nlc.hu
Baba
Tanácsok a negyedik trimeszterre

Amit nem biztos, hogy tudsz a negyedik trimeszterről

A terhesség alatt hajlamosak vagyunk csak a szülésig látni, pedig a szülés utáni első pár hónapban zajló negyedik trimeszter az anya szempontjából épp olyan fontos, mint az első három.

Három szülés után kijelenthetem, hogy a negyedik trimeszter nem kap elég figyelmet, és sokkal tudatosabban kellene rá készülni már a terhesség alatt. A szülés utáni hónapokban egyszerre történik minden, az egész életünk a feje tetejére áll, ilyenkor a szülővé válás folyamatában kulcsfontosságú lépések zajlanak. Az anyák mentális és fizikai egészségére nézve ezért rendkívül fontos a negyedik trimeszter.

Változás változás hátán

Dr. Chitra Akileswaran szülész-nőgyógyász arra hívja fel egy cikkben a figyelmet, hogy nem véletlenül hívják a szülés utáni első három hónapot a negyedik trimeszternek. A baba elképesztő iramban fejlődik és alkalmazkodik az új környezethez, és ugyanezt kell tennie a szülőknek, főleg az anyának is. Nem véletlen érzik azt a szülők ilyenkor, hogy nincsenek felkészülve arra a mentális és fizikai terhelésre, ami az első hónapokban várja őket. Általános probléma, hogy a terhesség során leginkább csak a szülésig látunk el, arra alig készítenek fel a szakemberek körülöttünk, hogy mi jön majd a szülés után – azaz nem sok szó esik a negyedik trimeszterről.

„Nagyon fontos, hogy ne csak a gyerekeinkről, hanem magunkról is gondoskodjunk ebben a folyamatban – írja a szakember. – Elkötelezetten kutatom, hogyan javíthatjuk az egész család általános fizikai és mentális egészségét a terhesség, a szülés és a szülés utáni időszak alatt.” Dr. Akileswaran három fontos tanáccsal látja el minden páciensét a negyedik trimeszterrel kapcsolatban.

Korán kell tervezni

A harmadik trimeszter kezdetére találd ki, hogyan fog kinézni a támogató rendszered a babával töltött első hónapokban. Vannak olyan emberek, akiket fel tudsz hívni? Van olyan, aki akár ott is tud lenni az első hetekben veled? Nem kell minden lépést konkrétan leírni, de érdemes nagyjából eltervezni, hogyan és kitől kérhetsz segítséget. Szükséged lesz egy olyan támogató közegre magad körül, akik segítenek, hogy csak a babára tudj összepontosítani. A barátok és családtagok ne babalátogatóba jöjjenek és ne azt várják el, hogy főzz nekik egy kávét, hanem azért érkezzenek az otthonodba, hogy segítsenek a főzésben, mosásban, takarításban… bármilyen gyakorlati teendőben, amíg te a babával vagy saját magaddal foglalkozol. Mindezt pedig jó előre beszéld meg a környezeteddel, hogy a szülés után mire van szükséged tőlük.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A kialvatlanság hatásai

Azzal már terhesség alatt nagyjából tisztában vannak a szülők, hogy a szülés utáni időszakot az alváshiány határozza meg. Az újszülöttek általában akár napi 18 órát is alszanak, az első hetekben még előfordulhatnak hosszú alvási szakaszok, de utána már nagyjából két-három óránként felébrednek és enni kérnek. A felnőttek normál cirkadián ritmusából, ahol – remélhetőleg – minden éjjel legalább hét órát alszanak, a csecsemő alvásmódjára való átállás, ami két-három óránként felkelést jelent, sokkolja a szülők szervezetét. Az anyák különösen érintettek ebben a kérdésben, hiszen általában ők etetik, szoptatják éjszaka a babát, meg amúgy is ők kelnek fel inkább, mert apa reggel megy dolgozni.

A szakember szerint fontos, hogy komolyan vegyük a kialvatlanságot, mert akár depressziót is hozhat magával, ezért bűntudat nélkül segítséget kell szervezni magunknak a baba mellé éjszakára is.

Ha csak egy-két óra plusz alvást tud hozni az, hogy néha lefejt tejet ad a babának éjszaka az egyik családtag, akkor már sokat tettél a saját mentális állapotod javulásának érdekében.

A technológia a barátod

Gyakran előfordul, hogy a család és a barátok messze élnek, ilyenkor könnyen magányosnak érezheted magad az első hetekben az újszülöttel. Nem nagyon vannak már többgenerációs otthonok, hogy bármikor a friss anya segítségére siessen valamelyik rokon. Fontos, hogy ne szigeteld el magad, ha máshogy nem megy, akkor legalább a technika vívmányait használd ki és neten keresztül kapcsolódj minél több támogató emberrel magad körül,

köztük más anyákkal is, akik megértik, hogy épp min mész keresztül és nem várják el tőled, hogy a nap 24 órájában boldogságot sugározz.

A technológia nemcsak az internet és kommunikáció miatt, hanem a baba gondozása körül is nagy segítségedre lehet. Legyen szó egy légzésfigyelőről, egy elektromos mellszívóról, vagy egy ringatófunkcióval ellátott pihenőszékről, érdemes a legújabb vívmányokat bevetni annak érdekében, hogy minél simábban menjen a szülők és újszülött között az egymáshoz alkalmazkodás a negyedik trimeszterben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top