Család

Mikor essek teherbe? Idő és lelki tényezők

A női termékenységről szóló kutatások szerint, mire a nők betöltik a negyvenet, petesejtjeiknek csupán 3 százaléka marad meg az eredeti mennyiségből.

– Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a nők reprodukciós képessége az idő múlásával csökken. Arról viszont sajnálatos módon már sokaknak nincs tudomásuk, hogy e folyamat pontosan mikortól indul útjára: tévesen azt hiszik, sőt meg vannak róla győződve, hogy ennek ideje kb. 35–38 éves korra tehető. Azonban mára bebizonyosodott, hogy a nők termékenységi esélyei már a 30. életévük betöltése után folyamatosan – lassan, de biztosan – elkezdenek csökkenni. Amikor pedig már elmúlnak 40 évesek, ez a folyamat még drasztikusabb méreteket ölt. Mindezek mellett ha be is következik a fogantatás, 30 éves kor felett egyre nagyobb az esélye a spontán vetélésnek és a magzati kromoszóma-rendellenességek kialakulásának is. Idősebb életkorban az asszisztált reprodukciós kezelési technikák, mint pl. az in vitro fertilizáció (IVF) és az intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) alkalmazásának sikeressége is csökken – állítja dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosa.

A női meddőség biológiai okai

A női meddőség okait vizsgálva elsőként azokat a biológiai okokat kell górcső alá vennünk, amelyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy 30 éves kor után elkezd csökkenni a nők termékenységi képessége, 40-es éveik után pedig ez a folyamat még nagyobb mértéket ölt. Ezek után, ha be is következik a fogantatás, idősebb korban egyre nagyobb az esélye a spontán vetélésnek és magzati kromoszóma-rendellenességek kialakulásának. A kor előrehaladtával az asszisztált reprodukciós kezelési technikák sikeressége is csökken.

De nézzük meg azt is, mi a helyzet a férfiakkal…

A férfiak ilyen szempontból szerencsések, de legalábbis irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen spermaképzésük folyamatos, bár ahogy öregszenek, romolhat spermaképzésük is. Az idő múlásával a herék vérellátása is változik – herevisszeresség, hereszűkület alakulhat ki –, amelynek következtében az oxigenizált vér átáramlása csökken, ezáltal a spermaképzés közel sem tökéletes, de még mindig folyamatos. – Ennek tudatában a férfiak bizony ellustultak, mert joggal gondolják úgy, hogy ráérnek a családalapítással és ezzel együtt a gyermeknemzéssel, hisz nekik – jó esetben többnyire – van és 50-60 évesen még termelődik spermájuk, még ha nem is olyan jó minőségű, mint ifjúkorukban – mondja dr. Vereczkey Attila.

A nőket azonban az idő nem kíméli

Mikor szüljünk? A kor és a termékenységŐk nem nem tehetik meg, hogy várnak, halljuk sokszor, hogy ketyeg az a bizonyos biológiai óra, továbbá a túlsúly, a dohányzás, a stressz mellett legnagyobb ellenségük, az öregedés csökkenti legnagyobb mértékben a teherbeesés valószínűségét. Vajon mi ennek az oka?

A nők születésükkor több ezer petesejttel rendelkeznek, embriókorukban már megvan az összes petesejtjük. Az embrionális kortól kezdve a világrajövetelig elvesztik ennek 10%-át, majd amikor elkezdenek menstruálni és a pubertáskorba lépnek, szintén ennyit vesztenek. A serdülőkor után néhány ezer petesejt kezd el érni, majd életük során mindössze néhány száz lesz ezek közül az, amely valóban meg is érik. Könnyen ki lehet számolni, hogy a nők kb. 160 petesejtet ovulálnak életük folyamán. Harmincadik életévüket átlépve pedig a nők petesejtjeinek nagy része, akár 50 százaléka is végleg eltűnhet.

Nagyon sok olyan betegség létezik, amelyek abból következnek, hogy elfogynak a petesejtek. Ennél a pontnál fontos kihangsúlyozni a fogamzásgátlók védő szerepét: a nem kívánt terhességek megakadályozása mellett ezek szedése számos egyéb előnnyel jár. Véd az endometriózis, illetve a cisztaképződés ellen, és védi a nő petesejtjeit is, mivel a tabletta szedésének ideje alatt az illető hölgy nem ovulál, azaz a fogamzásgátló védi, visszafogja az ovulációs lehetőségeit, a petesejt-kapacitását.

Kapcsoljunk át az éjszakai üzemmódról!

Az életmódnak is nagy szerepe van a termékenység csökkenésében, hiszen jelentősen befolyásolja a petesejt károsodását is. A petesejt ugyanúgy öregszik, mint mondjuk az agy, a szem vagy a bőr, vagyis ezt is minden negatív hatás ugyanúgy éri:

  • alkohol;
  • drog;
  • éjszakai életmód: hamarabb öregszik, aki éjjel van ébren, akkor dolgozik és nappal alszik, mivel ebben az esetben nem az alvás időtartama, hanem a ritmikusság, a környezettel való harmónia számít, ami ekkor nincs meg;
  • egészségtelen táplálkozás, a rendszeres mozgás hiánya, túlsúly.

A felsoroltak mind kihatnak a petesejt állapotára is: a petesejt egészsége ugyanis a rossz életmód mellett hamarabb romlik, a petesejt gyorsabban öregszik.

Rendkívül szenzitív női biológiai ciklikusság – hormonok

A nő biológiai ciklikussága hihetetlenül érzékeny, ezért nagyon könnyű megsérteni. Az egész folyamatot először is a hormonális rendszer működése befolyásolja.  Férfiben és nőben is egyaránt fennáll egy bonyolult, ún. endokrinológiai rendszer, amely ennek a folyamatnak a működését hormonálisan irányítja, „vezérli”. Ez egy rendkívül érzékeny és összetett anatómiai rendszer (hüvely, méhnyak, méh, petevezetők, petefészek, belek és hasüreg) a kismedencében. Továbbá az egész rendszer genetikai tartalma is egy nagyon komplex folyamat – fontos tényező, hogy a pár két tagjának milyen génjei vannak, mit visznek tovább, és az együttlét (vagyis az ivarsejtek találkozása) során milyen genetikai egyed jön létre.

A lelki tényezők is fontosak a megtermékenyítés során

Mindehhez kapcsolódik még sok más belgyógyászati tényező – számít a vércsoport, a vérkép, a szervezetünk neurológiai szabályozása (azaz az idegrendszer), és nem utolsósorban a lélek.
A lelki faktor vitathatatlanul lényeges tényező a fertilizációs és a megtermékenyülési folyamatban. Ha valamilyen rendkívüli vagy veszélyhelyzet – például háború – áll elő, az ember azon túl, hogy a stressztől, a lelki nyomástól és félelemtől lefogy, szervezete azonnal észleli, hogy az illető nincs jó állapotban, ezért automatikusan leblokkolhatja a gyermeknemzés folyamatát is. Jó példa még erre egy olyan modell is, aki a vele szemben támasztott elvárások (betegesen vékony alkat) miatt tartósan éhezteti, sanyargatja magát, drasztikus fogyókúrákkal őrzi meg karcsú alakját. Ugyanis szervezete nem tudván, hogy a hölgy mindössze „divatból” éhezik, valamiért úgy értékeli ezt az állapotot, mint krízishelyzetet, mintha üldöznék, nem lenne elég élelme, vagyis nagy valószínűséggel már nem is lehet gyereke, így az védi testét a terhességtől, nem engedi teherbe esni, hisz ilyen állapotban abba a hölgy/lány akár bele is halhat. – Ha az illető ekkor még terhes is lenne, ami elszívja szervezetének energiáit, akkor a hölgy egész egyszerűen összeroppanna, a teste felmondaná a szolgálatot… – magyarázza dr. Vereczkey Attila.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top