nlc.hu
Család
Koraszülés, oxigénhiány, terhességi mérgezés

Koraszülés, oxigénhiány, terhességi mérgezés

A magzati rendellenességek egy részénél egyelõre csupán a diagnózis minél korábbi felállítása a cél, hogy a szülõk dönthessenek, megtartják-e a magzatot. Akadnak persze olyan betegségek is, amelyeket késõbb ismernek fel.




Szerencsére ma már sok, korábban az élettel összeegyeztethetetlennek tartott rendellenességet kiváló eredményekkel tudnak operálni a gyermeksebészek. Az ultrahangvizsgálatok ilyenkor lehetőséget teremtenek arra, hogy az orvos kockázatmentesen nyomon kövesse a magzat fejlődését. A belső rendellenességek sokszor csupán apró jelekből vehetők észre: a szokásosnál kevesebb magzatvíz például arra utalhat, hogy a magzat veséje nem működik megfelelően.

Minden kismamánál sor kerül a 18-20. héten egy hosszú, alapos genetikai ultrahangvizsgálatra. Ekkor és a későbbi ellenőrzések során is feltűnik, ha a magzat nem fejlődik megfelelően, s az orvos keresni kezdi az okokat. Az apró eltérések mindig indokolttá teszik a gondosabb vizsgálatot, amit rendszerint már gondozási központokban, speciális gépek segítségével végeznek el.

Az ultrahangos flowmetria például a magzati keringési viszonyok mérésére alkalmas, így eredményéből kiderül, jó-e a magzat ellátottsága. Az utóbbi évek kutatásaiból ugyanis kiderült, hogy az oxigénhiány miatt sérült kisbabák sokszor nem a szülés során szenvednek károsodást, hanem már a méhen belüli fejlődés során oxigénhiányos állapotba kerültek hosszabb-rövidebb időre. A terhesgondozás egyik legfontosabb feladata, hogy idejében felismerjék a fenyegető oxigénhiány jeleit.





Minden hónapban megmérik a kismama vérnyomását, vizeletvizsgálatot végeznek. Az így kapott eredmények segítik a terhességi mérgezés (toxémia) korai felismerését. Ugyancsak a rutineljárások közé tartozik a vércukorvizsgálat, melynek segítségével időben felismerhető a terhességi cukorbaj. Mivel cukorbeteg kismamáknál nagyobb a veszély, hogy magzati rendellenességek alakulnak ki, igen fontos, hogy az orvos utasításai szerint betartsák a szükségessé váló diétát vagy inzulinkezelést.

A koraszülések megelőzése érdekében fontos volna, hogy időben felfigyeljünk az úgynevezett felszálló fertőzésekre és az idő előtti, a kismama számára sokszor nem is érzékelhető fájástevékenységre. Ezt a célt szolgálhatná a terhesség 26. hetétől végezhető fájás-monitorizálás, ehhez azonban még nem mindenütt adottak a feltételek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top