Baba

Ciki keresztnevek? – Te adnád a gyerekednek?

A gyermekvárás közepette tonnányi konkrét teendő várja a leendő szülőket: vizsgálatok, a családi fészek frissítése, illetve szétbombázása, az ellátásra való jogosultság miatti igazolások beszerzése stb. És az egyik legfontosabb – ha nem legfontosabb – feladat: a névválasztás.
Magyarországon viszonylag megengedő a rendszer: ha csak abból indulunk ki, mennyi szappanopera, sorozat szereplőinek nevét kaphatják és kapták gyerekek, akkor belátható, hogy nincs nagy szigor (bár közben nem csúszik át az engedélykérésnél két megszokott keresztnév kötőjeles írása, vagy akár az, hogy egy gyereknek két keresztneve lehet, nem több, punktum), de ne higgyük, hogy a másik véglet nem jelenik meg: Cézár, Erazmus, Zeusz, Horáciusz is bármikor lehet fiunk keresztneve, arról már nem is beszélve, hogy Kiss vagy Kovács Gandalffal is bármikor találkozhatunk nemsokára (a keresztnevek jóváhagyása a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének feladata egyébként, ha valami újat szeretnénk engedélyeztetni, akkor náluk kell kérelmezni, itt elérhető a folyamatosan frissített lista a már engedélyezett keresztnevekről).
 

Fiú vagy lány: Boglárka, Rózsa, Jácint?

A névválasztás mint téma örök aranybánya, feneketlen mély kútba zuhanhatunk, ha beleássuk magunkat a Magyar Utónévtárba. A tavaszra való tekintettel mi most  a virágneveket néztük meg egy kicsit, ha valakit megihlet a balzsamos levegő, milyen lehetőségekkel találhatja szembe magát?
A tavalyi névadási statisztikák alapján 2013 első száz legnépszerűbb név között több szép virág- és növénynevet találunk. Toronymagasan vezet a Jázmin, utána Boglárka, Virág, Kamilla, Hanga, Olívia, Bíborka, Boróka – kedvesek, lányosak, szerethető nevek. 
Azonban akadnak meglehetősen furcsán hangzó nevek is a már jóváhagyott nevek listájában, mert bizony szép, szép az árvácska, de egy egy tündéri kislányt Árvácskának hívni meg olyan szomorú. A Gesztenye név is kicsit fiúsnak tűnik, pedig lánynév, az pedig, hogy az Avarka anyakönyvezhető, egyszerűen érthetetlen (igen, az avarból eredeztethető…). Az biztos, hogy van miből választani, de az is fontos, hogy aki kapja ezt a nevet, addig biztosan hordania kell, amíg önállóan nem változtathatja meg, érdemes hát megfontolni, mit fog hallani nap mint nap, olykor percről percre, és mi lesz az, amit várhatóan először le fog írni.
 
Két névvel érdemes vigyázni: a Jácint és a Bojtorján fiúnév, annyi másik van, nehogy véletlenül ezeket kapja a lányunk (megtörtént eset, hogy Jácint nevű lányt többször behívtak katonának annak idején…).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top