nlc.hu
Baba

Minden nő más és más, ezáltal tökéletes szülés sem létezik

Ezért ne a tökéletes szülésre készülj!

Ha egy olyan napot kellene mondanunk, amely az egész életünket meghatározza és gyökeresen megváltoztatja, akkor az bizony a gyermekünk születésének napja lenne. Ennek tudatában nem csoda, hogy sok nő a tökéletességre és a pozitív szülésélményre törekszik, azonban sokszor ezeknek az idealizált képeknek a hatására születnek a rossz élmények.

Sok kismama törekszik arra, hogy minél tökéletesebb, illetve szebb szülésélménnyel gazdagodjon, hiszen az életük egyik legmeghatározóbb napjáról van szó. A baj csak az, hogy sok esetben egy idealizált képet hajszolnak, amely szerint a „pozitív szülés” egyenlő a természetes szüléssel. Ezt úgy írják le, hogy a lehető legkevesebb orvosi beavatkozást és gyógyszeres fájdalomcsillapítást tartalmaz. A nők többsége már a terhesség kezdetétől fogva erre a tökéletesnek gondolt élményre készül, így hatalmas kudarcnak élik meg, ha a komplikációk miatt ennek az ellenkezője valósul meg. 

Ahogyan az élet számos területén, úgy ebben az esetben is nagy hatással lehet a kismamákra a közösségi média ereje. Ugyan már egyre több edukatív videóval és olyan tartalmakkal lehet találkozni, ahol a nők őszintén, és tabuk nélkül beszélnek a nagy napról, azonban ennek ellenére még mindig számos olyan videót láthatunk, ahol arról mesélnek, hogy a gyermekednek mindenképp természetes úton kell megszületnie és varázslatos perceket kell átélned, hiszen a testedet erre tervezték.

Egy kamera előtt pózoló kismama

Fotó: Pexels

Emma Carr 2021-ben esett teherbe és volt egy erős elképzelése arról, hogy milyen is az ideális szülés. Két tanfolyamot is elvégzett annak érdekében, hogy természetes úton hozhassa világra a gyermekét. Az oktatók tanácsára csak „egészséges” és boldog szülésekről nézett videókat, így a traumás, illetve komplikációkkal teli felvételeket mellőzte, hogy pozitív szemléletmóddal hangolódjon a rá váró megmérettetésre. 

Az ember megnézi ezeket a videókat a babák születéséről, amik annyira gyönyörűek. Nagyon könnyen és hamar megszületnek és ezt látva te is azt gondolod, hogy veled is hasonló fog megtörténni

– mesélte a BBC-nek.

Emma nagy napja azonban nem a tervezettek szerint alakult. Az elfolyt magzatvíz a magzat székletét is tartalmazta, ami nemcsak az anyára, hanem a gyermekre nézve is rendkívül veszélyes lehet. Miután megérkezett a kórházba, az orvosok közölték vele, hogy azonnal ki kell venniük a gyermekét. Emma két órával később már arra eszmélt fel, hogy a műtőasztalon fekszik és a beavatkozástól mentes szülés helyett császármetszéssel jött világra a kisbabája. Elmondása alapján a legrosszabb az volt, hogy mennyire felkészületlennek érezte magát, hiszen erre a kimenetelre egyáltalán nem számított. 

Ha nem lett volna a fejemben, hogyan „kellett volna” történnie, akkor nem éreztem volna kudarcnak

– mondta. 

Persze a természetes szülésre való felkészülés nagyon sokat tud számítani, hiszen a tanfolyamokon tanult praktikák csökkenthetik a komplikációk kockázatát, azonban arra az eshetőségre is fel kell készülni, hogy nem minden az eltervezett forgatókönyv szerint alakul.

A rossz szülésélményt legtöbbször nem is komplikációk okozzák, hanem az, hogy az idealizált elképzelésen kívül a kismamák nincsenek felkészülve az esetleges komplikációkra

Ma már sok nő törekszik a pozitív szülésre, azonban mindemellett idealizálja is azt. A „pozitív szülés” kifejezést, amelyet Milli Hill, az Egyesült Királyság szülési aktivistája és a Positive Birth Movement alapítója alkotott meg, amit eredetileg nem egyfajta vajúdás definiálására használtak. 

„A pozitív szülésnek nem kell természetesnek vagy gyógyszermentesnek lennie. Egyszerűen csak a félelemmel szemben a pozitivitást kell előtérbe helyezni” – olvasható az egyesület honlapján. Ez azt jelenti, hogy a lényeg, miszerint olyan élményben legyen részük a kismamáknak, ahol azt érzik, hogy szabadon dönthetnek, hiszen pontos információkkal látták el őket és tudják, hogy mi fog történni. Ez a biztonságérzetüket is növelheti, amely a rossz szülésélményeket is csökkentené. 

Ennek ellenére azok, akik részt vettek a pozitív szülésfelkészítő tanfolyamokon, úgy érezték, hogy a természetes szülések idealizálódnak. Néhány oktató pozitív nézetének hangsúlyozása során arról beszéltek, hogy a női testet arra tervezték, hogy szüljön. Ezáltal azt sugallhatták, hogy az orvosi beavatkozások inkább megnehezítik, mintsem segítik a folyamatot. Sok ilyen megközelítés egyik alappillére az, hogy a félelem és a szorongás fokozza a szervezet hormontermelését, mint például az adrenalin termelődését, ami lelassíthatja a szülést, és ronthatja az összehúzódások érzetét.

A természetes szülés, amelyben minden tökéletesen és beavatkozás nélkül zajlik, messze nem egy norma. Néhány anya elmondása alapján, mivel csak a tökéletes szülésre koncentráltak, a valóság váratlanul érte őket. Egy tanulmány szerint a nem tervezett császármetszésen átesett nők 15%-a számolt be arról, hogy úgy érezte, kudarcot vallott.

A 38 éves Andie Perris elmondása alapján a lehető legtermészetesebb szülést szerette volna átélni. Több könyvet is elolvasott, továbbá tanfolyamon is járt, így tele volt számos csodás történettel.

Láttam és hallottam ezekről a gyönyörű szüléstörténetekről és magamtól is ugyanezt vártam, hiszen mindent megtettem azért, hogy ez megvalósuljon 

– mesélte.

A várt élmény helyett Andie több mint 24 órán keresztül vajúdott, a medencefeneke pedig erőteljesen roncsolódott. A kisfia nem ereszkedett le megfelelően, ezért végül vákuum segítségével kellett a világra hozni. Felépülésében a szülés után bekövetkező vérzés sem segítette. Visszatekintve már úgy gondolja, hogy valószínűleg császármetszést kellett volna végezni, de abban a helyzetben ellenezte.

„Mivel úgy éreztem, hogy csak egy »helyes« módja van a szülésnek, ezért csak arra összpontosítottam. Persze helyes út nem létezik, de teljesen belegabalyodtam abba az elképzelésbe, miszerint a természet erre teremtett” – mondta.

Andie elmondása alapján annyira a pozitív gondolkodásmód fenntartására összpontosított a vajúdás előtt, hogy nem készült fel arra a lehetőségre, miszerint a szülés másképp is alakulhat. 

Minden nő fiziológiája, illetve egészségügyi állapota változó más és más, továbbá tény, ezáltal pedig egy szülésmódszert sem lehet idealizálni. A rossz szülésélmények elkerülésének alapja, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top