Család

Szoptatás a szülőágyon

A nagy találkozás a baba megszületése után megkönnyebbülést, örömet jelent. Az első kérdés persze az, hogy egészséges-e. Mintha elfújtak volna mindent, ami fájt, amikor magadhoz ölelheted.

Bőrötök közvetlen érintkezése mindkettőtöknek felejthetetlen élmény. A kicsi újra biztonságot talál tested közelségében, hallja szívverésed megszokott hangját. A gyengéd anyai simogatás, érintés a mamának és újszülöttjének is megnyugvást jelent. A kicsi közvetlenül szülés után ösztönösen keresi a melledet, és általában azonnal szopni akar.

Minden korai inger fontos 

Kérd, hogy szülés után közvetlenül, de minél hamarabb megszoptathasd. Ez az időszak mindkettőtök számára rendkívül fontos. Közel egy órán keresztül tart ez az éber érdeklődés, utána órákra mély álomba merül az újszülött, hogy kipihenje a hosszú út fáradalmait. A magzat szopóreflexe már a méhen belül kifejlődik, ezért születés után akár azonnal örömmel, nagy igyekezettel szopik. Néhány csepp előtej is kielégíti!

Szoptatás a szülőágyon

A korai mellre helyezés a tejtermelődés megindulását is segíti, mert minden korai inger – a szopás, a szívás, az érintés – serkenti a tejmirigyek működését. A szoptatás fokozza a méhösszehúzódásokat, és ezzel neked is nagy szolgálatot tesz, mert csökkenti a szülés utáni vérvesztést. Az újszülött pedig az előtejben létfontosságú védőanyagokat, vitaminokat, kalóriát, cukrokat és fehérjét kap, nagyobb töménységben, mint a későbbiekben termelődő átmeneti, majd érett anyatejben. Kár lenne, ha ezek az első, különleges kortyok nem jutnának el a babához!

 Így próbáld meg!

A szoptatási testhelyzetek közül sok anyának beválik az oldalfekvés. Az újszülött akkor szopik helyes pozícióban, ha szembefordul veled, és a melledhez egészen közel helyezkedik el, úgy, hogy a hasatok egymással párhuzamosan van. Ha a pici nem fordul a melled felé, azt az arcfelét simogasd, amerre fordulnia kellene. A mellbimbóra préselj ki egy kis előtejet, és így érintsd az alsó ajkához, erre ő egyre nagyobbra fogja nyitni a száját, keresőmozgást végez. Amikor már olyan nagyra nyitotta, hogy szinte ásít, akkor helyezd be a melled a szájába. Fontos, hogy a kicsi az egész mellbimbót és a bimbóudvar nagy részét is a szájába vegye. Nyugodtan, gyengéden próbálkozz, és ne hagyd, hogy bárki erőszakosan próbálja felébreszteni, szopásra bírni a kicsit. Orrának befogásával, hajának huzigálásával csak ellenkező hatást érhettek el. Soha ne próbáld a fejét rányomni a melledre!

Szoptatás a szülőágyon

Néhány órával a szülés után 

Ne ijedj meg, ha valamilyen ok miatt mégis elmarad az azonnali szoptatás a szülőágyon. Számtalan példa bizonyítja, hogy a tartós, boldog szoptatás ilyen esetekben is lehetséges. Ha a kisbabád nem lehet veled, vagy nem tud szopni, okvetlenül kezdj el fejni minél előbb, lehetőleg az első hat óra folyamán. Ugyanígy tehetsz, ha túltelítődik a melled, és feszül. Ha kevés a tejed, különösen fontos a melled rendszeres kiürítése, mert ezzel növelheted a tej mennyiségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top