megtalálják erre a megfelelő formát. – A családok nálunk információhoz jutnak, előadásokat hallgathatnak, tornázhatnak, tanácsokat adhatnak egymásnak, mindenki azt adja a közösségnek, amit tud. Azt hiszem, tulajdonképpen ez a szervezet lényege: önzetlenül segíteni egymásnak, szeretet adni és kapni.

Hogyan segít a szolgálat?
Az önkéntes segítők idejüket és barátságukat kínálják fel.
Saját otthonukban látogatják a családokat.
Szülői tapasztalatukra támaszkodnak.
Gyakorlati segítséget nyújtanak (közös játék, közös házimunka, hivatalos ügyek közös intézése, séta stb.).
Megerősíteni igyekeznek a családot. Nem helyettük végzik a feladatokat, hanem velük együtt.
Szükség esetén együttműködnek különféle szakemberekkel
.

„A kisgyerekes család olyan, mint egy fiatal fa. Előtte az élet, a növekedés lehetősége. De sokszor segítségre van szüksége. Néha nem is kell több segítség, mint egy egyszerű karó. A karó: aki már egy tapasztaltabb fa darabja, ezért elég erős. Aki megtartja a hajladozó kis fát, ha fúj a szél. A karó célja, hogy a kis fa növekedjen, ne ő. Különben elvenné az életteret, és a fiatal fa csak gyöngülne. És a kis fa megerősödik, és nem lesz többé szüksége karóra. Egyre több gyümölcsöt érlel. A karó pedig átkerülhet egy újabb fiatal fa mellé





Otthon Segítünk Alapítvány

A következő címen érdeklődhet, aki önkéntes segítő szeretne lenni, vagy segítséget kér:
1114 Budapest, Bartók Béla út 37.
Tel: 209-34-30, 365-14-36
E-mail: otthonsegitunk@webdream.hu
www.home-start-int.org
A szervezők nemcsak az önkénteseket irányítják, hanem feladatuk a helyi szervezet anyagi hátterének megteremtése is pályázatok és az adott település támogatási rendszere segítségével.
Bankszámla: MKB 103 00002 201 31045 0000 3285

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top