nlc.hu
Baba

Húsvéti mesék

A legszebb mesék húsvétra

A húsvét közeledtével, a boltok polcait elárasztják az ünnepi mesekönyvek és kifestők. Összegyűjtöttük a legszebb meséket, amelyekkel megismertethetjük a kicsikkel a húsvéti szokásokat.

Mesekönyvek segítségével játékosan vezethetjük be gyermekünket a húsvét varázsába. Elmesélhetjük a feltámadás csodáját, megismertethetjük velük a tojásfestős, locsolkodós néphagyományokat, és aranyos nyuszikás történetekkel tehetjük még izgalmasabbá a húsvétvárást.

A klasszikusok:

Zelk Zoltán: A három nyúl (Móra) A legszebb mesék húsvétra
Ajánlott életkor: 1-6 év

Óvodáskori emlékem, hogy húsvétkor a kis társaimmal ezt a verset adtuk elő a szüleinknek; nyusziknak, szarkának, rókának, farkasnak, medvének és vadásznak beöltözve. Habár a történet nem kapcsolódik a húsvéti szokásokhoz, a mese fordulatossága, dinamikája magával ragadja kicsiket. A legszebb mesék húsvétra

Anyukaként is gyakran idézem a vers utolsó sorait, amelyekkel nem egyszer sikerült a gyermekeimet álomba cirógatni. Reich Károly illusztrációja pedig felér egy időutazással.

A legszebb mesék húsvétraNemes Nagy Ágnes: Nyúlanyó húsvétja (Móra)
Ajánlott életkor: 1-6 év

A kis nyuszi első húsvétjára készül a mamája segítségével: fűzfabarkát szed, tojást kér a tyúktól, pirosra, kékre festi, majd hívja a kisbárányt és a kiscsibét is, hogy a tojásokat eljuttassa Évihez és Lackóhoz. Mindez rímekbe szedve, Reich Károly bájos rajzaival illusztrálva.   

Pihe-puha nyuszikák:

A legszebb mesék húsvétraBrigitte Weninger, Eve Trarlet: Pauli, gyere haza! (Naphegy Kiadó)
Ajánlott életkor: 3-7 év

Mindenki tudja, hogy Pauli egy rosszcsont nyuszigyerek, aki szeleburdi ugrándozásával folyton bajt okoz. Így amikor mamanyuszi törött tányérokat talál a földön, egyből Paulit gyanúsítja. Mielőtt bármit is szólhatna a kis nyuszi, már meg is kapja a letolást, pedig ez alkalommal nem ő volt a hibás. Bánatában Pauli világgá megy, nem is gondolva az éjszaka veszélyeire. Szerencsére nem jut messzire, és a mese végére az is kiderül, ki volt az igazi tettes.

A legszebb mesék húsvétraBeatrix Potter: Nyúl Péter kalandjai (General Press Kiadó)
Ajánlott életkor: 4-8 év

Nyúl Péter egy rakoncátlan, szófogadatlan és kalandvágyó kisnyúl, aki édesanyja intelmeire fittyet hányva besurran McGregor bácsi kertjébe, hogy jót lakmározzon a csábítóan ínycsiklandó zöldségekből. Miután degeszre tömi a pocakját, a gazda észreveszi, és menekülnie kell.

A legszebb mesék húsvétraVajon sikerül-e hazajutnia a hatalmas kertből, vagy ugyanaz a sors vár rá, mint édesapjára?

A híres angol írónő saját kezűleg illusztrálta meséit, amelyekből nemcsak varázslatosan szép könyvek, hanem animációs rajzfilmek is készültek.

A legszebb mesék húsvétraHarry Horse: Kisnyuszi elveszett (General Press Kiadó)
Ajánlott életkor: 3-6 év

Kisnyuszi is a csintalan nyuszikák sorát gyarapítja: makacs, önfejű és rettentő kíváncsi. Születésnapi kirándulásra megy a nyuszicsalád a Nyusziparkba, de anyukája a nyafogás ellenére sem engedi, hogy Kisnyuszi felüljön az óriáskerékre vagy a hullámvasútra. Kisnyuszinak elege lesz abból, hogy ő A legszebb mesék húsvétramindenhez “kicsi”, ezért meggondolatlanul otthagyja anyukáját, hogy engedély nélkül kipróbáljon egy ugrálóvárat. A nagy tömegben nem találja meg a családját, és hamar rádöbben arra, hogy ő bizony elveszett. Tudni szeretnétek, hogyan találja meg Nyuszimama a kétségbeesett nyuszikáját?

A történet rutinos szülőknek is tanulságos, nem beszélve a Kisnyuszi temperamentumával megáldott csemetékről, akik szempillantás alatt, szó nélkül eltűnnek.  

A húsvétvárás hangulata:

A legszebb mesék húsvétraBartos Erika: Bogyó és Babóca Társasjátéka (Pagony Könyvek)
Ajánlott életkor: 2-4 év

A kötetben két mese található, amelyből az első, “A hímes tojások” című a tojásfestés hagyományát eleveníti fel a jól ismert bogárkák segítségével. A lányok Babóca, a katicabogár házában gyűlnek össze, hogy megfessék a tojásokat. Pont annyi tojást festenek, ahány locsolót várnak. Másnap a lányok sütnek, főznek, készülődnek, de Ugrinak véletlenül leborul a tojásos tálja, és az összes hímes tojása összetörik. Szegény szöcskelány házról házra szalad, hogy tojásokat kérjen, de mire végez, már nem marad ideje befesteni őket. Végül valaki, akire nem is számítanánk, a segítségére siet.

A legszebb mesék húsvétraBerg Judit: Tündérnaptár (Pagony)
Ajánlott életkor: 4-6 év

Panka és Csiribí, a tündérgyerekek a csipkebokor alatt egy kosár tojást találnak. A pintyek reggeli riadalma miatt arra gyanakodtak, hogy a Görény lopja a tojásokat, ezért a bokor köré egy görénycsapdát állítanak. Legnagyobb meglepetésükre azonban a húsvéti nyulat ejtették csapdába. A legszebb mesék húsvétra

Ekkor jönnek rá, mekkora bajt csináltak. Szegény nyuszi a csapda fogságában nem tudta megfesteni a tojásokat, de ha azonnal hozzákezdene, sem jutna el vele időben a városba a gyerekekhez. Hogy végül hogyan készülnek el az egyáltalán nem szokványosra festett tojások, és hogyan jut el a nyúl a városba, az kiderül a meséből.

A legszebb mesék húsvétraNádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban (Naphegy Kiadó)
Ajánlott életkor: 6-8 év

Ahány ház, annyi szokás – és ez a mondás a húsvétvárásra is igaz. Ebben a mesekönyvben találtam meg azt a mesét, ami leginkább a saját gyermekkorom emlékeit hozta elő: a nyuszifészekrakást, a várakozást, és a csodát, amikor megtaláltuk a fészekben a színes tojásokat. Ezt a szokást továbbvittük, és most az én gyermekeim tépik a füvet és készítenek fészket, amibe ma már (modern korban élünk) csokitojás és csokinyúl kerül. Sőt, a mesebeli kisfiúra, Jancsira, nemcsak a nyuszifészekben várt meglepetés!

Böngészők:

A legszebb mesék húsvétraKeress, találj, mesélj! Vidám húsvét (Ravensburger)
Ajánlott életkor: 2-4 év

Ezt a böngészőt a legkisebbeknek találták ki: tarka-barka rajzokon kell megkeresni 1-1 kiscsibét, kiskosarat, tojástartót, festéket.

A rajzok mellé rövid történeteket is írtak, amelyek két párhuzamos világba vezetnek minket: megtudjuk, hogyan készülődnek a húsvétra nyusziföldön, és hogyan az embereknél, az oviban vagy a nagymamánál. A rajzok alapján saját történetet kanyaríthatunk a húsvétról.

A legszebb mesék húsvétraAntonie Schneider, Melanie Brockamp: Bibliaböngésző (Kolibri)
Ajánlott életkor: 4-8 év

A nagyméretű, igazi böngészős képek és a képek mellett található, gyerekek számára is könnyen érthető magyarázó szövegek segítségével megelevenednek az Ó- és az Újszövetség legszebb történetei, köztük “A húsvét csodája”.

A Bibliaböngésző utolsó oldalán a feltámadáshoz vezető utat is bejárhatjuk: láthatjuk az utolsó vacsora jelenetét, a Getszemáné-kertet, Jézust Pilátus előtt, és távolban a Golgotát. Ebben a böngészőben nem egy-egy kismajmot vagy angyalkát kell megtalálni, hanem a történeteket. Tetszik, hogy figyeltek arra, hogy mely bibliai történetek kerültek a kötetbe, és azokat kellő érzékenységgel magyarázták el, illetve a gyerekek számára feldolgozható illusztrációval ábrázolták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top