nlc.hu
Baba
Elõadók

Elõadók

A Születés Hete országos rendezvényén a szüléssel, születéssel kapcsolatosan szinte mindenrõl a legnagyobb szaktekintélyekrõl hallhatsz. Íme egy összeállítás az elõadókról és témáikról.

Dr. Raffai Jenő pszichológus – Dr. Hidas György pszichiáterrel együtt – az anya-magzat kommunikáció módszerének megalapítója, tart előadást a módszerről és eddigi tapasztalatairól.
Könyvük címe: – Lelki köldökzsinór Beszélgetések a kisbabámmal Válasz Könyvkiadó 2002.

Dr. Ruscsák Mihály szülész-nőgyógyász a Büntetésvégrehajtási Központi Kórház orvosa a börtönben szült anyákról beszél, hogyan szülnek az anyák, és hogyan születnek a babák egy teljesen másfajta környezetben.

Orosz Katalin pszichológus arról beszél, hogy az újszülött, – mai pszichológiai tudásunk alapján – a születést tisztán érzi, átéli, emlékszik rá, és a maga módján reagál. Gyakorlati példák alapján számolunk be arról a testi-lelki hatásról, melyet születésünk gyakorol egész életünkre. Ha a születés traumatikus volt, korrigálni kellene az élményt egészségünk érdekében.

Bencsik Andrea klinikai szakpszichológus a meddőségről és annak lelki vonatkozásairól éppúgy beszél, mint lehetséges megoldásairól. A nagysikerű „Várva várt babák” című könyv szerzője.

Angster Mária pszichológus, Hellinger-terapeuta szerint az ember életét nem lehet a saját születésétől a napjainkig eltelt idő eseményeiből megérteni. Úgy tűnik, mintha a kibővített családban egy közös, teljesen tudattalan csoportlelkiismeret működne, méghozzá szigorú törvények szerint. Így, ha egy családtagnak nehéz sors jutott, valaki, aki egy-két generációval később született, mintha tudattalan fogadalmat tenne: ez a fogadalom kényszerítő erővel irányítja aztán a sorsát. Ha viszont napvilágra kerül, van rá lehetősége, hogy feloldja.

Dr. Lőrincz Jenő egyetemi adjunktus arról beszél előadásában, hogy a népi gyógyászatban a várandósságot és szülést hiedelemcselekvések, rítusok és népszokások veszik körül, ártás, rontás elkerülésére, a mindenkor szükséges segítség megadására. Számos elem, funkciója révén, a szülő nő igényjogává is válik, a vele szembeni tevőleges kötelesség, vagy a valamitől való tartózkodás formájában. A népi jogszokás nem korlátozza fölöslegesen a szabadságában, a modern jog azonban kísértésbe esik…

Farkas Tibor szexológus előadásának címe: „Erotikus örömszerzés a várandósság ideje alatt és után”

Honti Margó pszichológus „A születés, mint módosult tudatállapot”, címmel tart előadást.


Dr. Czeke András nőgyógyász, szexológus a szülés organisztikus átélésének spirituális lehetőségéről beszél a hallgatóságnak. Az orgazmus élményét többnyire mindenki ismeri, de arra kevesen gondolnak, hogy maga a szülés is lehet pontosan akkora öröm és élvezet, mint amikor két ember a testi-lelki-mentális és spirituális szinteken egyesül egymással.

Benda Judit egészségtanácsadó, gyógyszerész „Véd-e a védőoltás?” címmel tart előadást az oltásokról.

Bácsfy Viviána összehasonlító vallástörténész, művészettörténész, egyiptológus, „Születés mítoszok az archaikus kultúrában” címmel tart előadást

Kandász Andrea a Szülőszoba című műsorából a Születés Hetére vágott össze eddig nem látott anyagokat. Vendégül látja azokat az anyákat és orvosokat, akik a Szülőszoba című műsorban hozták világra gyermekeiket. A kérdéseket közvetlenül nekik lehet feltenni

A Tudatos Vásárlók Egyesületének képviseletében Haraszti Anikó jogász beszél arról, hogy hogyan, mi módon ösztökélnek bennünket vásárlásra a cégek, különösen a várandósság időszakában, amikor annyi mindenről mondják azt, hogy „nélkülözhetetlen”.

Az előtérben és a társalgókban Véradás az ESZCSM valamint az OEP szakembereinek jogi tájékoztatása, szoptatási tanácsadás (La Leche Liga) valamint egyéb információs pultok várják a látogatókat.

Szakmai szemmel” című programnapunk keretében pszichológus, szülésznő, orvos, szexológus, aneszteziológus, szólal meg külön-külön egy-egy előadásban, amit a nap végén egy kerekasztal beszélgetés zár Demcsák Zsuzsa moderálásával. Címe: „Hagyományok és újítások a szülőszobán”.

A Gólyahír Egyesület olyan anyáknak igyekszik segíteni, aki gyermekeiket megszülik, de felnevelni már nem tudják. Ezeknek a gyerekeknek segítenek örökbefogadó szülőket találni.
Családsegítés felsőfokon

A Nők Lapja C@fe szombaton és vasárnap lesz jelen szakembereivel

Kenéz Tünde a MONÁSZ Fejlődésmódszertani Magánegyetem vezetője Családsegítés felsőfokon címmel tart előadást: „…egyre több probléma merül fel családi szinten, amelyek sürgős, vagy épp azonnali megoldást követelnek. Hova fordulhatunk? Mikor és hogyan segíthetünk mi mások családi problémájában? Melyek a valódi problémák, és melyek azok, amikor mi magunk lehetünk a megoldás?”

Kiemelt szinten foglalkozunk a mozgás, a test a női tudatosság kérdéseivel:

Hoppál Bori testtudat-oktató menstruációval kapcsolatos előadásán a társadalmi eltorzulásoktól keressük vissza az utat, az archaikus szemlélethez. Ehhez egy olyan környezetet építünk, melyben lehetőség nyílik megélni milyen is, ha a menstruáció, mint a nővé érés első élménye, igazi szertartás keretében próbál ehhez más szemet adni… Ő a „Mellbeszélgetések”- kiállítás megálmodója és az indián hagyományokra épülő holdkunyhó létrehozója a Születés Hetén.

Györffi Kata orientális táncoktató a magasabb testi tudatosság eléréséről tart előadást a tánc extázisában. Valamint arról, hogy mindez hogyan hatott második szülésére.

Kriston Andrea intimtorna oktató. Az intim torna elsajátítása a szülés során, valamint a gát gyógyulásának időszakában nyújt segítséget. A szexuális életben is kamatoztatható a frissen szerzett tudás.

Stolmár Enikő kineziológus szerint a kineziológia módszerével és néhány egyszerű gyakorlattal megszabadulhatunk régi traumáktól. A módszer segítségével feltárhatjuk a múltban gyökerező problémáinkat, feloldhatjuk az energiablokkokat, hogy újra testi-lelki-szellemi harmóniába kerüljünk.

Phil Lane Jr, az amerikai Fehér Hattyú Törzs törzsfőnöke „Minden ünnepek közül a legszentebb” címmel tart előadást a szülés-születés hagyományának ápolásáról. Küldetésének érzi, hogy szerte a világon meséljen a téma ősi vonatkozásairól. Eredetileg az Utak a Békéhez konferencia meghívására jött Magyarországra.

Kovács Judit védőnő, párkapcsolat-terapeuta a szülés felkészítés szempontjából közelíti meg a kérdéseket. Területéhez tartozik a másképp kezelhető gyerekek (autista, hiperaktív, indigó) kezelése a családban. Ehhez spirituális módszereket és „delfin-terápiát” is alkalmaz.

Siratószoba keretében, olyan a társadalom szemében nem feldolgozható élményt próbál megfogalmazhatóvá tenni, amiről „nem szokás” beszélni, a korai veszteségekről (abortusz, vetélés, halva születés stb.). A program gazdája Singer Magdolna hospice- és gyásztanácsadó, mentálhigiénés szakember.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogi tanácsadással segíti az anyává válás jogi hátterének feltérképezését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top