Család

Dupla öröm, dupla felkészülés

Biztosan elõfordult már, hogy arra gondoltál, milyen lenne, ha egyszerre több gyermeked születne. Ha gyakrabban van erõs hányingered, vagy hasad a vártnál gyorsabban növekszik, fõleg oldal-irányban, az ikerterhességre utalhat.





A gyanú megerősödik, ha az orvos két magzati szívhangot hall. Az első bizonyítékot az ultrahangos vizsgálat adhatja, általában a második hónap végén.

Az ikerterhességek gyakoriságára a családi hajlam, a földrajzi környezet, az életmód, de a táplálkozás is kihathat, illetve az évekig szedett fogamzásgátló tabletták abbahagyása, és a lombikbébi program hormon tartalmú gyógyszerei is befolyásolhatják. Statisztikai adatok szerint átlagosan 80-90 terhességre esik egy ikerterhesség. Csak az USA-ban, minden nap 120 ikerpár születik! Olyan családban, ahol korábban többször volt ikerszülés, nagyobb valószínűséggel kell vele számolni.


Két- vagy többpetéjű ikrek

Az egyidőben megtermékenyített petesejtek származhatnak egy vagy két tüszőből. A kétpetéjű ikrek lehetnek azonos és különböző neműek. Úgy jönnek létre, hogy rendhagyó módon egyszerre több petesejtet érlelsz, és ezeket egy-egy spermium külön termékenyíti meg. Valamennyi magzatnak külön méhlepénye van, és a születendő gyermekek rendszerint nem hasonlítanak olyan mértékben egymásra, mint az egypetéjűek.






Egypetéjű ikrek

Egy petesejt és egy spermium egyesüléséből származnak, mely a megtermékenyítés után két különálló sejtté osztódik. Létrejövetelük valószínűleg az embrionális fejlődés korai szakaszában következik be a pete kettéválásával. A sejtekből két különálló embrió, majd magzat jön létre, akik rendszerint ugyanazon a méhlepényen osztoznak. Mindig azonos neműek és öröklött tulajdonságaik is azonosak, nagyon hasonlítanak egymásra.

Az ikerterhesség


Fokozott gondozást igényelsz, mert a koraszülés veszélye nagyobb, és mert súlyosabb megterhelést ró a szervezetre. A tested ugyanolyan változáson megy keresztül, mint bármelyik kismamáé, de több kényelmetlenségre kell felkészülnöd. Nem kell két vagy három személyre enned, de változatosan, egészségesen kell étkezned, 50-100%-kal több fehérjét, kalciumot, vasat, folsavat és B12 vitamint kell fogyasztanod! Erősebb lehet a hányingerérzeted. A gyomorégés, székrekedés és a gyakori vizelési inger is intenzívebb, mivel az egyre növekvő méh nyomja a belső szerveket. Ezen segíthet, ha végzed a Kegel-gyakorlatokat.





Az ikrek, kétszeres öröm – mondják a mamák, de a terhességet azért megnehezítik egy kicsit. A testsúly például 10-16 kg helyett 16-22 kg-mal növekszik. Akármilyen is volt az eddigi aktivitási szinted, most bizony pihenned kell! A hátfájás és a visszértágulás, az alvási problémák gyakoribbak a megnövekedett teher miatt, amit cipelsz. Az úszás, séta, speciális kismamatorna hasznos, sőt ajánlott. A dohányzást – természetesen – azonnal hagyd abba, mert elvonja az oxigént a babáktól, és tovább növeli az ikreknél amúgy is gyakran előforduló koraszülés, kis testsúllyal való születés esélyét. Mivel az ikerterhességek általában 37 hétig tartanak, hamarabb kezdj el felkészülni a szülésre!


Szülés

Nagyon fontos, hogy az ikerszülésnél a maximális szakmai feltételek biztosítva legyenek. Ilyenkor általában epidurális érzéstelenítést is javasolnak. A vajúdás rendszerint nem tart tovább, mintha egy csecsemő születne. Miután az ikrek általában kisebb súlyúak és méretűek, örülhetsz, a vajúdás sokszor kevésbé megerőltető és fájdalmas. A szülésnek egy első és két második szakasza van. Miután a szülőcsatornád kitágult annyira, hogy az egyik gyermek megszülessen, a második iker általában 10-30 perccel az első után jön világra. Az egyes babák születési súlya 3,4 kg körül van, az ikrek átlagos súlya 2,4 kg. Az ikerpár tagjainak súlya közt akár 1-1,3 kg is lehet. Az első iker általában fejjel előre jön, míg a második gyakran farral.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top