Baba

24 gyönyörû nap

A babával töltött elsõ advent különösen meghitt idõszak. Ne rohanjunk fejvesztve az ünnep elé, álljunk meg mindennap legalább egy kis idõre, hogy átéljük a készülõdés örömét!

1. Meglepetés!
Kezdődjön minden nap egy kis meglepetéssel! Erősítsünk egy zsinórt két végénél fogva a mennyezetre vagy egy szabad falfelületre, és akasszunk rá 24 kis zsákot vagy csomagocskát. A páratlan számúakat magunk töltsük meg, a többit pedig párunk, így mindkettőnk számára előkerül valami kedves, személyes apróság: mozijegy, a kedvenc nasi, finom fürdőolaj a babának…

2. Hideg ellen legjobb…
…a meleg kemence. Ám ha a téli sétából nagyon áthűlve érkezünk meg, jólesik egy meleg ital is. Keverjünk el két-három kávéskanál kakaóport fél bögre hideg tejjel, csipetnyi mézeskalács-fűszerkeverékkel, és öntsük fél liter forrásban lévő tejbe. Forraljuk fel, majd hűtsük iható hőmérsékletűre. Ekkor édesítsük mézzel, díszítsük tejszínhabbal, és telepedjünk vele egy kényelmes fotelba.

3. Téli fürdő
A fenyőillatú habfürdőt mindenki ismeri, ám ennél fantáziadúsabb illatokat is kitalálhatunk. Keverjünk el egy liter meleg tejben három evőkanál mézet, és öntsük a fürdővízhez: csodálatosan selymes lesz a bőrünk! Kísérletezzünk kedvünk szerint fahéj-, narancs- és szegfűszegillatokkal. Gyógyszertárakban és bioboltokban vásárolhatunk hozzá aromaolajakat.

4. Borbála-ág
Régi szokás, hogy Borbála-napon levágunk egy gyümölcsfaágat, és a meleg szobában vízbe állítjuk. A „becsapott” ág azt hiszi, tavaszodik, és karácsonyra kivirágzik. Köszöntsük az ünnepeket menyasszonyi díszbe öltözött, habos, fehér virágzó ággal. Nem baj, ha ma elfelejtettük, egy-két nap késlekedés nem számít.

5. Régi családi darabok
A nagyi vagy a dédi fiókjából, vitrinjéből különleges régi tárgyak kerülnek elő: diótörő, szivarkínáló, tintatartó. Némelyikről nem is tudjuk, mi célt szolgálnak, a másikról azonnal hosszú mesébe kezd a nagyi. Ha még a karácsonyi díszeket rejtő dobozt is előveszi, biztosan elcsodálkozunk majd megkopott fényükön, mégis átérezzük, hány ünnepi eseménynek voltak ezek tanúi.

6. Mikulás
Nemcsak a gyerekek és a csokievők kedvenc ünnepe! Lepjük meg egymást egy kis kiruccanással: szaunázás egy wellnessközpontban, vacsora a sarki kisvendéglőben, vagy kényeztessük egymást otthon masszázzsal, különleges gyertyafényes vacsorával, miután már kisbabánk elaludt.





7. Édes dallamok
Nem kell a megszokott karácsonyi énekekhez ragaszkodnunk. Lepjük meg magunkat néhány újabb cédével, kisbabánkat pedig lágy karácsonyi muzsikával. Nem érti még az énekek szövegét, de együtt mozog velünk a zene ritmusára, ha felvesszük és körbetáncolunk vele a szobában.

8. Karácsonyi szokások
Minden család másképpen ünnepel. A nagyiék elénekelték a Mennyből az angyalt, apáék elmentek az éjféli misére, Rózsi néniék meghívták az egész családot. A téli sötét estéken beszélgessünk el párunkkal, náluk hogyan telt a szenteste, és meséljük el mi is családunk évről évre ismétlődő ünnepi szertartását. Mi az, ami tetszett és szeretnénk megőrizni mi is? Első kisbabás karácsonyunk a legjobb alkalom arra, hogy kialakítsuk a mi családunk szokásait.
9. Tavasz a télben
Ha most dugunk egy jácinthagymát cserépbe, a február végét már virágillat köszönti. A cserepet töltsük meg félig homokkal, állítsuk bele a hagymát, és töltsük rá a homokot annyira, hogy a hagyma felső negyede kilátszódjon. Állítsuk cserépalátétre és kevés vizet öntsünk alá. Nem szabad túl sok vizet adni neki! Tegyük a két ablaktábla közé.

10. Izgalmas zajok
Éppen hozzáfogunk a csomagoláshoz, amikor kisbabánk érdeklődve kapja fel a fejét, és sietve kúszik oda hozzánk? Hadd játsszon a színes és zörgő csomagolópapírokkal, ám kerüljük a fényes felületű, oldódó festékkel bevont fóliákat, mert ezekből egészségre ártalmas anyagok szabadulhatnak fel. A matt, újrahasznosított papírból készült, nem fehérített papírtermékekkel környezetünket is óvjuk, és játékra is alkalmasak.

11. Tündökletes fények




A kicsik tekintetét vonzza minden fénylő, csillogó látványosság. Szolgáltassunk kisbabánknak mindig újabb néznivalót. Advent vasárnapjain akasszunk egyre több díszt a lakásba: néhány üveggömböt a konyhába, egy ezüst girlandot az ajtófélfa köré, egy csillagos baldachint az ágya fölé.

12. Fahéjmécses
Keressük elő a maradék, félig leégett gyertyákat, szükségünk lesz még egy alacsony pohárra, kanócra, hat-hét fahéjrúdra és egy ceruzára. A viaszt olvasszuk meg egy fém kávékiöntő edényben, kisujjnyi vastagon csorgassunk a pohár aljára belőle. Amikor dermedni kezd, állítgassuk bele a fahéjrudakat körben a pohár belső fala mentén. A kanócból (jobb híján spárgából) mérjünk ki a pohár magasságánál kissé hosszabb darabot, itt kössük rá a ceruza közepére és fektessük a ceruzát keresztben a pohár szájára. Töltsük tele a poharat viasszal, és hagyjuk kihűlni mécsesünket.

13. Advent a baba-mama csoportban
A szegfűszeges almatea, a csengettyűszó, a gyertyafény a baba-mama csoportba is karácsonyi hangulatot hoz. Álljunk elő egyedi ötletekkel: ha kis létszámú a csoport, meghittebb hangulatú összejövetelt tarthatunk egyikünk otthonában.

14. Csendes percek
Hányszor eltoljuk a babakocsit egy templom előtt – mi lenne, ha egyszer bekukkantanánk? Meglepő, milyen csönd van a vastag falakon és kapun belül. Hétköznap délelőtt senkit nem zavarunk, nyugodtan körbenézelődhetünk, aztán majd jöjjünk el karácsonykor is, hadd lássa kisbabánk a másik, kétezer éve született kisbabát, anyukáját és az őket körbeálló állatokat – a felállított betlehemi figurákat.

15. A szeretet ünnepe
Kedves angolszász szokás, hogy szenteste az ajtófélfára akasztott fagyöngyág vagy koszorú alatt csókot váltanak az egymást szeretők. Igazán megtehetnénk ezt többször is! Ám karácsonyhoz közeledve távolabbi családtagjainkkal, ismerőseinkkel is fel kell vennünk a kapcsolatot. Ideje lesz hozzáfognunk!

16. Heverészős délután
Az ünnepi készülődés közepette tartsunk egy kis pihenőt! Terítsünk le egy meleg takarót a földre, heveredjünk rá kisbabánkkal és/vagy párunkkal együtt. Nem is kell semmit csinálnunk, élvezzük egymás közelségét, teste melegét, hallgassuk kisbabánk szuszogását, szívjuk be illatát. Érezzük az ablakon besütő téli nap vagy a fűtés melegét, képzeljük el a kandallóban lobogó tűz pattogását…

17. Díszítő ötletek
Nem kell sok hozzá, néhány aprósággal máris karácsonyi hangulatot varázsolhatunk a gyerekszobába is. Ragasztgassunk apró csillagtésztákat zöld filcből vagy kartonból kivágott fenyőformákra, és akasszuk őket a gyerekszoba ablakába vagy ajtajára, rendezzük kisbabánk ágya fölötti falra. Havas fenyőerdő képzetét kelti bennünk.

18. Első díszeink
A fiatal szülőknek nincs sok idejük kézműveskedni, ám karácsonykor talán mégis kikerül kezünk alól egy egyedi karácsonyfadísz – persze vehetünk is néhányat. Pár év múlva, amikor már közösen díszítjük vele a fát, elmesélhetjük kisgyerekünknek: ezt az angyalkát akkor készítettem, amikor te még egészen kisbaba voltál. A most vásárolt díszek közül néhány biztosan ugyanolyan érdekessé válik majd unokáink számára, mint nagyanyáink üveghuszárai a mi számunkra.

19. A legdrágább ajándék
Vásárolni mindannyian tudunk ötletes vagy kevésbé találó tárgyakat. Igazi örömet azzal szerezhetünk, ha azt nyújtjuk, amiből mindenkinek kevés van: időnket. Kivételesen ráérősen beszélgessünk a szomszéd nénivel, talán be is hívhatjuk magunkhoz egy kávéra, írjunk hosszú levelet rokonunknak, szabadítsuk fel egy ismerős anyuka délelőttjét és vállaljunk „gyerekmegőrzést” egyszer-egyszer a sajátunk mellett.





20. Karácsonyi illatok
Egy-egy illat élesen emlékezetünkbe idéz valamely régi dolgot. Ajándékozzuk meg kisbabánkat is olyan karácsonyi illatokkal, amelyek majd előhívják belőle a gyerekkori karácsonyok emlékét. Akasszunk a gyerekszobába szegfűszeggel teletűzdelt narancsot, fenyőgallyat, amely nem hullatja le a tűlevelét.

21. Alkossunk!
Ha nem bírunk alkotó kedvünkkel, a Kismamán kívül még számos forráshoz folyamodhatunk, ahonnan ötleteket meríthetünk. Itt van például a Praktika könyvek sorozatban megjelent Kézműves karácsonyi ajándékok című könyv, benne 25 gyorsan , egyszerűen elkészíthető tárgy – angyalok, hóember, rénszarvas, falvédő, ajándékzsákok – leírása.

22. Téli altató
Ne riadjunk vissza egy éjjeli sétától, ha kisbabánk nem bír elaludni. Tegyük bele a bundazsákba, és irány a téli éjszaka. Magunk is meglepődünk, milyen nyugodtak a nappal oly zsúfolt és hangos utcák. A friss levegőn hamar elalszik kisbabánk a babakocsi ringatózásától, és olyan mélyen szundít, hogy fel sem ébred, amikor hazatérve óvatosan kifejtjük a bundazsákból és ágyába tesszük.

23. Babafa
Ha eddig nem is állítottunk karácsonyfát otthonunkban, hiszen úgyis szüleinkhez mentünk ünnepelni, kisbabánk kedvéért idén feldíszíthetünk egy aprócska fát. Ha még csak fekszik kiságyában, tegyük a gyerekszobába a fát, lenyűgöző látnivaló lesz számára a sok csillogó-villogó dísz. A finom tűlevelű fajtát meg is simogathatja, izgalmas élmény lesz a csiklandozó, kicsit szúró ágak között nyúlkálni.

24. Csendes éj
Kisbabánk számára még ez az este is a többihez hasonlóan telik. Mi mégis átérezzük, hogy ez az első saját karácsonyunk. Nemcsak a lakást, a szívünket is ünnepi hangulat vonja be készülődésünk eredményeképpen. Zárjunk ki minden zavaró tényezőt, hogy ez az első karácsonyunk valóban felejthetetlen, békés legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top