Baba

Tengervíz, szülőföld

Többen kérdezik tőlem, hogy lehet-e, érdemes-e messzire, más országba utazni, nyaralni várandósan. Arról már írtam korábban, hogy mire érdemes ügyelni, miket kell indulás előtt végiggondolni. Most egy személyes élményemet szeretném megosztani az olvasóimmal.

Hat évvel ezelőtt történt. Nyár volt, július. A lányaim élvezték az iskolaszünetet és izgatottan várták a nyaralást. Olaszországba készültünk, a tengerpartra, oda, ahol a tökéletes kikapcsolódás várt ránk.

A tenger számomra a végtelen nyugalmat jelenti. Az egyetlen hely, ahol minden feszültség és felesleges gondolat kimosódik belőlem. Gyógyít, ha lebegek a tetején, ha a felszíne alá merülök, de akkor is, ha a partján ülök, és csak a tekintetemet hintáztatom a hullámain. Vágytam, hogy újra lássam és újra halljam a hullámok csobbanását.

 

Egy csodálatos helyre érkeztünk. A kisváros kanyargó, macskaköves utcácskái mellett a tenger vastag, meleg homokos partja várt bennünket. Eszter lányomat akkor már öt hónapja hordtam a szívem alatt.

Jól éreztük magunkat mindannyian. Rengeteget úsztunk és hancúroztunk a gyerekekkel a vízben. Nagyokat sétáltunk a több kilométer hosszú parton, beszélgettünk, és közben kagylókat, csigákat gyűjtöttünk. A déli meleg elől a szobáinkba bújtunk, aludtunk, olvasgattunk.

A legjobban a késő délutánokat szerettem. A lemenő nap fényében a kis nyugszékemben ülve néztem, ahogy a lányaink játszanak a vízben az apukájukkal, és közben napoztattam a pocakomat. Elképzeltem a kisbabát, ahogy a magzatvízben lubickol. Nem volt nehéz, hiszen élénken rúgkapált apró kezeivel, lábaival. Nagyon élveztem, hogy várandós vagyok. Kék volt a fürdőruhám, és kék a strandkendőm is, amellyel védtem a pocakomat, ha erősebben sütött a nap. Kék volt az ég, és kék a tenger is.

Úgy éreztem, minden tökéletes. Egyetlen dolog volt, amelyet nem értettem. Általában a nyaralás utolsó napjaiban már szomorúan számolgatjuk az órákat, mennyi is van még, amit itt tölthetünk. Számolgatás most is volt, de én most egyáltalán nem éreztem szomorúságot. Vajon miért? – tűnődtem.

A válasz néhány órával azelőtt érkezett meg, mielőtt a falunkba értünk volna. Ekkor léptük át ugyanis az országhatárt. Az út jobb oldalán egy nagy tábla állt, rajta öles betűkkel: MAGYAR KÖZTÁRSASÁG.

 

 

A szülőföldem. Itt születtem, és itt szültem a gyermekeimet.

Noha nem volt semmilyen okom az aggodalomra, nem utalt semmi arra, hogy ez most esetleg másképp történhet, mégis végtelen megkönnyebbülést éreztem, hogy hazaértünk. Akkortól nyert igazán értelmet számomra ez a szó: szülőföld.

Azóta megkülönböztetett figyelemmel kísérem azoknak az ismerőseimnek a várandósságát és szülésük történetét, akik valamilyen oknál fogva nem a szülőhazájukban hozzák világra a gyermeküket.

Eszter nemsokára hatéves lesz. Régóta kérlel minket, hogy vigyük el egyszer a homokos tengerpartra. Most újra csomagolunk. Pontosan oda megyünk, ahol hat évvel ezelőtt jártunk. Alig várom, hogy az ölembe vegyem a kedvenc nyugszékemben, és elmeséljem neki, milyen érzés volt ott üldögélnem, amikor ő még a pocakomban volt.

Aztán kézen fogjuk, és immár öten bóklásszuk végig a hosszú partszakaszt, a legszebb kagylókat keresve.

Utazás.lap.hu »
Család.lap.hu »
Baba.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top