nlc.hu
Baba

Milyen gyakran lehet lázas a gyerek?

Normális, ha havonta egyszer lázas a gyerek

Szülőként könnyen pánikba esünk, amikor belázasodik a gyerek, pedig igazából a havi egy láz teljesen normális a három hónapnál idősebbeknél.

Dr. Vanessa Carlo gyermekorvos írta össze azt a három legfontosabb tudnivalót, amit minden szülőnek érdemes lenne kiplakátolni otthon a gyermekkori lázzal kapcsolatban. Az orvos tapasztalata szerint a szülők könnyen pánikba esnek, ha a gyerek belázasodik, még a legnyugodtabb anyukák és apukák is azon kaphatják magukat, hogy hajnali egykor kétségbeesetten vitatkoznak azon, hogy adjanak-e gyógyszert a gyermeküknek vagy inkább rögtön szaladjanak a sürgősségire.

Az orvos azonban megnyugtat minden szülőt, szerinte a láz valójában jó dolog, ugyanis a gyerek szervezete így küzd a fertőzések ellen. Gyakran előfordul, hogy a láz, ha hagyják, hogy tegye a dolgát, néhány napon belül magától elmúlik. Mindazonáltal érthető, ha aggódunk, amikor a kisgyermekünk láza emelkedni kezd, ezért fontos tisztában lenni a következő három dologgal a lázzal kapcsolatban.

1. A csecsemőknél más a láz

Az orvos szerint három hónaposnál kisebb csecsemőknél jelentkező lázat komolyan kell venni, mert bár ennél idősebb kisgyerekeknél gyakran előfordul a láz, a csecsemők esetében ez nem igaz, és súlyos fertőzés is állhat a háttérben, ami teljes körű kivizsgálást igényel. A legjobb, amit szülőként tehetünk, ha a pici babánk belázasodik, hogy rögtön orvoshoz fordulunk, és követjük az utasításait a lázzal kapcsolatban.

Lázmérés kisfiúnak a kanapén

Havonta normális a láz a kisgyerekeknél (Kép: Getty Images)

2. Kisgyermekeknél havonta egyszer normális a láz

Amikor elmúlt a gyerek három hónapos és lázasodni kezd, akkor már nem kell annyira megijedni az orvos szerint, ugyanis egy kisgyereknél teljesen normális, ha havonta egyszer belázasodik. Főleg, ha testvérei is vannak és intézménybe jár, hiszen ilyenkor már jóval több fertőzésnek van kitéve a gyerek, az immunrendszere pedig felveszi a harcot a láz segítségével ezekkel a fertőzésekkel.

A gyerekeknél megfigyelhető gyakori láz vagy hőemelkedés egyébként nem feltétlenül jelez betegséget, a testhőmérsékletet ebben a korban több tényező is megemelheti. Az orvos szerint napszakonként is változik a gyerek hőmérséklete, általában este 18 óra körül a legmagasabb és hajnali négy órakor pedig a legalacsonyabb. Okozhat emelkedést a rohangálás, erős izzadás vagy alváskor túl meleg öltöztetés, de már az is elég a magasabb hőmérséklethez, hogy egyen egy jót a gyerek, ugyanis az emésztés is energiafelhasználással jár és a kicsiknél ez is elég lehet a testhőmérséklet-emelkedéshez. Ezért is javasolja azt a szakember, hogy ovis korú gyerekeknél mindenképp érdemes egy fél óra különbséggel mérni a testhőmérsékletet, ha magasabb hőt mértünk. Hozzáteszi azonban, hogy mindez nem a magas lázra vonatkozik, mert a 38 fok feletti lázzal kapcsolatban már konzultálni kell a gyerekorvossal.

A lázzal kapcsolatban fontos figyelembe venni azt is, hogy milyen egyéni jellemzői vannak a gyereknek: van olyan gyerek, aki hamar belázasodik és van olyan is, akinek súlyos betegségben sem megy fel nagyon magasra a láza. És hogy mit jelent a magas láz? A gyerekek normális, hónaljban mért testhőmérséklete 36,5-től 37 Celsius-fokig terjed. 37–38 fok között hőemelkedésről, 38 fok felett lázról beszélünk. Végbélben és szájban mérve 0,5 fokkal többet mutat a hőmérő.

3. Nem a szám a fontos

Bár természetes reakció szülőként, hogy megijedünk a magas láztól, az orvos arra hívja fel a figyelmet, hogy a kicsiknél sok esetben fontosabb, hogy milyen gyorsan emelkedik a láz, mint az, hogy hány fokot mér a hőmérő. A szakember azt tanácsolja, hogy ne csak a számokra figyeljük a gyerek hőmérsékleténél, mert a láz magassága nincs összefüggésben a betegség súlyosságával, azaz komoly betegség is előfordulhat hőemelkedés mellett, ellenben egy egyszerű nátha is képes magas lázat okozni.

Azért fontosabb a lázasodás sebessége, mert ha a láz nagyon gyorsan emelkedik (a normál lázról 30 perc és egy óra között magasra), az lázgörcsöt okozhat. Ha tehát gyors emelkedést tapasztalunk, akkor csillapítani kell a lázat: gyógyszeres lázcsillapítás, hűtőfürdő, hűtőborogatás is a választható lehetőségek között van, ám azt fontos tudni, hogy a gyógyszerektől ne várjunk azonnali hatást. A láz mérséklődéséhez időre van szükség (10–30 percre), mert a gyógyszernek fel kell szívódnia.

Testmozgás gyerekeknek:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top