nlc.hu
Baba

Tudnivalók a lázgörcsről

A rettegett lázgörcs: minden, amit tudnod kell róla

A láz mindig aggodalommal tölti el a szülőket, a lázgörcs pedig rémálmainkban se jöjjön elő!

A szervezet a legtöbb fertőző betegség ellen lázzal kezd el küzdeni, ugyanis a megemelkedett hőmérséklettel kedvezőtlenné teszi a környezetet a kórokozók számára. Tehát a láz egy olyan védelmi reakció a legtöbb esetben, ami nem a gyerek ellensége, hanem épp a legnagyobb segítője a gyógyulásban. A lázcsillapítást is csak úgy javasolják az orvosok ezért ma már, hogy 38 fok felett kezdjük el, vagy ha enyhíteni kell a lázzal olykor együtt járó kellemetlen tüneteket, mint például a fejfájást, végtagfájdalmat, elesettséget.

Mi az a lázgörcs?

Nem kell tehát szaladni rögtön az orvoshoz egy kis lázzal, ám ha nagyon gyorsan emelkedik a gyerek hőmérséklete, és mutatja a lázgörcs tüneteit, akkor azonnal hívni kell a gyerekorvost. A lázgörcshöz nem kell 40 fokos láz, akár már 37 fok körül is bekövetkezhet, ugyanis általában nem maga a láz okozza, hanem a láz hátterében álló fertőzés kiváltotta bonyolult biokémiai, kórélettani folyamat. Tehát mivel nem a láz a kiváltó tényező, lázcsillapító adásával a lázgörcs nem előzhető meg.

Kétféle lázgörcsöt ír a szakirodalom: az egyszerű lázgörcs esetén a roham pár perc alatt alatt megszűnik, míg a komplikált lázgörcs esetében a tünetek 10-15 percnél tovább tartanak, ismétlődnek, illetve egyéb idegrendszeri eltérések is észlelhetők. A legtöbb esetben az egyszerű lázgörcs fordul elő és átlagosan kevesebb mint két percig tart, a jó hír pedig az, hogy ritkán történik meg 24 órán belül többször.

A lázgörcs tünetei:

  • eszméletvesztés;
  • végtagok remegése vagy rángása;
  • zavartság vagy fáradtság a roham után;
  • gyenge izomtónus a karokban és lábakban.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet tájékoztatójában így írnak a szakemberek a lázgörcsről: „A lázgörcs a hat hónapos-hatéves gyermekek legalább három százalékában jelentkezhet láz kapcsán.”

Lázmérés a kanapén

A lázgörcshöz nem kell 40 fokos láz (Kép: Getty Images)

Mit kell tenni lázgörcs esetén?

A jelenség, hogy rohama van a gyerekünknek, rángatózik, elájul, rettenetesen ijesztő, ám szerencsére nem okoz maradandó károsodást, azonban orvosi segítségre van szükség, ha előfordul a lázgörcs (főleg első alkalommal), mert ki kell vizsgálni, hogy nincs-e súlyosabb betegség – például agyhártyagyulladás vagy epilepszia – a jelenség hátterében.

A hivatalos ajánlás szerint a következőket kell tenni lázgörcs esetén:

  • maradj nyugodt;
  • ha lehet, jegyezd fel a görcs kezdetét és végét;
  • maradj a gyermek mellett;
  • fordítsd a gyermeket az oldalára;
  • távolíts el minden veszélyes tárgyat a gyermek közeléből (pl. éles sarkú bútorokat);
  • helyezz a gyermek feje alá puha alátétet, nehogy beüsse a fejét a padlóba;
  • ne adj szájon át semmit a gyermeknek;
  • konzultálj a gyermekorvossal.

Fontos: hívj mentőt, ha a görcs öt percnél tovább tart, illetve, ha a gyerek légzése a görcs után nem rendeződik. Akkor is hívd a mentőket, ha bizonytalan vagy abban, hogy stabilizálódott-e a gyerek állapota a görcs elmúltával. Jó tudni, hogy a gyerekeknél akár többször is előfordulhat lázgörcs, ám ha felkészülten várjuk, rutinossá válunk a helyzet kezelésében, megismerjük a lázgörcs lefolyását, akkor nem muszáj mentőt hívni, de a gyerekorvosnak mindenképp tudnia kell minden lázgörccsel kapcsolatos eseményről.

A gyerek immunrendszere:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top