Család

Kreatív ötletek a konyhában

Süt, kavar, habot ver, és még csak 5 éves. Az óvodás gyerekek már lelkesen vetik bele magukat a konyha titkos laboratóriumába, ha lehetőséget kapnak tőlünk.

Kreatív ötletek a konyhábanJamie Oliver, az ismert brit szakács, aki folyton ott sürgött-forgott szülei körül kis családi vendéglőjükben, szinte a konyhában nőtt fel. Amikor először látott egy darab tésztát a kétszeresére kelni, teljesen megbabonázta a látvány. Nem csoda, hogy korán elkötelezett rajongója lett a konyhai tudományoknak.

Valóban, egy 4-5 éves gyermeket bátran meg lehet kérni apróbb feladatokra: – Hozz ide egy tojást! – Segíts lisztet szitálni! – Tépkedd szét a salátaleveleket!

Iskoláskorú gyermekeinket pedig már a tevékenységek nagy részébe bevonhatjuk. Bátran fűszerezhet, bundázhat húst, facsarhat citromot és göngyölhet palacsintát. Csak bízz benne, és adj számára lehetőséget!

Ha azonban csemetéd még nem mutat érdeklődést a konyhai munkálatok iránt, de ott sertepertél körülötted, engedd át a konyhaasztal sarkát egy kis sóliszt gyurmázáshoz! Ebből elkészítheti saját muffinjait, tortáját, amiket aztán minyonpapírba rakhat, majd színes festékkel, gyöngyökkel díszíthet. Később bizonyára kedvet kap az igazi elkészítéséhez is.

Adhatsz neki bab -és kávészemeket, száraztészta halmokat is. Ezekből apró figurákat állíthat össze, vagy képeket készíthet belőlük. Csak egy keret kell köré, és máris kész a konyhai dísz.

Kreatív ötletek a konyhábanÓvodás korban a konyhai alapanyagok, például a zöldségek megismerésének remek módja, ha zöldségnyomdát készítesz neki. Mindössze néhány összehajtott konyhai papírtörlő vagy nagyméretű szivacs kell. Ezeket itasd át hobbifestékkel, és kezdődhet a zöldségdarabolás.

A krumpliból egy kis faragással számtalan formát készíthetsz (virág, csillag, szív), de kipróbálhatjátok, milyen lenyomatot ad egy kis brokkolifej vagy hagymahéj, petrezselyemlevél vagy épp egy répaszelet. Gyermeked pedig nyomdázás közben szinte észrevétlenül megtanulja a zöldségek nevét, s hogy melyikből milyen ételt készíthet.

Ne keseredj el tehát, ha egyelőre nem tudtad felkelteni gyerkőcöd kíváncsiságát a sütés-főzés varázslatai iránt! Hidd el, egy kis játékkal, közös élményekkel előbb-utóbb te is sikeresen becsalogathatod a konyhába!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top